SM-slutspel

Seriens mest underskattade (?) spelare toppar slutspelets poängliga

ANNONS

Emil Lundmark öser in poäng i slutspelets kanske vassaste femma.

Emil Johansson. Alexander Galante Carlström. Jesper Sankell. Oskar Weissbach

Det är många bekanta namn i toppen av slutspelets poängliga (se hela längst ner) hittills. Ett namn som sticker ut något i sammanhanget är Faluns Emil Lundmark, som toppar listan ihop med lagkamraten Johansson på tio poäng.

Hittills har det blivit fyra mål och sex framspelningar på tre matcher för den Mosjö SK-fostrade forwarden.

Det ska tilläggas att Lundmark snittat en poäng per match i SSL den här säsongen, men det var ett tag sedan han blev kallad ”poängmaskin”.

Några år sedan kanske?  När man spelade i JAS eller någonting, säger Lundmark till Innebandymagazinet.

24-åringen har ingått i en femma med Alexander Galante Carlström, Johan Samuelsson, Emil Johansson och Emil Kalentun, en formation som han anser fungerar extremt bra och som är en av anledningarna till poängsuccén.

– Jag kommer i lite farligare ytor. Jag känner mig i bra form, och då går man till farligare lägen när man har självförtroende om formen.

Hur vill du beskriva respektive spelaras roll i femman?

– Emil Kalentun är en bollvinnare och är extremt bra i försvaret. Emil Johansson och Johan Samuelsson är de allrounda som styr och ställer med bollen över mittplan. Galante gör mål, skjuter och rör sig i farliga ytor. Jag har hand om (att stå) bakom motståndarnas och framför mål.

Emil Lundmark är inne på sin sjätte SSL-säsong, han gjorde först två med Örebro och är nu inne på säsong fyra med Falun. Allt som oftast har han hamnat i skuggan av lagets landslagsstjärnor när det kommer till medial uppmärksamhet, men faktum är att flertalet personer hyllat Lundmark den senaste tiden.

Kallats för mest underskattad vid flera tillfällen

När hans tidigare tränare Thomas Brottman i vintras diskuterade Falun i Fredrikssons Innebandypodd så lyfte han fram Lundmark som seriens mest underskattade spelare.

– Den viktigaste delen (för Falun) är de här komplementspelarna. Vi pratade om (Patrik) Burman förut, han kliver in som forward i en match och gör 2+1. Sedan är kanske Emil Lundmark den mest underskattade spelaren i serien. Han är grym, han kan spela överallt.

Lundmark blev även utsedd till seriens mest underskattade av sin förre lagkamrat Simon Palmén i Innebandymagazinets artikelserie ”Bladet från munnen”.

– Han är väldigt allround och bra på det mesta. Han kan spela överallt och är en väldigt smart spelare, sa Palmén.

Hur är det att få höra såna ord?

– Det är väldigt kul att höra att någon tycker att man gör det bättre än vad andra tänker. Det är väldigt kul för självförtroendet men inget mer än så. Det är roliga grejer att höra av två som kan innebandy väl, säger Lundmark.

När Lundmarks nuvarande tränare Thomas Holmgren ombads beskriva samtliga Falunspelare inför förra vårens SM-final så fick han nya hyllningar.

– En schweizisk armékniv, går att använda överallt. Stark, teknisk och bra passningsspelare. Mycket stort taktiskt kunnande, sa Holmgren då.

Vad i ditt spel vill du vill lyfta fram som största styrkor, bortifrån poängproduktionen?

– Jag kan kan spela på alla tre positioner och hjälpa laget oavsett om man behöver någon där uppe eller en back som kan städa. Det kan jag också göra, jag är defensivt starkt där. Jag kan spela center om det behövs i femman, ifall någon av våra landslagscentrar är skadad eller sjuka.

Kan går rent mot Mullsjö ikväll

Lundmarks Falun har idag  chansen att säkra en plats i SM-semifinalen. Man har vunnit samtliga tre möten mot Mullsjö hittills (7-3, 10-3, 9-7), och Lundmark menar på att det möjligtvis gått något enklare än vad man trodde.

Ja, lite kanske. Mullsjö har väl lite sämre spets än tidigare år så det är väl mer laget som ska göra det för dem. Om de hade fått en fulländad träff så hade de kanske kunnat stå upp lite bättre hittills, tror jag.

Men matchserien är inte slut än så det är inget vi har tänkt på. Vi kan ju lika gärna vinna med 4-3, bara vi går vidare så. Det är något vi får sammanfatta efter i så fall, avslutar han.

 

Poängligan i SM-slutspelet

Pos.NamnLagMAP
1Emil JohanssonIBF Falun5510
2Emil LundmarkIBF Falun4610
3Alexander Galante CarlströmIBF Falun549
4Jesper SankellVäxjö IBK448
5Oskar WeissbachPixbo Wallenstam IBK268
6Samuel Folkesson AlgmanVäxjö IBK527
7Matej JendrisakLinköping IBK246
8Felix LanverPixbo Wallenstam IBK415
9Linus NestorssonPixbo Wallenstam IBK325
10Manuel MaurerVäxjö IBK235
ANNONS

TV: AIK-stjärnan utlovar många poäng nästa SSL-säsong

"Det är skamgränsen" - Liam Åström vet hur många poäng han ska göra nästa säsong.

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: