Kritiken: ”Måste kunna spela i tredjedivisionen utan att resa ihjäl dig”
Östergötlands Innebandyförbund svarar på förslaget om att strukturera om seriesystemet.
I oktober så presenterades ett förslag på hur förbundsserierna skulle omstruktureras, ett förslag man tagit fram efter serieutredningen.
De förändringar som föreslaget innehåller är:
– Minska SSL Dam och Herr från 14 till 12 lag.
– Damallsvenskan minskas från fyra serier till två, med 12 lag i vardera, vilket är en minskning på åtta lag totalt.
– Herrallsvenskan slås ihop till en serie på 12 lag, vilket är en minskning på 12 lag.
– Ny struktur för fördelning av kvalplatser från damer division 1 samt från herrar division 2.
En remiss har skickats ut till landets distriktsförbund, därefter ska förbundsstyrelsen ta ställning huruvida förslaget ska läggas fram till Tävlingskongressen den 11 december för beslut.
Skulle förslaget gå igenom så blir säsongen 2023/24 kvalificerande innan ändringarna träder i kraft 2024/25.
Innebandymagazinet har nu tagit del av ett av remissvaren från distrikten – Östergötlands Innebandyförbund ger nedan sin bild på förslaget.
Notera att Linköpings motion nämns flera gånger, den går att hitta här.
"Attention Svensk Innebandy, Svenska Innebandyförbundets Ensamutredare Serieutredningen, Svenska Innebandyförbundets styrelse, FSSL samt innebandyföreningar runt om i vårt land.
Först och främst tack för att vi presenterats ett förslag gällande Serieutredningen inom Svensk Innebandy. Utredningen har lämnat ett konkret förslag och har man synpunkter i annan riktning har även en enklare remissmöjlighet skickats ut via länk till i vårt fall vårt distriktskansli.
Vi konstaterar sedan tidigare att Linköping IBK inkommit med en motion i ärendet och vi ämnar ställa oss bakom denna motion men önskar främst belysa skillnader, likheter och hur vi tillsammans kan flytta Svensk Innebandy framåt med fokus på nämnda Serieutredning samt nämnda inlämnade motion.
1: Delområde Elit.
Vi ser idag tydliga tecken på att skillnaden mellan SSL och Allsvenskan på såväl herr- som damsidan håller på att bli för stor. När de båda Allsvenskorna infördes var Sverige oerhört eniga men nu lyfts önskemål om 1 Allsvenska på herrsidan och 2 Allsvenskor på damsidan.
Önskan att vilja likrikta satsningar på såväl herr- som damsida ska alltid beaktas men vi måste samtidigt vara realistiska. Så länge licenssiffror talar om 74% vs 26% kan inte alltför stora likhetstecken dras, även om framtida inriktning är en självklarhet i ett modernt samhälle. Stödet är stort ute i landet och detta belyses inte minst i likheten mellan Serieutredningen Linköping IBKs motion. Men:
Där det skiljer sig åt är antalet matcher och vi förstår inte riktigt inriktningen. Om anledningen är utökat landslagsspel måste vi sätta oss ner i rörelsen och förstå följande:
Vem betalar spelarnas löner?
Vem skapar intresset i vardagen på högsta nivån?
Om nu IFF bestämmer helheten, ska SIBFs föreningar lägga ekonomi på detta?
Vi tror på 30 matcher och en väldigt intensiv och levande säsong. Med Serieutredningens förslag kan man tyvärr på fullt allvar spela 22 matcher under hela säsongen samt 15 matcher under ett komprimerat slutspel? Vad är syftet och marknadstänket kring detta? Vi tror tydligt på 30 matcher herrar samt 15 matcher slutspel herrar.
Damerna med lägre antal numerärer vad gäller licenser kan ligga i storleksordningen 22-26 matcher + 11 matcher i komprimerat slutspel om vi nu ska sammanväva Serieutredningen samt LIBKs motion.
På SSL-nivån samt Allsvenska nivån har otaliga osportsliga försök gjorts genom åren. Korsvisa serier, derbygrupper, 2 borta 1 hemma mot samma lag osv osv. Bort med all denna konstgjorda andning. Dubbelmöten på såväl SSL- som Allsvensk nivå.
Vi tillstyrker ej Serieutredningens förslag om kvalificerande säsong. Att inför sista omgången eventuellt kvala till SSL eller åka ur Allsvenskan när du ligger på 4-6 plats är inte seriöst och genomtänkt för hårdsatsande och etableringstänkande föreningar. Där är LIBKs motion mycket bättre. Minska eliten på herr från 14+12+12 till 16+16. Mycket bra. På damsidan sker upp och nedflyttningar nu på ett närmast parodiskt sätt. Med sundare kvalificering till 2 Allsvenskor + 1 SSL kommer detta bli bra.
Vi ser klara möjligheter att skapa kommersiellt gångbara långsiktiga produkter på såväl SSL- som Allsvensk nivå. Fotbollen och Ishockeyn har lyckats med sina 2 högsta nivåer. Deras 3:e nivå blöder.
2: Delområde Den svåra och oerhört viktiga 3:e nivån.
Med en tät SSL och tät Allsvensk nivå på såväl herr- som damsidan kan det konstateras att nålsögat i Svensk Innebandy bör vara mellan den ytterst svårhanterliga 3:e nivån samt yppersta eliten. Fotbollens maratontabell klargör att på drygt 130 år ligger 2/3 delar av lagen fortfarande inom elitskiktet och det troliga är ett liknande scenario på innebandysidan när vi efter år 2100 fått hålla på lika länge.
Det kan låta hårt att förändringen inte kommer vara större än så men låt oss förtydliga: Av Sveriges 290 kommuner är det oerhört osannolikt att alla kommer spela i SSL. Däremot nästan 100% möjligt att ALLA vid ett tillfälle eller mer kommer spela i division 1. Folksporten, remember?
Vi har i Östergötlands Innebandyförbund haft uppe till diskussion att motionera om att inrätta 24 tävlingsditrikt i Sverige där distrikten sedan själva väljer om de vill sammanslås med andra distrikt i Tävlingssammanhang. På detta sätt skulle exempelvis 24 damlag och 24 herrlag kunna spela ”Sverige-slutspelet”. Bäst av 5matcher i kvartsfinaler Norr/Mellan/Söder, bäst av 5 semifinaler Norr/Mellan/Söder samt 3 finaler på samma sätt. Segrarna i respektive final går upp i Allsvenskan.
Detta skulle innebära att i princip varenda kommun har chansen att nå Sverigeslutspelet någon gång under sina levnadsår. SM-slutspelet? Nej, dit når bara den yppersta eliten i ett land. Statistiskt sett över 130 år om du ser till fotbollen. Anledningen till att vi inte vill lägga denna för Sverige utvecklande motion är att LIBK tänkt mycket klokt i sin redan inlämnade och syftet är enkelt:
På den tredje nivån kan vi aldrig skapa den ekonomi som finns på de 2 elitnivåerna. Väldigt många vill spela innebandy, väldigt få vill resa innebandy. Följer man IBIS noga ser man att spelare som varvar ner från SSL och Allsvenskan INTE dyker upp i division 1. De spelar hellre division 3. Varför? Resorna.
Vi är beredda att ställa oss bakom LIBKs smartare och mer genomtänkta ”resemotion” då resorna i division 1 helt enkelt blir mer förutsägbara vid låsta Tävlingsdistrikt. Kvaliten blir sämre säger vän av ordning? Ja, men den smällen måste vi ta då vi tappar seniorlicenser och har gjort så sedan 1997. Du måste få spela den 3:e divisionen utan att resa ihjäl dig. Familjefädrar/mödrar, studenter, näringsidkare, välj inte bort innebandyn för tidigt, du kan fortfarande spela Sverige-slutspelet till våren.
Då det på ordförandekonferensen framfördes ekonomiska skäl kan det konstateras att om division 1 läggs på distrikten kommer SIBF tappa ca 3,6 miljoner i intäkter bara på herrsidan. Jag anser inte att detta är en tävlingsfråga men om förbundet behöver andra medel kan man se över:
Medlemsavgift SIBF flerlagsföreningar
Skall man överhuvudtaget administrera en serie och överföra stora medel till annan verksamhet, varför?
Vi på distrikten har inget emot att hjälpa SIBF, centralisering av vissa arbetsuppgifter och skapa ekonomi i detta.
Fler förslag finns.
Vi tillstyrker motionen då den till skillnad från SIBF skapar förutsättningar för lagen att förstå att respengen blir ca 80 000 nästa år. Inte som nu 50 000 till 250 000 beroende på vilken Division 1-serie man hamnar i. Då är inte tidsåtgången medräknad. Spela innebandy eller resa innebandy?
3: Delområde Kvalmatcher/Kvalstreck
Vi tillstyrker LIBKs motion men anser att Serieutredningen har en hel del kloka insikter. Att överdriva upp- och nedflyttningsmöjligheter är positivt gällande matcher som betyder något, men i förslaget måste vi förstå ekonomiska konsekvenser. Det är inte bra för en etableringssökande förening att ha för stora kast gällande ekonomiska konsekvenser. Vinner du på söndag går du till slutspel, förlorar du, åker du ur serien. Inte gångbart med tanke på att vi idag försöker skapa en semi-professionell idrott.
Sammanfattning:
Vi ser stora fördelar med att marknadsföra Svensk Innebandys elitnivå på ett bredare sätt geografiskt men på ett mer komprimerat sätt seriemässigt. Nålsögat skall vara från den svåra 3:e nivån upp till Allsvensk nivå. En förening som sportsligt klarar ett oerhört häftigt Sverige-slutspel måste på förhand också bestämt sig organisatoriskt då Allsvenskan blir ”en ny värld”. Vi stänger inte SSL och Allsvenskan på vare sig herr- eller damsidan men dessa flaggskepp kommer troligtvis statistiskt sett bestå till 2/3 av samma lag ett sekel bort.
Vi ser stora fördelar med att spela innebandy längre upp i åldrarna med fokus på studerande juniorer och med fokus på nedtrappande elitspelare. Spela innebandy inte resa innebandy dock med chansen för Sveriges 290 kommuner att nå Sverigeslutspelet.
SM-slutspelet är för den yppersta eliten och är en helt annan femma.
Vi vill skapa en enigare Sverige. Inte ett SIBF som drar iväg utan förankring, inte ett innebandy-Sverige som jobbar åt lite olika håll utan central ledning och med ett tydligt fokus på vad våra föreningar vill. Innebandyn Vill måste ta armkroken med framtidens Föreningarna Vill och här har vi en tydlig motion som åberopar elitutveckling för damer och herrar, etableringstänk med långsiktighet samt ett levande Innebandy-Sverige som spelar innebandy mer förutsägbart vad gällor resor.
Om en elitförening omsätter 10 miljoner så är förändrade kostnader på 100 000 SEK naturligtvis något att ta i beaktande men det har inget med föreningens överlevnad att göra. Om en Division 1förening som omsätter 300 000 SEK plötsligt för en ökning på 100 000 SEK så är föreningen i fara. Baserat på ett verkligt exempel.
Vi på styrelsenivå på ett distrikt ser till helhetens bästa med utgångspunkt i föreningarnas önskemål. Att driva andra att-satser inom idrottspolitisk debatt känns både förlegat och omodernt. Att inte kunna driva tilläggsyrkande och ändringsyrkande känns inte heller optimalt på en Tävlingskongress. Om vi på förhand kan föra en tät dialog har vi helt andra förutsättningar att lyckas nå dit vi vill. Gemensamt.
Styrelsen Östergötlands Innebandyförbund,
Vid datorn,
Anwar Samuelsson
Vice ordförande
Östergötlands Innebandyförbund"