#ibsilly
Foto: Per Wiklund och Tomas Brandt Wangel
Superligan

Faluns sportchef drömmer om världens bästa spelare

ANNONS

Berättar om lagbygget och drömvärvningarna: "10-12 spelare i Thorengruppen utan avtal nästa säsong"

För första gången på många år är IBF Falun nummer ett i Dalarna. Tronskiftet har gått snabbt – 2018/19 spelade Falun i Allsvenskan samtidigt som KAIS Mora nådde SM-finalen. 

Bara tre säsonger senare så placerade sig Falun före storasystern Mora i tabellen. Mycket av det berodde på att Moa Gustafsson samt Lisa och Lina Svarvfar alla lämnade Mora för just Falun. Nu har ytterligare en spelare gjort samma kliv, och den här gången är det landslagsmålvakten Jenny Axelsson som gjort det ”förbjudna” bytet.

– Vi är jätteglada för det. Det kommer bidra supermycket och kommer göra oss till ett bättre lag, säger Faluns sportchef Johan Fahlström till Innebandymagazinet.

– Vi lyckades hitta en bra lösning med Jenny som är målvakt. Det är ändå en landslagsmålvakt och det ger stora utropstecken i innebandy-Sverige. Men det är inte bara det vi har fokuserat på, vi har andra spelare som vi pratar med som vi vill ta in. Det kommer nog komma mer framöver.

Kvar i laget finns bland annat Ida Hedén, lagets förstamålvakt som kommer från en fin säsong. 21-åringen, som har spelat i Falun hela livet, kommer antigen inte få stå lika många matcher som under förra säsongen. Enligt Fahlström tog hon dock besked av Axelsson som ”bara positivt”.

– Det som det handlar om är att ha en bra dialog där vi tidigt informerade både henne och Tilde Gidlund om vad vi tänker för att ta nästa steg. Då blir det en naturlig del at förstärka upp samtliga positioner – framförallt att öka konkurrensen för de vi har i laget. Det blir lite mer sårbart för de målvakterna vi har när det är en plats man tävlar om. Vi kommer ta in en eller två backar och forwards också men det blir inte lika sårbart för de är mer platser att spela om.

Blir alla av era målvakter från årets säsong kvar?

– Vi får se lite hur det blir. Vi har en bra dialog med alla tre målvakterna. Sedan är det tränaren Eric Björk som bestämmer, hur många han vill ha i en matchtrupp eller på träningar och så vidare. Vi har en bra dialog just nu och alla är med och kör för tillfället. 

Tittar man på er övergångsstrategi i övrigt – siktar ni på att ta in spets eller bredd då?

– Framförallt vill vi ha in spets, vilket bidrar till att bredden blir större och bredare. Vi har ett bra lag som visade att vi förtjänade möjligheten att spela semifinal redan i år. Tar vi in fler spelare så har vi ingen anledning till att ta in spelare som inte bidrar, eller som inte har de spetsegenskaper vi söker. 

Hur stort är utbudet bland spelare som antingen tillhör eller knackar på dörren till det svenska landslaget, exemplevis?

– Rent krasst kan man säga att utbudet är väldigt stort med tanke på att knappt en enda spelare i Thorengruppen har skrivit på ett avtal för kommande säsong. Där har du 10-12 spelare utan avtal nästa säsong. Men jag vet inte hur rimligt det är att få hit dem. 

– Det är klart att det finns ett utbud och vi har fokuserat på en specifik skara spelare som vi har en dialog med. Sedan finns det säkert många spelare som redan skrivit på sina avtal för kommande säsong. Det är väl rimligt med tanke på att vi är inne i slutet av maj. 

Vilka i Thorengruppen är det ni vill locka över? Är det någon ni pratar med?

– Vi har en dialog. Men jag tror de kommer ställa nästan samma lag på banan nästa år som de gjorde i år, det är inte mer med det. Men jag kan säga att det inte är så många lag som hade tackat nej till spelare därifrån om man hade fått handplocka. Man kan avgöra själva vilka det är, om man säger så (skratt).

…som systrarna Kauppi?

– Det är mycket som ska till, men om den möjligheten finns så ska vi försöka med det också. 

Har ni fört dialog med Veera eller Oona Kauppi?

– Vi har uttryckt ett intresse, men det vore konstigt annars med tanke på att de sitter på ett utgående kontrakt

På Faluns minuskonto syns hittills bara ett namn: Backen Patricia Forsell, trotjänaren som varit med på Faluns långa resa. Men mer tapp än så ser det inte ut att bli för tillfället. 

– Nej, inte som det ser ut just nu. Jag trodde själv inte att Patricia skulle lämna. Jag hoppades på att hon skulle fortsätta och vi ville att hon skulle vara med på den resan som vi ska göra. Det är ett tapp för oss, så är det. Samtidigt får vi se till att göra det bästa av situationen och ersätta det som behöver ersättas. 


Highlights SM-final: Thorengruppen-Pixbo Wallenstam 5-4

Den här artikeln handlar om: