ÄVENTYRET
Coronapandemin har satt käppar i hjulet, men Adam Olofsson ger inte upp sin dröm.
Internationellt

Drömmen lever för innebandypionjären på Salomonöarna

ANNONS

Vill starta ett innebandylandslag på Salomonöarna: "Att komma till VM och slå Sverige i finalen, den drömmen finns ju fortfarande kvar"

För sex år sedan kunde Innebandymagazinet berätta om ”världens första innebandybåt”. Adam Olofsson, då 31 år gammal, hade sedan 16 års ålder drömt om att segla till en tropisk ö och skapa ett nytt innebandylandslag. Genom åren hade han spelat innebandy och spridit sporten i alltifrån Brasilien till Kina, Skottland och Mexico.

Men 2016 startade det största äventyret, när han seglade från Sverige (Malmö) med Salomonöarna som slutdestination. Resan tog tre år. Med sig hade pionjären innebandyutrustning och på vägen spelade han innebandy i Spanien, Kap Verde, Colombia och på så udda ställen som Galápagosöarna och det mest isolerade från någon kontinent som man kan komma - Pitcairnöarna.

– När jag kom till Salomonöarna så var det första att hitta ett säkert ställe för båten att ligga förtöjd vilket var svårt att hitta. När jag väl skulle börja med innebandyn här var hallen vattenskadad och coronan började i Kina, och man kan bara vistas i landet i en och en halv månad, berättar Adam Olofsson för Innebandymagazinet och fortsätter:

– Så jag var tvungen att hitta på en ny plan. Men coronan blev värre och pengarna mindre så jag bestämde mig för att flyga hem. Väl hemma spånade jag hur nästa steg skulle bli och det var ett arbetsvisum, för att få det var det att starta ett företag i landet. Men som sagt, coronan varade längre än vad många någonsin skulle tro och Salomonöarna har varit stängt tills juli 2022, 17 september 2022 hittade jag en biljett och flög äntligen tillbaka.

Utrustningen som var kvarlämnad på Salomonöarna var i dåligt skick, men fick duga tills Adam lyckas få dit nytt. En nyhet den här gången är att han har svetsat ihop två målburar.

– Första träningen är nu fullbordad med hjälp av vänner som man möter som har kontakter och vips kommer det människor som är nyfikna och undrar vad det för sport. Salomonöarna ska snart ha Pacific Games och det byggs för fullt olika sportfaciliteter, så att hitta ställen i huvudstaden att spela på finns det gott om, vilket gör det lättare denna gången. Nu är det bara utrustningen som saknas där det kostar en del att få hit grejerna.

Laget som Adam Olofsson har startat på Salomonöarna har han döpt till Honiara Moonwalkers. Honiara efter huvudstaden, och Moonwalkers efter namnet på båten som han seglade dit med från Sverige.

– Att komma till VM och slå Sverige i finalen, den drömmen finns ju fortfarande kvar, avslutar Olofsson med en blinkning.


TV: Hagundas otroliga vändning mot AIK från 0-5 till 7-6

Låg under med 0-5 efter första perioden, vann sedan med 7-6 efter straffar.

Den här artikeln handlar om: