Nya seriestrukturen
Foto: Jimmy Palm
Landet runt

Skåne om varför man röstade nej till nya seriestukturen

ANNONS

Ordförande i Skånes Innebandyförbund berättar om hur hans distrikt funderade och varför de röstade nej till den nya seriestrukturen.

I helgen hölls tävlingskongressen 2022 och där röstade man fram en ny seriestruktur för förbundsserierna som kommer att införas säsongen 24/25. Den nya strukturen innebär i korthet att Herrallsvenskan bantas ner från två serier till en och att Damallsvenskan bantas ner från fyra till två serier. SSL och Herr1an förändras inte utan fortsätter som förut. 

Under Tävlingskongressen har Svenska Innebandyförbundet 7 röster, alla distriktsförbund har 12 röster var och alla föreningar som har lag i förbundsserierna har varsin röst. Innebandymagazinet har pratat med Johan Sandahl, som är ordförande i Skånes Innebandyförbund för att höra hur de röstade och hur de kom fram till hur de skulle rösta. 

– Vi valde att rösta nej till förslaget som röstades igenom, säger Sandahl och fortsätter berätta om hur processen i Skåne gick till:


– Vår process för det här var att vi gick ut och frågade våra föreningar som har lag i förbundsserierna vad de har för input på förslaget som tagits fram. Så vi samlade in föreningarnas tankar och reflektioner sedan tittade tävlingskommittén och styrelsen på det från vårt perspektiv. 


Vad fick ni för åsikter från föreningarna?

– Kontentan var väldigt tydlig från föreningarna som återkopplade. De kände att det skulle bli väldigt höga kostnader och att det inte finns ekonomi just nu för att ställa om till den tillspetsningen som det skulle bli i Herrallsvenskan. För tillfället har inte Skåne några lag i Damallsvenskan så vi fick mestadels in feedback från herrsidan. Föreningarna var ganska så överens om att kostnaderna för skånelagen att spela i en Allsvenska skulle bli för höga och att man inte är redo för det än så här nära inpå pandemin. De tyckte att förslaget sportsligt var ok och förståeligt men att ekonomin inte fanns där om man skulle leva upp till kraven på elitlicensen också.

 


Vad hade ni som förbund för input på förslaget som gick ut på remiss?

– Vi gav mest input på det första förslaget från utredningen, där åtta lag skulle spela slutspel i kvalet till SSL. Men utredningens förslag reviderades ju senare. De som vi som förbund hade mest åsikter om det nya förslaget var att vi tyckte att det skulle bli lite för smalt att ha en Herrallsvensk serie och sedan sex Herr1an-serier. Det skulle bli för svårt att ta sig uppåt och vi tycker att det är viktigt att det finns en naturlig trappa mellan varje nivå. Eftersom förslaget var tvunget att röstas igenom som helhet så var föreningarnas oro över ekonomin och det stora glappet mellan Herr1an och Allsvenskan grunden till att vi tyckte att förslaget borde avslås. 


Om ni själva fick önska helt fritt, hur tycker ni att seriestrukturen ska se ut?

– Om det skulle vara 12, 14 eller 16 lag i SSL har vi ingen direkt åsikt om. Men rent sportsligt kan vi köpa att det ska vara en Herrallsvenska och vi förstår tankesättet att man vill ha en tydligare mognad på de lagen som går upp från Allsvenskan till SSL. Så det köper vi absolut rent sportsligt. Men utifrån att det ska ske så snabbt och efter en pandemi där vi vet att det är många lag som har det tufft med ekonomin redan nu. Så man hade behövt att göra detta under en längre tid. Det handlar om att hålla isär hela serieutrednigen i två delar. Den ena vad som är bäst sportsligt och den andra vad som är bäst för föreningarnas organisation och ekonomi. 


– Så vi kan absolut köpa att man vill gå ner till en Herrallsvenska och två Damallsvenskor. Men då vill vi att stegen under måste hänga med. Ska man ha en serie på herrsidan så vill vi ha max två till tre Herr1an-serier. På damsidan skulle vi vilja ha max tre till fyra Dam1an-serier under de två Allsvenskorna. Det hade varit en naturligare trappa under.   


– Slutligen så är det också viktigt att poängtera förslaget röstades ju igenom med bred marginal av närvarande på plats. Vi såg annorlunda här i Skåne på frågan men accepterar så klart att landet i övrigt ville något annat. Det behöver inte vara konsensus i alla frågor men viktigt är att accepterar hur den demokratiska processen ser ut och nu kommer vi jobba och stötta våra föreningar på de sätt vi kan. Vi i Skåne vill ju också att innebandyn ska få ökat intresse och bättre förutsättningar på elitnivå för dam och herr som är den stora andemeningen för förändringen. 


Så här firar man ett mål i Dam1an

Den här artikeln handlar om: