Foto: Roland Osbeck
Allsvenskan norra

Ahrén öppnar upp om sjukdomen: "Då ska det inte påverka"

ANNONS

Nykvarns landslagsstjärna lider av typ 1-diabetes: "Man får tänka på förberedelserna lite mer än de andra i laget"

Hampus Ahrén, som till vardags spelar i Nykvarn, blev tidigare i år utsedd till världens sjunde bästa herrspelare. 22-åringen har firat stora framgångar med det svenska landslaget, då han bland annat varit med och tagit de två senaste VM-gulden.

Utanför innebandyplanen så kämpar Hampus Ahrén med sjukdomen typ 1-diabetes, en diagnos han fick som 14-åring. Det berättar han för LT.

Ahrén åkte då in till sjukhuset efter att ha upplevt en stor törst och trötthet. Där upptäcktes det att blodsockervärdet var alldeles för högt, och det var då han diagnosticerades med sjukdomen.

– Det är klart att det blev en chock, det var ingenting som man hade tänkt skulle kunna hända en själv. Det var inget vi hade haft i släkten eller så heller, det var bara ren slump, säger Ahrén till LT.

"Om man planerar allt väl så ska det inte påverka"

Han tar dagligen insulininjektioner för sitt blodsockervärde och känner själv att han lärt sig leva med sjukdomen.

– Det gäller att man får tänka på förberedelserna lite mer än de andra i laget vad gäller mat och träning. Man får planera hur man äter och hur man tar sina sprutor i fyra-fem timmar innan match. Om man känner av något under matcherna får man stoppa i sig dextrosol, men annars så är det bara att spela på egentligen. Mycket har att göra med adrenalin också, och det får man på köpet när man spelar match, så det gäller att ha koll på det. Men om man planerar allt väl så ska det inte påverka, säger han till LT.

Han är osäker huruvida det är fler elitidrottare än honom som lider av sjukdomen. 

– Jag vet inte om någon annan som gör det. De som får höra om det för första gången brukar höja på ögonbrynen lite. 

Ahrén avslutar sedan med att säga att ”det är viktigt för andra unga att de kan se att det inte behöver vara ett problem”. 


TV: Här slår Sam Madani nytt poängrekord i Allsvenskan

Bele Barkarby-forwarden blev historisk när han gjorde sin 88:e poäng under samma allsvenska säsong.

Matchrapporter: Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Mullsjö avgjorde med fem mål i sista perioden Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Förlustsviten bruten för Linköping – efter 7-6 mot Nykvarns IF Förlustsviten bruten för FCH – efter 6-5 mot Nykvarns IF

Den här artikeln handlar om: