Foto: Daniel Guido Wiberg
Svenska Cupen

Ett riktigt hatmöte i kvällens semifinal i Svenska Cupen

ANNONS

Kalmarsund och Växjö brakar samman i kväll och det är mycket prestige som står på spel.

Ikväll spelas det en helsmåländsk semifinal i Svenska Cupen mellan Kalmarsund och Växjö. Ett riktigt hett smålandsderby som vuxit ut till ett av de största hatmötena i Svenska Superligan och det är lätt att förstå varför lagen inte tycker om varandra. 

När Kalmarsund gick upp till SSL för några år sedan talade man öppet om målsättningen att man först skulle bli Smålands bästa lag sedan att man skulle spela SM-final inom kort. Något som etablerade topplaget Växjö, som aldrig missat ett slutspel, så klart inte trodde på. 

Men det skulle visa sig att Kalmarsund var laget som fick rätt när de förra säsongen slog ut Växjö i sudden i den sjunde och avgörande semifinalen. Växjö slog dock ut Kalmarsund ur Svenska Cupen tidigare på säsongen, även det i sudden, och gick sedan och vann hela turneringen. Kalmarsund i sin tur förlorade SM-finalen och blev således titellösa medans Växjö vann sin första titel. Så vem som egentligen är Smålands bästa lag är nog inte helt fastställt än. Tittar man i tabellen just nu så ligger Växjö trea sex poäng före Kalmarsund som ligger fyra. Växjö har dessutom vunnit båda säsongens möten med uddamålet. Så det är mycket prestige som står på spel i kvällen match och det är något som Kalmarsunds tränare Viktor Gustavsson håller med om.   

– Dels så fick ju de vinna en titel, som var deras första, förra året när de vann cupen. Den vill de säkert försvara. Sedan vill de garanterat inte förlora två semifinaler i rad mot oss. De pratar nog inte om det men jag tror det finns underbyggt. Det vore nog skönt för dem att slå ut oss i och med att de fick se vårt firande efter vårt avancemang. Vi känner att vi inte ska förlora mer mot dem. Nu när vi ändå har tagit oss så långt i cupen så känner vi att vi kan fokusera fullt ut nu, säger Gustavsson till Ölandsbladet

Växjös tränare Johan Schönbeck kan heller inte hålla sig för att prata om rivaliteten mellan lagen och tidigare möten när kvällens match kommer på tal. 

– Det är alltid jäkligt jämna matcher. Vi hade en slutspelsserie (SM-semifinal förra året) som gick till sju matcher. Vi slog ut Kalmar i förlängning i andra matchen i svenska cupen förra året. Vi har två segrar i år med uddamålet. Det är verkligen extremt jämnt mellan båda lagen måste man säga. Känns som det är en rolig fajt oss emellan på många sätt. Vi sporrar varandra till att göra det bättre på många olika plan. Det är kul att det är just Kalmarsund och sen är det skönt att det inte är några långa resor inblandade heller, säger Schönbeck till Smålandsposten

Första semifinalen spelas ikväll 18.30 i Kalmar och livesänds av Aftonbladet TV och går att se här. Nedan kan du se hur det såg ut när Kalmarsund vann den sunde avgörande semifinalen förra säsongen.  

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: