Foto: Upplands IBF, Per Wiklund och Roland Osbeck
Superligan

"Kommer det att ta tio år innan vi får ett lag i SSL Dam?"

ANNONS

Sirius sportchef med ett öppet brev där han svarar på Matsenius kritik och ger sin syn på framtiden för innebandyn i Uppland.

Tidigare i veckan gick Upplands-tränarprofilen Viktor Matsenius, som tog upp Sirius i SSL, ut i lokalmedia och kritiserade Sirius sportsliga ledning hårt för att man haft feltänk angående spelarrekrytering och att det ligger bakom att Sirius håller på att åka ur SSL. Han målade även upp en väldigt mörk framtid för innebandyn i Uppland om Sirius skulle åka ur, att det skulle ta minst tio år innan Uppland får upp ett lag i SSL igen. 

I ett mail till Innebandymagazinet svarar Sirius nuvarande sportchef Bosse Grängsjö på Matsenius kritik samt att han ger sin syn på varför Sirius ligger där de gör och hans tankar om framtiden för Uppländsk innebandy.

 

"Kommer det att ta tio år innan vi får ett lag i SSL Dam?"  

Sirius damlag har inte åkt ur SSL – och jag kan lova att vi gör allt i vår makt för att inte göra det. Men! Om det blir så, håller jag med många om att det kan bli tufft att ta sig tillbaka till SSL i närtid. Nu när vi är i skarpt läge är det många som har idéer på vad vi ska göra eller borde ha gjort. Konkurrensen är stenhård i SSL och för att ha ett slagkraftigt lag krävs samarbete och samlade krafter mellan föreningar för att upplands seniorer och juniorer med höga ambitioner ska ha något att satsa mot.  Jag minns en föreläsning med Stefan Forsman för många år sedan där han presenterade “Upplandstrappan”, den byggde på att man samarbetade och skötte sin nivå i ett transparent samarbete.  Vi har sökt samarbete med andra föreningar och vi har bra samarbete med våra egna led. Även tidigare säsonger har vi velat lyfta upp spelare med hög potential ur egna led, långt fler än vad som synts i truppen. Alla är inte intresserade av elitsatsning och allt det innebär och så måste det få vara, men då måste man också värva utanför länets gränser, annars har man inget lag. Att lyckas klättra uppåt med lag underifrån som bygger på de Uppländska serierna och som slås samman kommer förstås att bestå av 75% lokala förmågor, att sedan som ensam på toppen fortsätta att internt ta fram egna SSL spelare kräver en mycket stor och mycket välfungerande förening. Kanske skulle uppländsk daminnebandy vinna på att skapa ett IK Uppsala likt damfotbollen, dit vi alla uppländska damlag fyller på med spelare som når elitnivå?


Under min tid som sportchef har jag snarare upplevt att klubbar på lägre nivå har hållit hårt i spelare vi varit intresserade av för att inte försvaga sin egen trupp. “En nästan fientlig ton med inställningen ni förstör för oss om... ” är mer min känsla. Det har varit mycket svårt att värva lokalt, och så har det varit även tidigare säsonger, tyvärr. Sedan pandemin startade har vi trollat med knäna. Vi har inte kunnat locka spelare med fördelaktiga kontrakt. Vi har erbjudit mjuka värden och goda utvecklingsmöjligheter och tack vare föreningens kontaktnät och ideella krafter har vi fått spelare att komma och stanna kvar hos oss. Ska vi kunna hålla oss kvar SSL nästa säsong eller lyckas ta oss upp i SSL igen så krävs samarbete mellan föreningar, och stöttning från näringsliv och publik. Utan det går inte ekvationen ihop. Spelare och ledare lägger ner otroligt mycket tid av sin fritid och kan vi inte erbjuda bra förutsättningar och ersättning så kan vi inte heller locka till oss spelare- oavsett om det är lokala eller kommer utifrån. När vi är där ska vi med stort engagemang söka vidare i främst Uppland där jag personligen bland annat har mycket bra koll på våra kullar från distriktslag som innehåller många lovande stjärnlöften. 

Att sitta vid sidan av och handplocka vilka spelare (eller coacher) man borde ha behållit är förstås lätt men har man alla fakta finns det goda skäl och anledningar till varför spelare valt att sluta/flytta. Sirius blev av med alla sina backar inför denna säsong, väldigt få av dem spelar nu i ett SSL lag. Även de 27 backar och 36 forwards jag hade dialog med inför denna säsong varav 28st var lokala från Uppland tycker jag har sitt ansvar i detta om man väljer vinkeln “varför finns det inga lokala spelare”. Vilken utvecklingsnivå de vi värvat har, speglar helt enkelt nivån på de som var intresserade av att satsa på SSL i Uppsala/Sirius. Vi hade inte full trupp när vi startade och dörren var öppen för provträning till de som ansåg sig lämpade och var intresserade.  

- För sakens skull kanske kan nämnas att ca 25 av dem vi hade dialog med också hade SSL erfarenhet eller spelar i SSL idag 


Som avslutning vill jag säga att det gläder mig (även om vi vill behålla dem) att jag vet att det finns SSL-klubbar som är intresserade av fler spelare än våra landslagsspelare samt ett par till. De är unga och det finns hög kapacitet i många av dem om de får rätt förutsättningar. 

// Bosse Grängsjö, Upplänning samt även Sportchef Sirius SSL Dam

Matchrapporter: Åkersberga IBF vann med 4-3 borta mot Sirius Täby höll nollan och tog stark seger mot Sirius Efterlängtad seger för Sirius – bröt förlustsviten mot Warberg IBF Falun säkrade hemmaseger mot Sirius Endres seger spiken i kistan för Sirius – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: