Foto: Per Wiklund
#ibsilly

Bomben: Landslagsspelare gör comeback i Allsvenskan

ANNONS

Världsmästaren Julia Sidklev Persson la klubban på hyllan i våras men nu är hon klar för en Allsvensk nykomling.

I början på juni kom de oväntade beskedet att landslagsbacken och nyblivna världsmästaren Julia Sidklev Persson lägger klubban på hyllan. 30-åringen tog studenten från RIG Umeå 2010 och har efter det representerat IKSU, som hon tog ett SM-silver med, Linköping IBK och senast Västerås Rönnby. Sidklev Persson var med och tog VM-guld med Sverige i senaste VM och totalt blev det 169 SSL-matcher och 133 poäng fördelat på 46 mål och 67 assist för backen.

Nu kan Innebandymagazinet avslöja att Sidklev Persson skrivit på för en allsvensk klubb men inte som spelare utan som tränare. Det är nykomlingarna Bergs IK som lyckats locka till sig denna kanonförstärkning och sportchef Christian Hagberg öppnar upp för att det även kan bli en comeback på planen. 

– Vi tog en första kontakt då ryktet spreds sig ut på Östgötaslätten att hon var på väg att flytta tillbaka till Linköping och därefter har vi haft lite flytande kontakt som satt mer fart sista veckan med tätare möten och dialoger, säger Hagberg till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Julia har varit ansvarig de två senaste träningarna med uppbackning av befintlig tränarstab därefter kom vi fram till ett gemensamt beslut där vi i Bergs IK är väldigt nöjda. Vi tror och hoppas att hon gillar det familjära i lilla Bergs IK där hon kände sig välkommen redan vid första mötet. Bergs IK är väldigt måna om att inte se på olika sätt gällande herr och dam utan där är det på lika villkor.

Sportchefen hoppas på att Sidklev Persson inte bara ska bidra med sin erfarenhet på bänken utan att hon även ska få suget tillbaka att spela en säsong till. Men det kommer definitivt inte bli denna säsong utan tidigast nästa på grund av vissa omständigheter.  

– Det var vår första tanke att hon skulle plocka ner klubban men det blir inte denna säsongen då hon är gravid men det kommer ju en ny säsong efter denna och då kommer vi självklart att ha lyft den frågan med Julia!! 

Hur kommer hennes roll att se ut kommande säsong då?

– Julias roll i första hand kommer att bli mer på det taktiska samt på den individuella spelarutvecklingen. Hon kommer med dessa uppgifter att frigöra lite tid till Jonas Roback (huvudtränare) och Mats Andersson (ass tränare) att se tjejerna på ett annat sätt mot vad de gör när de själva är mitt uppe i en träning.

– Vi får med Julia in framförallt rutin och någon som varit på den absolut högsta nivån i både seriespel samt landslag men även att vi får in två ytterligare ögon och öron som kan se och uppmärksamma våra fantastiska tjejer vi har i laget. Vi har ju även inför den här säsongen fått till oss 10 talet duktiga talanger födda -05 som vi i Bergs IK vill kunna ge förmånen att utvecklas i sin takt. Tre av dessa var med i Talang 17 häromveckan, Sara Wettermark, Stina Tillgren och Lovisa Bagge. Vi vet med Julias rutin och kunskap att det kommer att lyfta Bergs IK till nästa nivå med hjälp av övriga i ledarstaben.

Bergs IK spelar i Allsvenskan för första gången någonsin efter ett dramatiskt kval där de förlorade mot AIK på målskillnad med ett enda mål. Men halvvägs hem från kvalförlusten så fick de reda på bussen att de blev kvalets bästa förlorare och att de därför fick en plats i Allsvenskan. I helgens första allsvenska match någonsin för Linköpingslaget så blev det vinst mot Fröjered med 3-2 i sudden. 

– Det var den inledningen vi alla önskade att starta upp säsongen med för att få in ännu mer glädje och självförtroende i hela gruppen. Tjejerna har vunnit DM-guld både på senior- och juniorsidan innan seriestarten så vi tror på oss själva och vi har ju även fått lite extra tändvätska från några artiklar om ”gratis” platser.

– Däremot så går vi in i denna säsong med största ödmjukhet och vi har alla våra fötter på jorden inför uppgifterna vi står framför. Vi vet alla om att det är stor skillnad från förra säsongen gällande allt men vi tycker att vi är förbereda på ett bra sätt och vi ska ta små steg varje vecka där Julia kommer att vara en viktig ledare och vara till stor hjälp för hela vår A- och U-trupp men även för hela föreningen. De yngre tjejerna i flicklagen har trevliga möten att vänta i Ljungsbro sporthall framöver. 


Highlights: AIK IBF-Bergs IK 2-3

Se alla målen från den andra kvalmatchen mellan AIK och Berg. Totalt vann AIK med 7-6

 

  

 

Den här artikeln handlar om: