Foto: Mats Gustavsson
Landet runt

Småland-Blekinge om varför man röstade ja

ANNONS

Ordförande i Småland-Blekinges Innebandyförbund berättar om hur hans distrikt funderade och varför de röstade ja till den nya seriestrukturen.

I helgen hölls tävlingskongressen 2022 och där röstade man fram en ny seriestruktur för förbundsserierna som kommer att införas säsongen 24/25. Den nya strukturen innebär i korthet att Herrallsvenskan bantas ner från två serier till en och att Damallsvenskan bantas ner från fyra till två serier. SSL och Herr1an förändras inte utan fortsätter som förut. 

Under Tävlingskongressen har Svenska Innebandyförbundet 7 röster, alla distriktsförbund har 12 röster var och alla föreningar som har lag i förbundsserierna har varsin röst. Innebandymagazinet har pratat med Roger Ödebrink, som är ordförande i Småland-Blekinges Innebandyförbund för att höra hur de röstade och hur de kom fram till hur de skulle rösta.

– Det är ingen större hemlighet att vi röstade för förslaget, säger Ödebrink och fortsätter berätta om processen:

– Vi har låtit tävlingskommittén titta på det och från början var vi på väg att säga nej. Men sedan gjordes det lite förändringar i förslaget och då hade vi ett styrelsemöte för någon vecka sedan där tävlingskommittén var med och då beslutade vi att säga ja efter ändringarna.

Vad var det som fick er att ändra er?

– Det var antalet lag som skulle spela i SSL. Den första utredningen sa ju att SSL skulle bantas men sedan ändrade förbundsstyrelsen det i sitt förslag. 

Är det bara styrelsen i Småland-Blekinge som tagit beslutet eller har föreningarna fått vara med och tycka till?

– Tävlingskommittén har varit ute och lyssnat av hur föreningarna tycker och tänker. Jag vet inte hur de har gått tillväga med det rent konkret då jag inte är inblandad i tävlingsfrågor på det viset. 

Hur har föreningarnas tankar gått?

– Det har varit lite varierat och naturligtvis har ekonomifrågan kommit upp, som det alltid gör när det gäller sådant här. Men det är ju så med all elitverksamhet eller vägen till elit, att vägen är kantad med ekonomifrågor för en förening. Ska vi då säga att vi inte ska ändra på seriesystemet på grund av att föreningarna inte har råd? Det tror inte jag skulle funka för förr eller senare om du är på väg uppåt i seriesystemet så kommer ekonomin komma ikapp dig. Då måste man se till att skaffa sig ekonomi för det och då måste det väl vara bättre att veta att det krävs lite grann. Men det har inte varit jättestora diskussioner bland föreningarna om ekonomin, vad jag har hört. De flesta föreningarna har varit positiva till förslaget.

Småland-Blekinge har ju lag i både Herr- och Damallsvenskan. Har det varit några skillnader på åsikterna om förslaget från herrföreningarna kontra damföreningarna?

– I de resonemangen som jag har varit med i så har jag inte hört att föreningarna tyckt olika. 

Hur hade ert drömupplägg sett ut om Småland-Blekinge själva fick välja hur seriestrukturen skulle se ut?

– Jag är inte tillräckligt insatt i tävlingsfrågorna så den vågar jag faktiskt ärligt tala inte svara på.


Så här firar man ett mål i Dam1an

 

 

    

 

Den här artikeln handlar om: