exklusivt
Bilder: Svensk Innebandy
Landslaget

Svensk innebandy visar upp nya landslagsströjan "Folkdräkten"

ANNONS

Se bilderna på svenska landslagens nya matchställ – gör debut i World Games.

Svensk Innebandys vision är att vara folksporten. En sport som ska vara  öppen för alla oavsett vem du är eller vart du kommer ifrån. Något som  också enar oss alla är den blågula landslagströjan – folkdräkten. Nu  presenterar Svensk Innebandy, tillsammans med folksportens hjältar,  stolt den tröja som våra landslag kommer att bära under de kommande åren. 

Den blågula landslagströjan är något som vi alla bär med stolthet. Våra  landslag bär den i jakten på nya framgångar tillsammans med alla som  ivrigt hejar på, antingen på plats i arenorna, eller hemifrån tillsammans  med nära och kära. Några som också bär den med stolthet är de som vi kallar för folksportens hjältar, personerna som inte spelar en minut på  planen men som ändå är de mest värdefulla spelarna i våra ögon. Därför vill  vi i samband med lanseringen av folkdräkten även uppmärksamma några  av folksportens hjältar.  

Folksportens hjältar togs fram genom en nominering via Svensk Innebandys sociala medier, där vem som helst kunde nominera någon  som de tycker har betytt mycket för innebandyn. 

Sveriges nya matchställ Foto: Svensk Innebandy

– Det är till stor del de ideella krafterna runtom i landet som bygger vår  idrott. Det är många hjältar som aldrig syns eller hörs som dag ut och dag  in kämpar på för att få vår idrott att bli ännu bättre. Därför ville vi ta  chansen att ge de plats att synas och få den uppmärksamhet som de  förtjänar, säger Stefan Jonasson, marknad- och arrangemangschef på  Svensk Innebandy.  

Att nomineringar har betytt mycket ser man på de två hjältarna som är  med på inspelningen av lanseringsvideon för den nya landslagströjan. 

– Det är stort. Det är sjukt stort. Jag är jätteförvånad, jätteglad och  jättetacksam. Det går liksom att beskriva. Det finns inte ord för att bli sedd  för det man gör. Det är inte därför man gör det. Då hade man varit ute på  planen och spelat innebandy i stället, säger Marie Nygren, från AIK och är en av de nominerade till Folksportens Hjältar. 

Rolf Lundgren från Sirius Innebandy, även han nominerad till Folksportens  Hjältar känner sig hedrad:  

– Det känns hedrande. Det är häftigt att få vara med här på inspelningen  och att få ha på sig den nya landslagströjan. Den kommer åka med ett tag.  Man blir stolt av att få ha den på sig. Det är något speciellt. Snygg är den dessutom.  

Lanseringsvideon för den nya landslagströjan innehåller flera av våra  landslagsprofiler, några av folksportens hjältar – men även barn som utövar  spontanidrott på gatan. Ett tack till Rufus Bexell från IK Huge och Alice  Wallmark, Alice Nyström och Arvid Sjöberg från Andersbergs IBK. 

Vi vill även visa på vikten av spontanidrott, att innebandy kan spelas på  gatan med endast ett fåtal spelare. Allt som behövs är en klubba och en  boll, det behöver inte vara mer komplicerat än så. Barnen som spelar  innebandy i videon bär även fyra historiska landslagströjor från tidigare år. 

– Det kändes som ett fint sätt att hylla vår historia. Att visa att förebilder  inom vår idrott är viktigt. En scen där nutid möter dåtid och blir vår framtid,  säger Lisa Eskils, varumärkesansvarig på Svensk Innebandy.  

För den som är extra intresserad av historiken är det följande tröjor som  visas upp: 

Puma 2020-2022, den senaste tröjan som landslagen tog hem två VM-guld  i på seniorsidan. Asics – Säsongen 13/14, VM för damlandslaget Puma linnet – Säsongen 2004/05, VM 2004 herrlandslaget Puma stor logo – Säsongen 1996/97 VM 1996 för herrlandslaget  

– En tröja är en tröja. En landslagströja är något mer och värdet i  landslagströjan bygger vi tillsammans. Publiken, spelarna och hela svensk  innebandy. Stoltheten i att vara en del av vår verksamhet och allt var den  står för, säger Lisa Eskils.  

Vikten av en hängiven gulklädd publik bekräftas av damlandslagets  lagkapten Ida Sundberg:  

– Det går inte att beskriva med andra ord än att det är otroligt mäktigt att  få se publiken ha samma tröjor som vi har på oss på planen och höra hur  de hejar på oss.  

Den nya folkdräkten gör premiär i samband med att herrlandslaget reser  till Birmingham, USA, den 8-12 juli för att delta i The World Games. 

Källa: Svensk Innebandy

Den här artikeln handlar om: