Växjö Vipers
Superligan

Så lyckades Växjö behålla Ramirez: "Betyg på vad vi gör"

ANNONS

Sportchefen Erik Eskils om åtgärderna som visar att Växjö menar allvar.

I början av månaden kunde Växjö IBK presentera ett viktigt #ibsilly-besked inför kommande säsong: Landslagsbacken Niklas Ramirez skriver på ett tvåårsavtal.

27-åringen har tillhört Växjö sedan 2015/16 och har sedan dess växt ut till en av lagets absolut viktigaste spelare. Som ett kvitto på hans fina utveckling så blev Ramirez också uttagen till VM 2020, och där blev det som bekant ett guld.

Ramirez har tidigare velat ha ettårskontrakt när han skrivit på. Backen har tidigare berättat om både hemlängtan till Stockholm samt en dröm om att få spela i Schweiz, men den här gången plitade han på ett avtal som sträcker sig över två år.

Erik Eskils, sportchef i Växjö, om Ramirez och kontraktsförlängningen:

–  Sedan jag kom till klubben har han varit väldigt tydlig med att ”Erik, jag vill tävla. Jag vill skapa mig en möjlighet till att spela i landslaget och ta en VM-plats, sedan vill jag tävla om SM-guld. Då räcker det inte med att ni säger att ’det är klart att vi tävlar om SM-guld’,  jag måste märka det”, säger Eskils till Innebandymagazinet.

– Där hade sportgruppen i Vipers en utmaning i att inte bara säga det, för det är många som säger så. Hur bygger vi en slags trovärdighet i det? Ramirez har varit med i en final och förlorat och där vill han vara igen. Han vill vinna.

Eskils berättar att man började med den här planen för två år sedan. Då med ett ganska ungt lag, med oprövade kort. Sedan har man kunnat fylla på med lite bättre kvalitét och  fortsätter att bygga med kvalitét. 

– Det är ett betyg på vad vi gör - att han verkligen ser och känner att detta är trovärdigt. Inte bara att tävla om SM-guld, utan att detta är en miljö där han kan fortsätta utvecklas som individ och spelare, och ta en plats i VM och landslaget. 

Något som visar på att man menar allvar, berättar Eskils, är att man gett ännu mer ”tid och utrymme” för för huvudtränaren Johan Schönbeck. Den tiden ska användas till individuell spelarutvecklingen.

– Det har krävt att han har fått avveckla sig som rektor på förskolan. Han kliver in i en betydligt större tjänst i Vipers. Sedan innefattar inte den tjänsten enbart SSL, det är lite annat med ledarutveckling och ledarutbildning i Vipers generellt. 

Det känns som ni mår rätt så bra för tillfället?

– Vi har haft ett bra år även om allihopa fortfarande känner en klump i magen över det som hände. När vi ser tillbaka på detta så är det Växjö Vipers bästa år – även om vi var i final tidigare. Vi vann en titel, vi spelade om SM-guldet på riktigt fram till näst sista matchen, vi har en bra pace när det gäller utveckling av laget, vi har en bra komposition, klubben mår bra ekonomiskt, vi har utvecklats enormt på det organisatoriska planet och så sitter vi med ett nybygge i huset som kommer förbättra möjligheterna ännu mer. 

– Det vore jättekonstigt att säga att vi inte mår bra! Vi mår väldigt bra. Sedan är det på planen kommande säsong som det ska hända. Där är det inte bara vi som bestämmer, det handlar om hur de andra klubbarna presterar. 

Ja, hur ser du på konkurrensen till nästa säsong? Vilka förutom er är med och slåss om finalplatserna?

– Falun forsätter imponera på hur de bygger långsiktigt. Tittar vi bara på två, tre år sedan tror jag de flesta funderade på hur de ska lyckas med det här. De har gjort ett jättebra generationsskifte tycker jag. Det borgar för flera år av fortsatt leverans. 

– Jag tycker inte Storvreta har gjort det dåligt men inte heller lika bra som Falun. Man ser hur svårt det är, även för ett lag som Storvreta. 

– Både Kalmarsund och vi har i någon mening visat på allvar att det inte bara är två lag som tävlar om det. Sedan vet man aldrig i juni hur det kommer se ut i september, det kommer inte bli några gigantiska förvärv den här tiden på året. Vi såg som så sent som förra veckan när Gävle gjorde en höjdarvärvning att det kommer betyda jättemycket för dem.  Det kommer bli lika jämnt som det var förra året. Det var en otroligt jämn serie och det betyder att många lag är där. Sedan tror jag att Kalmarsund, Falun, vi och Storvreta kommer vara där och nosa på de platserna. Det är jag ganska säker på! 


TV: ”80-85% i Finland spelar med ovala klubbor - tvärtom i Sverige”

Klubbhusets delägare Magnus Augustsson om produkttrender inom innebandyn, historiska bottennapp och försäljningssuccéer.

Den här artikeln handlar om: