gävle gik
Artikelfoto: Daniel Guido Wiberg och Pixbo Wallensam
Superligan

Tränarens analys: Därför är Gävle påväg ur SSL

ANNONS

Ger sin syn på säsongen: "Missade att få ihop gruppen på ett bra sätt"

Frågan är om inte jumbon Gävle brände sin sista livlinan i onsdagens match mot Hagunda. En vinst hade gjort att det skiljde sex poäng upp till säker mark, men Hagunda vann med 5-3 vilket gör att avståndet nu istället är uppe på tio poäng.

Efter slutsignalen var läget givetvis oerhört tungt i Gävle-lägret.

– Man är lite deprimerad över att det blir som det blir. Både mot Helsingborg och Hagunda så gör vi matcher där vi är SSL-mässiga i vårat spel men det har inte räckt det heller till poäng, så det blir en lite smolk i bägaren på grund av det, säger lagets tränare Andreas Kilsson till Innebandymagazinet.

Precis som i många andra matcher föll man på grund av bristande effektivitet och enkla misstag, något som enligt Kilsson straffar dem för hårt i den här serien.

Ett tydligt exempel på det är Hagundas 2-2-mål, som kommer till efter ett frislag där Gävles spelare står och sover. Du kan se målet i spelaren ovan.

– Jag hängde knappt själv med i vad som hände. I efterhand har jag sett att vi står och diskuterar och inte riktigt är med. Då slår de igång frislaget. Det är lite sådana saker som har hänt under hela säsongen, vi har tagit lite för god tid på oss i vissa situationer där andra lag spelar igång snabbare än vad vi har tänkt oss. Man kanske kommer undan med det lite mer i ettan och Allsvenskan än vad man gör i SSL, säger Kilsson. 

Både innan och efter slutsignal fanns det Gävle-spelare, som Filip Lindberg och Billy Nilsson, som menade på att en förlust här hade inneburit att loppet var kört. Hur känner du själv när du här det?

– Man måste se realistiskt på det. Chanserna blir mindre, absolut.  Hagunda var ett av lagen vi skulle själva ge oss chansen att komma ikapp, och då blir det tuffare när de vinner en sexpoängsmatch i det här fallet. Sedan är det inte kört matematiskt, så man måste vara lite försiktigt just nu med att säga att det är helt klart. Vi har fortfarande matcher att spela, men läget är prekärt och tufft. Vi måste ju fortfarande säga att möjligheten finns. 

Kan det vara en fördel att känna att hoppet är ute, att ni kan spela mer avslappnat och kanske även gå ut och ha lite kul på planen, istället för ångest och press?

– Ja, det är klart att det kan bli en lättnad att spela utan pressen. Det har hängt över oss med tanke på hur säsongen har sett ut. Vi har kommit till väldigt många matcher där vi måste ta poäng och det kan vara en belastning när man sitter i en sits där man inte har världens bästa självförtroende. När matcherna står och väger så missar man en kontring och så får man en i nacken istället, och så rinner det iväg. Då kan det vara en fördel att spela utan press.

Du nämner bristande effektivitet och enkla misstag som en av orsakerna till varför det gått knackigt. Finns det fler analyser att dra över varför ni bara tagit fyra poäng den här säsongen?

– Det har varit små marginaler. Effektiviteten har varit den stora faktorn i det hela, vi har haft matcher där vi har skapat tillräckligt mycket men där vi inte har varit tillräckligt kliniska i de lägena. Vi hade ett par chanser mot Hagunda där matchen står och väger lite, där vi har lite oflyt och bra räddningar av Hampus (Bodin). Det är små marginaler och vi har inte hittat det där flytet.

Kilsson tar även upp skador på nyckelspelare som en av faktorerna till att det har gått knackigt. 

– Nicklas Gustafsson kom in sent på grund av skada innan serien började. (Anton) Loklint har har haft problem med knäna och knappt spelat en halv säsong. 

– Det är sådana saker, det är lite för många som har allsvenskt spel i sig. Vi har inte riktigt steppat upp till SSL-nivån på helheten.

Vad hade ni kunnat gjort annorlunda, om vi backar bandet hela vägen till den dagen ni blev klara för SSL?

– Vi skulle kanske kunna haft en bättre start. Det vi kanske missade i början var att få ihop gruppen på ett riktigt bra sätt. Vi hade en bra säsong, med lite för lätta matcher kanske, där det fanns ett embryo till något bra. Vi lade fokus på spelet men skulle kanske haft mer fokus på gruppen i första hand – det var väldigt många nya som kom in. Det är kanske där vi skulle lagt ett större fokus än vad som faktiskt blev fallet.

Kilsson inledde säsongen som assisterande tränare bakom Boris Andzic, men fick huvudansvaret tillsammans med Lennart Liljedahl efter att samarbetet med Andzic brutits i oktober. 

– Vi hade en annan huvudtränare i början av säsongen och en ändring där kan falla väl ut, men det blev ingen större effekt, kanske en mindre. Allt sånt spelar roll i längden, att vi inte fick ihop det från början.

Inför säsongen pratades det om att er defensiv samt bredd på truppen inte direkt höll någon hög SSL-klass. Känner du själv att de två delarna varit er akilleshäl den här säsongen?

– Ja, med tanke på de skador vi haft på spelare så har det blivit ännu hårdare. Vi var medvetna innan att det var vår offensiv som var den starkaste lagdelen och utifrån de förutsättningarna våra spelare haft på det defensiva så har de lyft sig, men vi har kanske inte haft bredden att kunna göra de stora förändringarna som vi har behövt göra.

– Dessvärre så har vi varit tvingade att flytta ner några offensiva spelare till försvarspositioner. Simon Cederström har spelat back nu ett antal matcher för att få en stabilitet och fler alternativ. Vi har haft lite tunt att laborera med där. Hade alla varit hela och friska hade vi kanske haft en bättre möjlighet, men inte så som det såg ut innan.

Mycket hopp sattes till Gävles ledande spelare i offensiven. Fixstjärnan Billy Nilsson fick under sommaren sällskap av spelare som Alexander Rudd, Alexander Larsson och Simon Cederström. Det är Nilsson och Rudd som levererat mest framåt då båda står på 30 gjorda poäng.

Har era ledande spelare i offensiven varit tillräckligt bra?

– Tittar man rent poängmässigt på Billy (Nilsson) och (Alexander) Rudd så har de levererat en god del poäng, som man hade kunnat räkna med. Givetvis så hade vi önskat att vi hade lite till på dem för att skapa oss lite fördel på det. 

– Sedan har vi haft spelare som växt in i det under säsongen som kanske inte var helt på topp i början. (Alexander) Larsson var kanske inte helt i form i början av säsongen men han har växlat upp under de sista matcherna, och varit en ledande spelare. Men vi hade önskat att det kom tidigare under säsongen. Överlag har de spelarna levererat utifrån de förutsättningarna de har fått.

Kilsson avlutar med att meddela att både han och föreningen är inställda på att han ska vara kvar ett år till. I vilken roll det blir är oklart i dagsläget, då han alltså anslöt till laget som assisterande.

Gävle spelar sin nästa SSL-match den 12 februari borta mot Team Thorengruppen.

Matchrapporter: Förlust för Gävle GIK mot Järfälla Bele med 7-11 Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK Adrian Olsson det stora utropstecknet när Gävle GIK slog Älvsjö Efter sex förluster i rad – äntligen är sviten bruten för Gävle GIK Fiaskosäsong för Gävle GIK – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: