Foto: Viasat Hockey/Simon Cederqvist och IFF/Claudio Schwarz
VM 2022

Niklas Jihde: "1-0 på tavlan redan innan första tekning"

ANNONS

Legendaren vet hur det är att möta Tjeckien i en VM-final.

Niklas Jihde är en av Sveriges bästa innebandyspelare genom tiderna. Den här helgen syns han som vanligt i TV-rutan som programledare för hockeysändningarna i Viaplay. Men Jihde följer naturligtvis också innebandy-VM där finalen spelas idag 15.45 och sänds i SVT. Sveriges motstånd i finalen är Tjeckien, som har spelat VM-final en enda gång tidigare och då var Niklas Jihde med på planen.

Förra gången Sverige mötte Tjeckien i en VM-final lirade ni ärmlöst. Då vann ni. Tjeckien körde precis över Schweiz i semin. Vad talar för att Sverige lyckas bättre än Schweiz utan ärmlösa tröjor?

– Jag var ungefär lika imponerad över våra ärmlösa tröjor 2004 som jag var över att se en hemmanation åka dit med tvåsiffrigt i en semifinal. Uselt. Sverige kommer inte slänga bort sin guldchans även fast jag uppskattar att Tjeckien återigen är i en stor final. Känns fräscht, säger Jihde till Innebandymagazinet.

Vad hade du sagt till grabbarna i landslaget inför matchen?

– Minns tillbaka hur ni kände under straffläggningen igår, hur alla klev fram och levererade när det gällde som mest. Ta med den känslan in i finalen – då är det 1-0 på tavlan redan innan första tekning. Sjukt imponerad av det Malmström, Galante, Nilsberth och Hedlund visade upp i en prekär situation. Ett svenskt landslag är stöpt i guld – det är sedan gammalt!

Kommer du smygkolla finalen under din 10-timmarsändning?

– Det är klart att jag kommer smyga igång telefonen och hålla koll på när min kompis Dusan står och skriker fram frågor till elegante Matte Samuelsson inför över 10 000 innebandyentusiaster, där 9 000 säkert vill att Sverige ska förlora.

Du var mentor för Kim Nilsson och ställde skorna i mittcirkeln när du avslutade din karriär. Tror du Kim kommer göra något liknande när han är klar? Hur länge kan han hålla världsklass?

– Jag var ju med och förlorade i min sista landskamp, final mot Finland, det skulle aldrig ”Super-Kimpa” göra. Han kommer avgöra finalen, springa in i en vägg (!) när laget ska fira framför klacken och sedan fortsätta med att vara kung även nästa VM-turnering. Fruktansvärt stolt över den spelare och förebild Kim blivit för hela sporten. Lycka till, Sverige!


TV: Robin Nilsberths galna golvzorro-straffmål

Utbuad av publiken och om han missar så åker Sverige ut i VM-semifinal för första gången i historien. Då plockar han fram den här!

Du kanske även vill läsa:
David Jansson: "Tjeckien är väldigt-väldigt bra"
David Jansson: "Tjeckien är väldigt-väldigt bra"
Finska ilskan: "Kan köra upp dem någonstans"
Finska ilskan: "Kan köra upp dem någonstans"
Detaljen som avslöjar (?) Filip Formans framtidsplaner
Läskiga bilderna: Här faller Kim Nilsson i firandet
Läskiga bilderna: Här faller Kim Nilsson i firandet
Den här artikeln handlar om: