Notification

Mölndal arrangerar världens äldsta ungdomscup

Få en trevlig avslutning på säsongen i klassiska Mölndals Ungdomscup.

Mölndals Ungdomscup har en gedigen historia, första upplagan spelades redan 1989. Det gör den till världens äldsta ungdomscup inom innebandyn. Pontus Berger var den som startade cupen för 33 år sedan.

– Det hängde ihop med att vi hade startat Mölndals Innebandy -85 och spelade många cuper i början. Vi var ute på de flesta cuperna runtom i landet. När vi började få juniorlag och pojklag så kände vi att det fanns många seniorturneringar men inte ungdomscuper, och våra ungdomslag ville också ha möjlighet att få möta andra lag. Det blev startskottet och det har varit otroligt uppskattad, att man får möta nya lag från andra distrikt, säger Pontus Berger till Innebandymagazinet.

Cupen har inte haft som ambition att växa så mycket i antal deltagande lag. Istället har man lagt fokus på att de som deltar ska få en trevlig upplevelse och vilja komma tillbaka. 

– Kvalitet före kvantitet, vi har hellre 16 lag i en åldersklass och att det är ordning och reda i strukturen. Vi envisas med att ha 45 minuter mellan matcherna, andra brukar ha mindre och då är det upplagt för förseningar. Vi har hellre ordning och reda än att vi gapar efter för mycket. 

Tror du det är anledningen till att cupen har överlevt i så här många år?

– Det tror jag, att det är en seriös turnering har definitivt bidragit till det. Jag tror att man man märker att vi använder turneringen på ett klokt sätt. Till exempel har vi varit duktiga på att utveckla domare i cupen. Vi har haft ett fantastiskt samarbete med Joakim Jögi från domarkommittén och jobbat med att utveckla föreningsdomare i Mölndal. Att utveckla domarna är en viktig del av innebandyn och det ser vi också ett stort behov av efter pandemin.

Förutom svenska lag från olika delar av landet så deltar ofta även utländska lag i cupen. Redan har man fått in anmälningar från Tjeckien och Danmark till kommande upplaga, och även norska lag brukar vara med.

– Tjeckiska lag har varit med flera gånger och danska och norska lag är nästan alltid med. Det beror nog på cupens historik, att man inte behöver vara osäker på vad man får, man vet att det är en ordentlig turnering och att den fungerar bra. Cupen har bra rykte. 

Pontus Berger är den som lägger cupens spelschema och försöker lyssna in behoven hos de deltagande lagen för att allt ska bli så bra som möjligt. 

– Vi försöker vara lyhörda för lagens önskemål, exempelvis om något lag väldigt gärna vill hinna med ett Lisebergsbesök under helgen. Det är svårt att göra alla helt nöjda men de flesta brukar bli det. 

15-16 april 2023 (kämpande klasser)

Pojkar 2011 – Flickor 2011

Pojkar 2012 – Flickor 2012

21-23 april 2023 (tävlande klasser)

Herrjunior max födda 2004 – Damjunior max födda 2004

Pojkar 2006 – Flickor 2006

Pojkar 2007 – Flickor 2007

Pojkar 2008 – Flickor 2008

Pojkar 2009 – Flickor 2009

Pojkar 2010 – Flickor 2010  

Mer info och hur du anmäler ditt lag på: https://muc.cups.nu/