#ibsilly
Krister Savonen och Juha Kivilehto.
Foto: Juhani Järvenpää och Jarmo Koskela, salibandy.fi
Internationellt

Två finska storspelare lägger klubban på hyllan

ANNONS

Krister Savonen och Juha Kivilehto avslutar sina innebandykarriärer.

Backen Krister Savonen, som fyller 28 år om två veckor, har länge varit en av Finlands absolut främsta backar. 2020 blev han utsedd till världens åttonde bästa innebandyspelare och i somras lämnade han schweiziska Wiler-Ersigen för en flytt hem till storklubben Classic.

Säsongen blev däremot spolierad av två hjärnskakningar. I slutet av september slog han huvudet i väggen när han hamnade utanför sargen i en match med Classic, och fick då åka till sjukhus. Det var Savonens sjätte hjärnskakning och han har inte spelat sedan dess –  nu kommer också beskedet att han avslutar sin karriär. 

– Det är ganska svårt att acceptera att det slutar så här, men det är det enda rätta valet. Ett normalt liv är fortfarande långt bort så det fanns inga andra alternativ, skriver han på sin Instagram.

Det blev totalt fem ligatitlar med Classic för Savonen, samt två VM-guld med Finland.

En spelare som är än mer meriterad än Savonen är hans 40-årige lagkamrat Juha Kivilehto, som även han tagit beslutet att lägga klubban på hyllan. Han avslutar karriären på topp efter att nyligen ha vunnit sin tionde (!) ligatitel. 

Backen har blivit världsmästare vid fyra tillfällen och fanns med i VM 2020 som avgjordes i december förra året – då blev han också uttagen i turneringens All Star-lag. Kivihlehto har också gjort 163 matcher för Helsingborg samt en säsong i Finspång IBK.


TV: Drömmålet i boxplay - inspirerat av Emil Ruud?

Emil Ruuds galna mål i SM-finalen blivit en snackis i innebandy-Sverige. Här gör Växjö-junioren Emil Nyh en liknande variant i Innebandyfestens HJ18-match mot Linköping.

Den här artikeln handlar om: