Damallsvenskan
Foto: Roland Osbeck
Krönika
Seriestrukturen på damsidan måste ändras genast
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert med en krönika om hur han vill se seriestrukturen på damsidan komma in i 20-talet och bli jämställd med herrarnas.

Kvalet upp till Damallsvenskan blev en enda stor parodi i år där den avgörande kvalomgången spelades vid olika tider så att ett par lag kunde spela på resultaten samt att lag flyttade matchtiden för att få fördelar när de upptäckte de osportsliga förutsättningarna. Något som jag skrev en krönika om för ett par veckor sedan som går att läsa här: Kvalet till Damallsvenskan en stor parodi

För mindre än ett år sedan skrev jag också en krönika om hur jag tyckte att man skulle ändra seriestrukturen på damsidan för att ta ett steg in i 20-talet men framförallt för att höja statusen och kvalitén på damsidan så att klyftorna mellan serierna som finns idag minskas kraftigt. Det är för stora klyftor mellan Dam1an och Allsvenskan samt Allsvenskan och SSL som inte gynnar någon förutom förbundets arbetsbelastning. Som serierna ser ut idag är det för stora skillnader inte bara mellan de olika serierna utan även inom de olika serierna där det är för stora nivåskillnader mellan lagen i toppen och botten på Allsvenskan. I Dam1an kan det vara milsvida skillnader mellan lagen som vill satsa och lagen som bara spelar för att det är kul. Allt detta beror enbart på ett systemfel och inget annat. 

Herrarna fick en gemensam Elitserie 1999/00, det dröjde till 06/07 innan damerna fick det. Elitserien för herrar bytte namn till SSL säsongen efter men damerna fick vänta till 12/13 innan landets högstaserier hade samma namn. Herrarna införde två Allsvenskor 10/11 och inte förrän 16/17 såg damernas Allsvenska sitt första ljus, men med ett helt annat upplägg med fyra serier och roadtrips till syskonserien. På herrsidan finns det tre serier på förbundsnivå, SSL, Allsvenskan och Herr1an medan på damsidan finns det bara två, SSL och Allsvenskan. Den stora anledningen till det är en ekonomisk fråga men inte för föreningarna utan för förbundet som inte har råd och resurser till att ha en jämlik fördelning mellan damer och herrar på förbundsnivå. Det skulle helt enkelt bli för många lag att administrera om man även la över Dam1an på förbundet istället för på distrikten som det är idag. På herrsidan är det 110 lag som tillhör förbundsserierna under normala omständigheter och endast 46 på damsidan.

Förbundets Fifty/Fifty utbildning har ju varit väldigt omtalad de senaste åren och något som förbundet lyfter fram väldigt ofta hur viktigt det är med jämställdhet inom idrotten och hur lyckat projektet blivit. 

“Syftet med utbildningen är att du och din förening ska få mer kunskap om varför det är viktigt att jobba med jämställdhet och vilka vinster det ger både föreningen och individerna"

Kanske att det blivit dags att implementera Fifty/Fifty-tänket i det egna seriesystemet då och ge damerna lika stora förutsättningar att lyckas med sin idrott som herrarna får i förbundsserierna?

Men nog om fnösktorr byråkrati och istället över till hur jag skulle vilja se seriestrukturen på damsidan på förbundsnivå.

 

SSL - 14 lag

Allsvenska - 12 lag

Super1an – södra, mellersta, norra med 12 lag i varje

-----------------------

Dam1an – på distriktsnivå, hur många serier som ska till här för att spetsa till distriktens serier är en helt annat diskussion för ett annat tillfälle.

Totalt skulle antalet lag i förbundsserierna utökas från dagens 46 till 62. Men under pandemin så utökades antalet lag och den nyss avslutade säsongen innehöll 56 lag så det är ingen gigantisk skillnad i administration med detta förslag. 

 

SSL

1. Slutspel

2. Slutspel

3. Slutspel

4. Slutspel

5. Slutspel

6. Slutspel

7. Slutspel

8. Slutspel

-----------

9. Stannar

10. Stannar

11. Stannar
----------

12 Kvalturnering

13 Kvalturnering

_______

14. Allsvenskan

I SSL vill jag inte se så mycket förändringar utan grundstrukturen i serien finns kvar. Där jag vill se en förändring är vad som händer efter att grundserien tagit slut. Jag har utökat så att två lag till får lite att spela om plus ändrat hur ned- och uppflyttningar ska göras. Egentligen är jag emot direktuppflyttning för jag tycker att kvalspel är fantastiskt roligt att följa och något innebandyn behöver för att höja intresset både publikt och medialt. Så därför har det blivit en gyllene medelväg här där plats 14 åker direkt ner i Allsvenskan och plats 12 och 13 får spela kvalturnering för att hålla sig kvar.

Slutspelet vill jag inte göra några ändringar på utan tycker att det är optimalt som det är, var inne på play in för att få flera lag involverade men tycker bara det krånglar till det utan 8 lag går till slutspel som vanligt. Självklart ska vi ha kvar upplägget med en enda avgörande SM-final för det konceptet är fortfarande bäst så länge publiksiffrorna och det mediala intresset ser ut som det gör. När klubbarna själva kan locka till sig fyra fem tusen åskådare varje match i en bäst av sju finalserie är det dags att ändra, men inte förrän vi nått dit.

Allsvenskan 

1. SSL
______

2. Kval + ev kvalturnering 

3. Kval + ev kvalturnering 

4. Kval + ev kvalturnering 

5. Kval + ev kvalturnering
--------------

6. Stannar

7. Stannar

8. Stannar

9. Stannar
________
10. Super1an

11. Super1an

12. Super1an

Jag vill givetvis inför en rikstäckande Allsvenska för att minska glappet mellan SSL och andraligan som är väldigt stor just nu. Har lagt in ett flertal streck för att ge de allsvenska lagen chansen att få spela mera viktiga matcher för att skaffa sig större erfarenhet inför steget upp till SSL. Att tre lag åker ut är kanske lite väl mycket men vill ändå ha lite rotation så att flera lag får chansen att "skolas" in att spela på riktig elitnivå. Dessutom behövs det tre platser så att kvalvinnarna från varje nyinsatt Super1an-serie kan avancera uppåt. 

Uppflyttningen till SSL sker via ett helt nytt upplägg och som jag var inne på ovan så innebär det både direktuppflyttning samt kvalspel samt en avslutande kvalturnering. Seriesegrarna går direkt upp till SSL samtidigt som lag 14 i SSL flyttas ner direkt till Allsvenskan. Det blir en liten nackdel för segrarna som går miste om att få spela viktiga kvalmatcher och bygga erfarenhet. Men de får en stor fördel i att de kan börja förbereda sig för SSL direkt och börja rusta upp truppen på ett tidigt stadie. 

Plats 2-5 kommer spela en kvalrunda där lag 2 möter lag 5, samt lag 3 möter lag 4 i en kvalserie bäst av tre där de sämst rankade laget spelar hemma första matchen. Sedan spelas match 2 och eventuellt match 3 helgen efter på bortaplan. Vinnarna i de båda kvalserierna går vidare till en kvalturnering mot plats 12 och 13 i SSL. 

Kvalturneringen avgörs under en enda helg på neutral mark i en alla mot alla turnering. Detta är tänkt att bli Allsvenskans stora höjdpunkt och som en liten mini SM-finalhelg där hela Innebandy-Sveriges blickar ska vara riktade hitåt. Självklart ska arenan säljas ut och det mediala intresset kommer vara stort. Dessutom får de kvalande lagen erfarenhet av att spela viktiga matcher i ett stort arrangemang med mycket folk på läktaren.  

Spelschema

Fredag 
Kvalvinnare 1 - Plats 13
Kvalvinnare 2 - Plats 12

Lördag
Kvalvinnare 1 - Kvalvinnare 2
Plats 12 - Plats 13

Söndag
Kvalvinnare 2 - Plats 13
Kvalvinnare 1 - Plats 12  

De två lagen som skrapar ihop mest poäng spelar i SSL de två andra spelar i Allsvenskan kommande säsong. Några kanske reagerar över att det ska spelas tre matcher på tre dagar och att det är för tätt matchande, tvärtom hävdar jag. Jag vill få fram samma känsla som i ett slutspel i bäst av sju matcher där det är matcher var och varannan dag. Då måste man ha gjort en bra försäsong så man klarat sig från skador och så att spelarna orkar ända in i kaklet. Dessutom vill jag att de bästa lagen spelar i SSL och inte de laget som har de tio bästa spelarna. Med tre matcher på tre dagar så måste man använda hela laget smart och inte bara sina toppspelare.

  

Super1an

1. Kval

2. Kval

3. Kval

4. Kval
-------------

5. Stannar

6. Stannar

7. Stannar

8. Stannar
-------------
9. Kvala sig kvar
__________

10. Distriktsserien

11. Distriktsserien

12. Distriktsserien

För att öka kvalitén ytterligare på damsidan och för att sålla bort kompisgängen som bara spelar för att det är kul behövs det lägga till en förbundsserie till på damsidan så att alla som gör en seriös satsning på att avancera får möta bra lag ständigt och inte spela hälften toppmöten och hälften blåbärsmatcher som det ser ut nu när den högsta distriktsserien är tredjeligan. Jag vill ha tre Super1an-serier med 12 lag i varje, en södra, en mellersta och en norra, precis som det såg ut för några år sedan innan Allsvenskan infördes. Så det är ett inarbetat koncept redan. 

De fyra första lagen går till kvalspel där ettan möter fyran i bäst av tre samt tvåan möter trean. Vinnarna i de båda kvalserierna går vidare till en sista och avgörande kvalserie i bäst av tre där vinnaren spelar i Allsvenskan. Man kvalar enbart inom sin egen serie och således går en från varje serie upp i Allsvenskan. 

Lag 5-8 stannar kvar.

Lag 9 får kvala sig kvar mot en lag från distriktsserien.

Lag 10 -12 åker ut.

Idag finns det 12 olika Dam1an-distrikt och eftersom tre lag i varje Super1an-serie åker ur och en i varje serie får kvala sig kvar är det 12 platser öppna till Super1an där en från varje distrikt har chansen att gå upp. I kvalet upp till Super1an vill jag se samma struktur som det är idag i kvalet upp till Allsvenskan. 

Svårare än så här behöver det inte vara och med detta upplägg kommer definitivt klyftan mellan lagen i toppen minska och kvalitén på damsidan öka. Vi kommer få ett seriösare upplägg där de som vill satsa kan göra det i en bra miljö och där de som bara vill spela för det är skoj kan göra det på distriktsnivå. Det kommer helt enkelt finnas en nivå för alla.

Bara för att avsluta med en liten teaser så tänkte jag sätta ihop hur en Allsvensk serie skulle kunna se ut baserat på antalet snittpoäng som lagen tog denna säsong. 

1. Telge

2. RIG Umeå

3. IBK Dalen

4. Katrineholm

5. IBK Göteborg

6. Västerås IBS

7. Älvsjö

8. Storvreta

9. Hagfors Uddeholm

10. Skoghalls

11. Lockerud Mariestad

12. Alunda


Det roligaste innebandyklippet någonsin

Kolla in straffen som gick helt fel från början till slut

 

  

 

Den här artikeln handlar om: