Krisen i Sirius
Foto: Per Wiklund
Superligan

Sirius kommer troligtvis att spela i Dam1an kommande säsong

ANNONS

Först åkte Sirius ur SSL i helgen som var och nu kommer nästa kalldusch för föreningen, kan flyttas ner till Dam1an direkt istället för Allsvenskan.

Efter senaste förlusten står det klart att Sirius damlag kommer att åka ur SSL efter att bara ha vunnit två matcher och förlorat 20 denna säsong, när det återstår fyra omgångar. Innebandymagazinet har varit i kontakt med Sirius två landslagsspelare för att stämma av läget med dem inför kommande säsong och båda har tagit degraderingen väldigt hårt.

– Jag bröt ihop efter matchen då jag spelar i ett lag med fantastiska lagkamrater och tjejer som verkligen vill spela tillsammans i SSL och som brinner tillsammans. Det är lag med individer som vars axel hoppar ur led går ändå in nästa byte, en annan typ bryter näsan och spelar ändå nästa match med ansiktsskydd, och en annan krigar sig tillbaka både från korsbandsskada och dragen hälsena. De är svårt att inte bli motiverad av sådana människor och lagkamrater, sa målvakten Matilda Östlund Visen till Innebandymagazinet.

–  Den har såklart varit tuff, och framför allt mentalt med tanke på resultaten såklart. Man får ju inte bättre självförtroende varken individuellt eller som lag när det går som det går. Då blir det också svårt att vända det. Det är såklart inte roligt, men nu är vi den situation vi är och vi får försöka göra det bästa av de matcherna som är kvar, sa Klara Molin till Innebandymagazinet. 

De båda landslagsspelarna uttryckte också att de måste se över sin egen situation inför kommande säsong eftersom de spelar i landslaget och siktar på att komma med i VM-truppen i december. Då är det inte direkt idealiska förutsättningar att spela i Allsvenskan. Men Sirius ras i seriesystem stannar inte där utan mycket talar för att de även kommer att degraderas till Dam1an kommande säsong och då är definitivt chanserna till landslagsspel borta för duon. 

Anledningen till att Sirius kan flyttas ner i Dam1an är att föreningen inte hade något positivt eget kapital det senaste bokslutet. Så denna säsong har Sirius spelat under handlingsplan vilket innebär att har de inte lyckats återställa sitt egna kapital till positivt innan den 30 april kommer de att degraderas en nivå. Eftersom Sirius på sportsliga grunder åker ur SSL till Allsvenskan innebär det att en missad elitlicens degraderar dem till Dam1an i så fall kommande säsong.   

– Vi hade styrelsemöte i tisdags och konstaterade då att i dagsläget kommer vi inte lyckas uppfylla det. Vi ser ut att göra ett litet plus för året men vi var 350 000 back sedan tidigare, säger vice ordföranden Peter Tornberg till Upsala Nya Tidning om det ekonomiska läget. 

Den 7 mars ska Sirius ha ett krismöte med alla medlemmar för att beskriva bakgrunden och blicka framåt. Enligt Tornberg så är det inte aktuellt att Sirius kommer att lägga ner damlaget men att det pekar emot att de kommer att få spela i Dam1an kommande säsong. Sirius kommer att arrangera Innebandyfesten i mitten av april men intäkterna därifrån kommer inte vara tillräckliga för att vända ekonomin i tid.

– För att klara elitlicensen ska det till något som vi inte vet i dag vad det skulle kunna vara. Innebandyfesten kommer inte att rädda elitlicensen. Det behövs nya pengar som jag inte kan säga varifrån de ska komma, avslutar Tornberg.  

Trots att spelarna vetat om det ansträngda läget med ekonomin och elitlicensen är det inget som påverkat lagets prestation på banan under säsongen enligt Molin, när Innebandymagazinet frågade henne om det.

– Nej, det ska inte ha haft någon påverkan på hur vi spelar som ett lag. Det tycker jag inte.

 

 

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 Skälby vann klart borta mot Sirius Djurgården segrare hemma mot Sirius Chanslösa senast – men nu kunde Sundsvall FBC besegra Sirius Förlust mot Sirius trots comeback för Tyresö Trollbäcken

Den här artikeln handlar om: