det bästa och sämsta från premiären
Foto: Daniel Guido Wiberg, Kalmarsund och Per Wiklund
Korken & Torken

Korken & Torken: "Det hör inte hemma på en innebandyplan"

ANNONS

Premiär för Innebandymagazinets nya inslag där vi båda hyllar och sågar spelare, lag och händelser från helgen som gick.

Välkommen till Korken & Torken! Här öppnar Innebandymagazinets Victor Westlund korken på champagneflaskan till de som gjort det extra bra under matchhelgen som gick i innebandy-Sverige, samtidigt som hårtorkar delas ut till de som förtjänar det. 

TORKEN

5. De starka (?) bottenlagen

Konkurrensen i botten av SSL herr sägs vara hårdare än på många år, mycket tack vare den starka silly season som nykomlingarna gjorde. Men faktum är att nästan alla lag som tippas slåss om nytt kontrakt förlorade. AIK ska absolut kunna slå Thorengruppen en bra dag, speciellt i en premiär på hemmaplan, och Gävles insats mot Jönköping var en besvikelse. Dessutom gjorde Hagunda och Dalen gjorde två magra prestationer i helgen. Bättring krävs av samtliga i nästa omgång.

AIK förlorade sin SSL-premiär mot Thorengruppen Foto: Per Wiklund

4. Protokollfadäsen

Det är 2022 och i vissa matchprotokoll (i högstaligan!) saknas det fortfarande både femmor och skottstatistik. Jag vet inte vem eller vilka man ska klandra för det här, men så här kan vi inte ha det. Skärpning!

3. Växjö-Kalmarsund

”Fan, grabbar. Jag trodde det skulle smälla mer och att det skulle vara bättre fart. Jag tycker vi har snackat upp det så mycket och så…ah”. Orden kommer från André Andersson i Expressens tv-sändning efter Smålandsderbyt som han sammanfattade väl. Googla antiklimax och ett bildgalleri från den här matchen kommer upp. Det var kanske ingen gäspig tillställning, men inte alls som vi hade hoppats på. Jag kallade matchen på förhand som Superligans hetaste, ord jag fick äta upp. Nu hoppas vi på att returmötet på annandag jul lever upp till hypen.

2. Joel Ingesson

Nej, det här var inte snyggt. Det hör inte hemma på en innebandyplan. Mer än så behöver inte sägas.

1. Åkersberga

Välkomna till SSL! Den meningen har använts i alla möjliga sammanhang efter SSL-premiären och orden har riktats till Åkersberga. Att den upphaussade nykomlingen förlorade norrortsderbyt var ingen skräll…men 0-9? Tilltänkta nyckelspelaren i målet, Krista Nieminen fick bara en period på sig samtidigt som Hanna Nordstrand blev överglänst av hennes U19-landslagskompis Moa Dynefalk. Nu väntar Pixbo i nästa omgång, och en ny målnolla där är faktiskt inte helt omöjligt. 

Åkersberga fick en mardrömsstart på SSL-äventyret Foto: Per Wiklund

KORKEN

5. Falun (och Emil Ruud)

Snacka om att göra ett statement. Faluns förstaperiod i erkänt svårspelade Nyhemshallen var en hälsning till SSL-rivalerna: Vi är inte mätta på att vinna. 16-3 i skott, 5-0 på måltavlan. Undan gick det också, man fick känslan av att sitta i förarsätet på den nu rivna Lisebergs-attraktionen Kanonen när man såg Faluns spela. Emil Ruud? Han både kan och vågar göra saker som ingen annan på den här nivån. Kan mycket väl ha gjort årets assist redan i omgång 1

4. Sofia Mittentag

Det är inte alla spelare som lyckas göra hattrick i sin SSL-premiär som 20-åring, men det var precis vad finska nyförvärvet Sofia Mittentag lyckades med i Västerås Rönnbys 6-3-vinst mot Lund.  Forwarden beskrevs av tränare Harnesk som ”en teknisk och målfarlig rightare som är vass sista tredjedelen av planen”, och alla de kvaliteterna visade hon upp i premiären. Min kollega Innebandymagazinet fick till och med Veera Kauppi-vibbar av hennes mål. Det är inga dåliga vitsord.

Sofia Mittentag stod för en magisk SSL-debut Foto: Bosse Grängsjö

3. Emelie Wibron

Det är lätt att ta Emelie Wibrons prestationer för givet. I premiären mot Nacka blev det fyra mål och tre assist från veteranens klubba och jag ryckte knappt på axlarna, vilket är synd. Hennes poängfester har normaliserats som om det vore ett hattrick från Lionel Messi i hans glansdagar. Varje chans till att få hylla superlegendaren ska tas, och hon har en given plats på den här topplistan. 

2. Måns Parsjö

10 av 10 i betyg. Bättre start än så kan man inte få i sitt nya lag, då hans Storvreta dessutom tog tre premiärpoäng mot Pixbo. Målvakter brukar av natur vara självkritiska: Vinner exempelvis Sverige en landskamp med 22-1 så finns det en risk att målvakten sitter och surar i omklädningsrummet över det insläppta målet. Därför var det uppfriskande att höra Måns ge sig själv fem av fem i betyg ”trots” två insläppta – det säger det mesta om den match han gjorde mot Pixbo i 8-2-segern.

Måns Parsjö dominerade i sin första SSL-match med Storvreta Foto: Per Wiklund

 

1. Täby

Mycket av fokuset efter norrortsdebryt har handlat om Åkersberga. Lite trist, tycker jag, för Täbys insats ska inte förglömmas. Det lag som genomgått en slags ökenvandring de senaste åren såg nu ut att ha hittat rejält med vatten i en oas. Jag vet, man ska inte dra för stora växlar av första omgången, men då ska man komma ihåg att Täby också haft en väldigt fin försäsong. Att Lisa Carlsson, Ranja Varli och Julia Croneld – som alla briljerar i premiären – var bra, det visste vi. Det som var kul att se var hur ungtupparna Greta Koponen, Moa Dynefalk och Hanna Othberg tog för sig. I nästa omgång ställs man mot betydligt tuffare motstånd i form av Västerås Rönnby, och där kommer vi får mer svar kring vart Täby står den här säsongen.   


Oscar Rohlin snurrar upp Filip Lindberg x2

Den här artikeln handlar om: