SSL
Foto: Anton Klinth och Privat
#ibsilly

16-åringen tackar nej till SSL-kontrakt för ett bättre erbjudande

ANNONS

Supertalangen Alexander Måhlberg väljer bort AIK för att istället flytta upp till Falun.

En av de mest spännande talangerna i landet på killsidan är 06:an Alexander Måhlberg som gjorde stor succé den gångna säsongen. Han vann bland annat poängligan i sin JAS-grupp i sin debutsäsong där de flesta var tre år äldre. Han tog AIK:s P16 till Innebandyfesten, han fick träna med A-laget i Allsvenskan och han stod för en viralsuccé med en magisk straffvariant. En ganska så hyfsad säsong för en 16-åring.  

– Ja du, hur ska man sammanfatta den här säsongen. Det känns som att det förmodligen har varit min bästa säsong hittills med genombrott på mer nationell nivå. Jag har fått uppleva mycket roligt under säsongen, säger Måhlberg till Innebandymagazinet.

I JAS gjorde supertalangen makalösa 33 mål och 18 assist och vann poängligan i Grupp D. Detta trots att det var hans första säsong i JAS och att AIK var ett av gruppens sämre lag och slutade sexa i tabellen. 

– JAS har väl varit ett av de roligaste momenten. Min inställning till JAS inför säsongen var väl något i stil med att det var riktigt kul att få chansen i JAS och att jag skulle gå in och göra det så bra jag kunde men att det kunde bli tufft med tanke på motståndet. Så jag hade inga jättehöga förväntningar inför JAS-serien. Säsongen 20/21 satte pandemin stopp för en JAS-debut för mig så det var kul att det äntligen skulle bli dags 21/22. Men att det gick som det gick, det hade jag verkligen inte kunnat tro att jag skulle vara i närheten av inför säsongen. Det är väl poängligavinsten i JAS samt utnämningarna till Årets Rookie i JAS och Sveriges bästa 06a som jag är lite extra stolt över att jag lyckades med den här säsongen.

Desto bättre gick det i P16-SM för AIK som lyckades att gå hela vägen till Innebandyfesten. Efter vinst i gruppen där tog dock resan slut i kvartsfinalen mot Höllviken. 

– Innebandyfesten var väl en av säsongens höjdpunkter. Vi hade gjort det extremt bra som tog oss dit med fyra av fyra vinster på vägen dit. Det var kul att få delta, första gången på Festen för alla av oss. Det är alltid kul med större evenemang som dessutom är lite mer proffsigt än vanligt. Vi fick en bra start och hade säkrat gruppvinsten efter två omgångar. Sedan gick det tyvärr utför. Vi åker på Höllviken, en av favoriterna i kvarten och där tar det tyvärr stopp. Vi slutade sjua i landet vilket får klassas som godkänt även om vi ville längre än så. Men det var en rolig helg och för egen del kändes det ganska bra, lite upp och ner under turneringen.

Av allt roligt som du var med om under årets säsong, vad var den absoluta höjdpunkten?

– Bra fråga, svårt att välja. Det har varit några ögonblick under säsongen där man mått rätt så bra. Poängligavinsten i JAS och några utnämningar som vi varit inne på är väl en kandidat. Men något annat som jag håller väldigt högt är när vi säkrade gruppvinsten under Festen. Vi slog Trosa i en helt galen match. Jag fick en fin passning och satte 3-1 målet som också blev slutresultatet med ungefär en och en halv minut kvar, ett av mina absolut skönaste mål, lite extra skönt att få tysta motståndarna med tanke hur mycket stryk jag fick under den matchen. Då firades det ordentligt i omklädningsrummet efter. Det var en riktigt fin laginsats, killarna kämpade sig igenom matchen trots alla dueller och dessutom utvisningar hela tiden. Men oavsett så vann vi matchen, en oroligt skön vinst. 

Även om säsongen för det mesta bara innehållit höjdpunkter och det mesta gått över förväntan innehöll den även ett par jobbiga ögonblick. 

– Ett av det värsta ögonblicken är 3-2 förlusten i kvartsfinalen under Festen mot Höllviken, det var riktigt jobbig. Men finalen i Bäst I Stan kan nog varit säsongens absolut värsta ögonblick. Säsongens sista match och min sista match i AIK. Vi har en 3-1 ledning med ungefär 5 minuter kvar men tappar den till 3-3. Det slutar med att vi förlorar på suddenstraffar. Extremt jobbigt såklart.

Som Måhlberg säger ovan har han spelat sin sista match i AIK. Trots att han blev erbjuden ett SSL-kontrakt med laget valde han att tacka nej för ett mer lockande erbjudande. 

– Det är fina killar i A-laget som jag har fått träna med. Ett lag som dessutom kommer ta klivet upp i SSL. Och med Binge Jäderlund i spetsen som är en fantastisk tränare. Men jag har ändå valt att tacka nej. Jag kommer följa en dröm jag haft och flytta upp till Falun. Något mer än så har jag inte att säga om det.

Om ett par veckor slutar supertalangen högstadiet och i jakten på sin dröm att bli en landslagsspelare i framtiden har Måhlberg valt att gå på innebandygymnasiet Hagströmska i Falun till hösten. 

– Jag flyttar dit för utvecklingen. Med det konceptet och med de ledarna så tror jag att de kommer bidra till bra utveckling för min del. De har fostrat många duktiga spelare: Backby, Lundmark, Kalentun och Ruud för att nämna några. Men det stod väl ganska tidigt mellan Falun och Stockholm. Alla andra alternativ tog jag bort rätt snabbt.

Uppe i Falun kommer han få chansen att spela i något av IBF Faluns alla lag och till den kommande säsongen kommer de bland annat ha ett lag i SSL och ett i Allsvenskan då deras utvecklingslag kvalade sig upp.  

– Det kommer bli IBF Falun för mig. Sedan vilket lag det blir återstår att se. Men jag kommer göra allt jag kan för att ta en plats i ett av de bättre lagen.

Vad ser du mest fram emot kommande höst?

– Att få spela innebandy i Falun. Något jag velat länge. Hela äventyret ska bli jätteroligt. Att få flytta till en ny stad, bo själv med kompisar, spela innebandy under skoltid och få spela för IBF Falun. Jag ser fram emot allt och de kommer bli väldigt kul.

TV: Straffen som blev en viral succé

Den här artikeln handlar om: