Foto: IFF
VM-kval
Fredriksson: ”VM-kvalet är det inte mycket att ringa hem om”
ANNONS

”Blir så här när blåbärsnationer plötsligt bjuds in för att möta våra professionella innebandyspelare”

Vi har en internationell weekend bakom oss, den första för 2023. Där följde en del solklara diskussioner på sociala medier om Sveriges segermarginaler i kvalet till dam VM i Singapore.

 I det svenska seriespelet sker ibland segrar med tio målssegermarginaler och i någon gång då och då kan till och med ett lag förlora eller vinna med 15 bollar. Detta sker i såväl SSL, allsvenskan som i division 5 då och då exempelvis. Det är enligt mig i innebandyns natur (nåja) att det ibland går åt pipsvägen, halva laget är skadade eller sjuka och just då har det andra laget ett flyt som är överdjävligt.

När segermarginalerna blir som för damlandslaget i VM-kvalet är det inte mycket att ringa hem om. Det handlar mer om något som liknar uppvisning likt det amerikanska basketlaget Harlem Globetrotters som kombinerar skicklighet och artisteri till att skapa en av sportvärldens mest kända idrottsuppvisningar.

Det är ändå ganska många som varit med länge som ändå sitter ganska lugna i båten och förstår att det blir på detta vis när blåbärsnationer plötsligt bjuds in för att möta våra professionella innebandyspelare. Motståndare som bekostar hela eller delar av landslagshelgen ur egen ficka, som inte spelar i något seriespel som liknar det vi har i Sverige, som försöker förklara för vänner, grannar och släkt varje gång de ser dem med innebandyklubbor vad sporten innebandy är för något.

Det internationella utbytet är en nödvändighet för sportens utveckling i Sverige och i resten av världen. Och den behöver bli ännu mer intensiv, framför allt i utvecklingsländerna.  Utvecklingsländerna behöver tävla emot varandra, gärna i ett B eller C-VM men inte nödvändigtvis mot Sverige. 

Ojämna resultat i matcher, kval och mästerskap är ett problem men ett ännu större problem eller utmaning för internationell innebandy är att det kostar pengar och inte genererar några intäkter som täcker kostnaderna. Senaste U19 VM i Polen räddades exempelvis genom att de större nationerna donerade pengar och senaste herr VM i Sverige gick mååånga miljoner back trots massor av räddningsaktioner.  

Men svensk innebandy behöver vara med och investera i sportens utveckling internationellt. Att göra som damlandslaget i helgen när de producerar en bra bit över 100 mål på fyra matcher är bortkastade pengar och skadar sporten, i alla fall när det handlar om VM-kval. Om dessa matcher ska spelas ibland sker det bättre som vänskapsmatcher om de nu behövs. Skönt att denna typen av VM-kval för Sverige försvinner i samband med att EM-slutspel införs om några år.

I övrigt var det uppfriskande att Sveriges U19 herrar skippade Finnkampen och spelad åttanationsturneringen i Polen i stället. Kul med svensk seger, men det är helt fel att ringa hem att kalla det att de vann guld i Polen. De vann en internationell turnering. Guld i landslagssammanhang vinner de i VM och ingen annanstans…

Den här artikeln handlar om: