vakansen i allsvenskan
Tor Bornedal Samils och numera tidigare Örebro-spelaren Emil Saverstam.
Foto: Lillån IBK och Jimmy Palm
Allsvenskan södra

Lillån-stjärnan om vakansbeslutet: "Allt annat vore ett skämt"

ANNONS

Örebro skulle fått spela kvar i Allsvenskan enligt rivalens spelare – så tycker man själva: "Vi vill ha platsen"

Igår kunde Innebandymagazinet berätta vilka lag som stod först på listan på lag som skulle kunna ersätta Lagan i Allsvenskan Södra, efter att smålänningarna dragit sig ur. Det kommer bli ett lag från Herr1an som ersätter – man rankade lagen utifrån hur de presterade i play off 2 till Allsvenskan 2021/22, och listan bestod av tre lag som skulle kunna spela i en södra-serie: Partille, Hagfors och Ledberg.

På sociala medier ställde sig en del frågan varför inte Örebro var förstahandsvalet. Laget åkte ur Allsvenskan Södra 2021/22, men tog mest poäng av samtliga degraderade lag och degraderas efter en målskillnadsaffär mot just Lagan. 

En som ville att Örebro skulle få frågan först var Tor Bornedal Samils – som spelar i stora rivalen Lillån. På sin Twitter skrev han följande:

”Det kan låta konstigt att det kommer från mig, men allt annat än att IBF Örebro får tillbaka sin plats i södra Allsvenskan (om man själva vill) tycker jag är ett skämt. 

När Lagan själva uttalar sig så verkar det ju som att den nödvändiga långsiktigheten inte funnits för att spela på den här nivån. Det i sig har jag inga problem med. Det handlar ju dels om en föreningsmässig överprestation. Den delen är för mig imponerande.

Problemet tycker jag ligger i att man någonstans konkurrerade sig kvar i allsvenskan med en satsning som bara 3 månader senare visade sig vara omöjlig att upprätthålla. Det pratas tex om att det kostat, och kostar för mycket.

Det är alltså ett lag som drar sig ur en serie som man kvalificerat sig för att spela vidare i. Då tycker jag i samtliga fall att det borde ”gynna” det laget som var närmast att hålla sig kvar i samma serie.

Den här gången är exemplet bara extra tydligt då det direkt påverkat IBF Örebro, dessutom med väldigt små marginaler. 

För mig, 

Välkomna tillbaka IBF Örebro.

Ni är värda en ny chans.

Hälsningar från Rhodos.”

Även Lagans styrelsemedlem och tidigare ordförande Tobias Roxmarker tyckte att Örebro skulle stanna kvar.

– Den bästa lösningen hade varit att Örebro, som tyvärr ramlade ur som sista lag, hade fått första chansen att ta våran plats.

Innebandymagazinet ringde därefter upp ”Mr. Örebro”: Janne Ekengren, lagets sportchef. Han håller sig nyanserad när han får frågan om det var rätt eller fel att Örebro inte får frågan först.

– Man har inte funderat så mycket på hur reglerna ser ut kring upp- och nedflyttning. Men det är klart vi helst vill ha platsen, så är det ju. Samtidigt…står det saker i tävlingsreglementet så får man bara gilla läget liksom. Det är inte så mycket man förändra på där, säger Ekengren till Innebandymagazinet och fortsätter: 

– Vad som är rätt och fel? Det känns ju surt när man faller precis på målsnöret. Sedan tänker väl den som förlorar kvalfinalen på samma sätt. Jag vet inte riktigt vad som är för- och nackdelarna.

– Tänker man på lagen som åker SSL så är de i regel rätt så bra allsvenska lag. Men det kan vara från en gång till en annan, vilket lag som är bäst lämpat att spela i en division 1 högre. 

Han tar upp KAIS Moras herrar som ett exempel. 2010/11 ersättare de konkursdrabbade Västerås i SSL och slutade då toksist med blott fem inspelade poäng.

– Då hade de förlorat tre av sina bästa spelare till Mullsjö. De hade inte en trupp som var dimensionerad för att spela i SSL och det blir negativt att få en sådan plats i det läget då. Vid ett annat tillfälle har det laget ett kanonlag istället fast man spelar i en fel division. Det är svårt att generalisera. 

– Men rent spontant tycker man att vi var närmare att spela i Allsvenskan än de som förlorade i division 1-kvalet, på sätt och vis. Jag har sagt att vi är intresserade ifall alla som står före oss i kön skulle tacka nej. Vi får se vad som händer där i så fall.

Kände du till hur regelverket såg ut när du fick reda på att Lagan drog sig ur?

– Jag hade hört lite rykten redan för en månad sedan. Då pratade jag med Patrik Eklund (tävlingssamordnare på förbundet) och han förklarade hur det låg till. Då var jag inte helt uppdaterad på exakt hur regelverket såg ut. Jag kan förstå poängen kring hur de gjorde med reglementet. 

– Men att tänka på alla eventualiteter när man gör tävlingsreglerna är inte helt enkelt det heller. 

Hade er nuvarande trupp hållit för Allsvenskan?

– Vi har ett lag som håller allsvensk nivå. Någon sista minuten-värvning hade man fått in då med. Vi får se vad som händer där men det är inget man går och hoppas på.

Så det är med andra ord uppflyttning som är främsta målet för er kommande säsong i Herr1an 

– Ja, det är ju det. Sedan får man se så man får ihop alla pusselbitar. Först och främst ska man gå till kval och sedan vill vi tillbaka.

Hur tycker du då er #ibsilly har gått hittills? 

– Det är ungefär som förväntat. Vi har förlorat Rasmus Rudolfsson och Jocke Andersson till Lillån, det är två tunga tapp. Sedan får vi tillbaka en hel trupp – fyra av våra fem bästa spelare var skadade samtidigt förra året. Men visst, man tappar lite bredd. Sedan har vi fått in några yngre namn som vi hoppas mycket på. På det hela taget så ser det rätt så bra ut om man hålla truppen skadefri.


”80-85% i Finland spelar med ovala klubbor - tvärtom i Sverige”

Den här artikeln handlar om: