world games 2022
Internationellt

18-åringen blev målskytt mot världens bästa landslag

ANNONS

Simon Johansson gjorde mål när hans Thailand ställdes mot Sverige i World Games.

En del spelare kan genomföra en hel landslagskarriär utan att få göra mål på Sverige. Sedan finns det 18-åringen Simon Johansson, som bara behövde spela 21 minuter innan han kunde titulera sig som målskytt mot världens bästa landslag.

04:an, som till vardags spelar för IBK Alingsås i Herr1an och JAS, togs under 2022 ut i Thailands seniorlandslag för första gången. Simons mamma kommer från Thailand, och storasystern Nelly spelar även hon i landslaget sedan flera år tillbaka (samt i Lerum). 

– Thailands innebandyorganisation är bland de proffsigaste i hela värden så när jag blev uttagen i år var det inget att fundera på, berättar Simon Johansson för Innebandymagazinet.

Simon Johansson Foto: Michelle Lok/Singapore Floorball Association, IFF

Johansson var med och tog Thailand till VM 2022, då stod han för fem poäng på fyra matcher i kvalet. När det sedan var dags att mäta sig mot bättre landslag i World Games så blev han uttagen på nytt, och han tackade för förtroendet genom att göra tre mål och lika många assist på de fyra matcher man spelade.

Hans första målet i turneringen kom mot Sverige, av alla lag. Sex minuter in i den andra perioden förvaltade Johansson ett frislag på bästa sätt, och bollen slank in bakom Måns Parsjö Tegnér. Målet innebar en 1-7-reducering för Thailand, som sedan förlorade med 1-20 mot de blivande mästarna.

– När jag bågade in fanns det en lucka på vid första stolpen. Skottet blev lyckat så den gick in i mål, säger Johansson om målet som du kan se i spelaren ovan. 

Hur känns det att ha gjort mål mot Sverige?

– Jag både bor och spelar i Sverige så de kändes speciellt att göra mål mot just Sverige. Hade några hyfsade chanser tidigare i matchen så när jag fick utdelning kändes det både kul och skönt.

Hur är det annars att möta Sverige, när man spelar i ett lågt rankat landslag?

– Sverige spelar med riktigt högt tempo och många förflyttningar inom laget. Dem är även väldigt skickliga individuellt. Det är svårt att försvara sig då. 

Efter att mästerskapet tagit slut väntar nu försäsong med IBK Alingsås. Förra säsongen var hans första hela på seniornivå, och han gjorde då fina 26 poäng på 19 matcher i Herr1an. Han röstades fram som den fjärde bästa centern och den näst bästa rookien i Västra-serien. 

Johanssons fina prestationer har inte gått obemärkt förbi. Det fanns allsvenskt intresse för honom, men han valde att spela vidare i moderklubben. 

Han tog också plats på Innebandymagazinets årliga talanglista 2021, då som 47:a med följande motivering:

En matchavgörare som har framtiden för sig. Är redan en självklar startspelare i Alingsås Herr1an-lag och har på tre matcher fått ihop fem poäng. I Juniorallsvenskan är det åtta poäng på tre matcher. Kan användas både som forward och center och klarar alla positioner lika bra. Fin teknik och ett vasst skott är några av hans starka egenskaper. Snabba handleder och fin blick för spelet gör det svårt för motståndarna. En smart spelare som sätter upp sina medspelare i bättre lägen.

Vad har du för framtida mål och ambitioner med din innebandykarriär?

– Jag hoppas på spel i Allsvenskan eller SSL inom några år. Jag har redan fått möjlighet till allsvenskt spel med valde och stanna kvar i Alingsås även denna säsongen. Jag vill även hjälpa Thailand att göra sitt bästa VM någonsin i Schweiz.

Den här artikeln handlar om: