Notification

Svenska företagen bakom världsledande sportutrustning

Har du någonsin funderat på vem det är som har tillverkat din innebandyklubba eller vikterna på ditt gym? Chansen är faktiskt stor att de kommer från svenska företag.

Genom åren har det dykt upp flera företag som inriktar sig på att tillverka och sälja sportutrustning. Det kan handla om kläder, skidor, väskor och klubbor. Några företag är verksamma på nationell nivå medan andra har blivit kända över hela världen. Vi har tagit en närmare titt på några av de största svenska sportföretagen: Vad de kan erbjuda dig som idrottare och småsparare?

Ett avtryck på börsen

Framgångsrika sportföretag är inte bara intressanta tack vare produkterna de tillverkar. De kan dessutom tilltala den som vill spara i aktier. Alla svenska sportföretag är inte börsnoterade men några har tagit klivet upp på Stockholmsbörsen. Sedan 2019 går det att investera i Anima Group, som tillverkar ridsportutrustning. 2021 börsnoterades både Revolution Race, som tillverkar friluftskläder, och USWE – de sistnämnda tillverkar ryggsäckar för sportaktiviteter.

Inför ett aktieval gäller det att ta reda på så mycket som möjligt om bolaget. Målet är att hitta ett bolag som kommer att öka sin vinst och därmed stiga i värde. Till sin hjälp har man bolagsnyheter och bokslut men också tekniska verktyg. Vid teknisk analys tittar man närmare på aktiekursen för att försöka hitta olika medelvärden och upptäcka trender. MACD är ett verktyg för teknisk analys som hjälper till att upptäcka trender och indikera hur starka de är. RSI är i sin tur en indikator som visar om en aktie verkar överköpt eller översåld. Genom att kombinera olika analysmetoder och verktyg kan man bilda sig en uppfattning om hur en aktie kan komma att utvecklas.   

Två starka sportföretag

Eleiko

Eleiko är ett av Sveriges mest inflytelserika sportföretag. De är världsledande i sin tillverkning av styrke- och tyngdlyftsutrustning. Företaget är snart 100 år gammalt; det grundades 1928 och började med att tillverka köksutrustning, bland annat våffeljärn. I slutet av 50-talet tog man fram den första skivstången och den blev en stor succé. 1963 användes Eleikos skivstänger och vikter för första gången i ett världsmästerskap. Sedan dess har man blivit ett av världens mest kända tyngdlyftningsvarumärken.

Utöver sin tillverkning arbetar Eleiko med att marknadsföra vikten av styrka och bra hälsa. 2021 släppte de en filmserie som visar vad styrkelyftning kan bidra med. Eleiko ägs av LEGREHM Invest AB. Omsättningen har gått uppåt sedan 2017 och år 2021 omsatte man över 570 miljoner kronor. 

UNIHOC

Det går inte att prata om framgångsrika sportföretag utan att nämna UNIHOC. Företaget är en av anledningarna till att innebandyn slog igenom så stort i Sverige. Företaget startades i Mölndal 1972 och är det första och äldsta innebandymärket. Klubborna är hyllade för sin kvalitet och tekniska innovation. UNIHOC var först ut med att tillverka kevlarklubbor och deras lättviktsklubbor har satt standarden för innebandyklubbor världen över. 

Huvudkontoret ligger fortfarande i Mölndal men fler kontor har dykt upp i Sverige och utomlands. Det är ett privat aktiebolag som ingår i Renew Group Sweden AB. 2021 låg omsättningen på 79 miljoner kronor. 

Sverige briljerar inte bara när det gäller aktiva utövare utan det finns även bolag som är bra på att tillverka utrustning som används i sport. Det här förstärker inte bara bilden av Sverige som idrottsland utan även som en innovationstänkande och företagsam nation.