allsvenskan södra
Max Gustafsson (t.v)
Foto: Marcus Vilson/mphotos.se
Allsvenskan södra

Går starkt i Allsvenskan: ”Gjort avstamp i innebandy-Sverige”

ANNONS

Slog serieledarna på bortaplan i senaste matchen – närmar sig kvalplatserna.

I fredags så blev lillebror storebror, åtminstone för en dag. Allsvenska nykomlingen Hovslätt besegrade grannklubben Fagerhult Habo på bortaplan med 14-9 – ett Fagerhult som spelade i SSL för två säsonger sedan och som fram till fredagens match inte hade tappat en enda poäng.

– Vi får rätt bra rätt träff i vår matchplan. Då är inte Fagerhult speciellt nära, även om de får en gratischans in i matchen. Tänker där på  ”Simmes” (Simon Eriksson) matchstraff i andra perioden och påföljande boxplay där vi släpper två kassar men vi är starka och kommer tillbaka efter det. Det är en jättebra match från vår sida, säger Hovslätts tränare Max Gustafsson till Innebandymagazinet.

Inför matchen sa han till sina spelare att det kommer pratas om nuvarande Hovslätt-generation om tio år. Ord som verkar gått in i spelarnas skallar då de alltså blev första laget i år att ta poäng av Fagerhult. 

– De kommer prata om generationen som gick upp i Allsvenskan, som gör det bra i Allsvenskan och som gjort avstamp i innebandy-Sverige. Det visade vi ytterligare en gång när vi slog Fagerhult. 

Kommer det rent av pratas om fredagens match mot Fagerhult om tio år?

– Det vet jag inte, det är mer säsonger jag hoppas att de pratar om. Att vi gör bra saker. Förra året skulle jag nästan vilja säga att vi var överlägsna till slut. Nu kommer vi växa med tiden och har tålamod med det. Det är många saker mot Fagerhult vi måste utveckla, vi är inte hundra procent nöjda men ändå nöjda över hur matchbilden blev, hur folk klev fram – som Melvin Knuthas som går in och gör sex baljor. Jag upplever att vi har en fin identitet i vårt spel och den tron vi har på det vi gör. Vi vill ha en inställning till det taktiska spelet som inte många andra lag har, vilket onekligen är spännande.

Hovslätt körde över det mesta av motståndet i Herr1an förra säsongen och ligger efter sex allsvenska omgångar på plats sex i tabellen. 

– Vi börjar växa in i det. Vi har haft toppar och dalar. I en match mot Höllviken (förlust hemma med 2-12) så lär vi oss otroligt mycket kring vad som krävs på den här nivån. Vi tar med oss det in i matchen mot Fagerhult. Matchen mot Lerum äger vi i 58 minuter egentligen. Poängmässigt är säsongen bra men prestationsmässigt har vi mer att önska, även om matcherna mot Fagerhult och Lerum var ett steg i rätt riktning.

Ni ligger på samma poäng som fyran Höllviken. Hur ställer du dig till ett eventuellt SSL-kval till våren?

– Det är klart att vi hade kört. Det är inga konstigheter. Hovslätt är en förening som är på framfart, som vill framåt hela tiden och göra saker bättre. Vi pratar egentligen aldrig om några resultatmål, det har aldrig varit i vårat fokus på något sätt. Vi pratar om helt andra saker i gruppen. Innebär det att vi går till ett kval, så kör vi ett kval. Så enkelt är det. 

Kommenterar avstängningarna: “Han är inget monster”

De senaste matcherna har Hovslätt varit i centrum för händelser på planen som lett avstängningar. Två spelare stängdes av efter incidenter i förrförra matchen mot Lerum: Målvakten Philip Axelsson (två matcher) samt Simon Eriksson (en match). 

– Börjar vi med ”Phille” så ser jag inte speciellt mycket på de klippen. Jag har inte kollat på dem så noga heller men jag ser inte exakt vad som händer, säger Gustafsson. 

Se situationen med Philip Axelsson:

 

– Kollar man på ”Simme” så är det viktigt att förstå att han inte är något monster. Det är en jättefin människa som kommer lite fel in i en tackling. Han är först fram och ber om ursäkt efteråt. Vad det resulterar i, det får man acceptera och ta. Det är viktigt att poängtera att han aldrig skulle gått in för att skada en spelare. Det är inte den typen av människor vi jobbar med i vårat lag. 

– Sen är han en stund i det momentet där han vill vinna matchen, och så hamnar han helt fel in i en tackling. Han satsar kanske lite för hårt. Då blir det som det blir, det är inte större än så. Det är tråkigt att han målas upp som en dålig individ – det är han absolut inte. Det är världens finaste kille liksom, som absolut inte vill skada någon.

Se situationen med Simon Eriksson:

Eriksson kan nu bli avstängd ytterligare, detta efter ett matchstraff i matchen mot Fagerhult Habo. Ett ”grovt matchstraff” leder per automatik till minst en match avstängning, men Hovslätt tänker överklaga.

– Jag har väldigt svårt att se hur det kan vara ett matchstraff. Det är två händer på klubban, en röd och en svart hand, och den hamnar av en ren slump på Raskes ansikte. För mig och oss så är det inget matchstraff, det kommer vi försöka överklaga. Det är inte lätt för domaren att se sekvensen från det hållet heller, även om man kanske kan tycka att man kan se på den i efterhand, och se att det inte är rätt. Vi och ”Simme” fick betala ett högt pris under matchen men det borde absolut stanna där.

Se matchstraffet mot Fagerhult Habo:

Den här artikeln handlar om: