SM-final

Falun vinner sitt sjunde SM-guld - mästarnas mästare!

Vann SM-finalen mot Kalmarsund med 5-4 inför ett kokande Avicii Arena.

Matchen var mållös relativt länge – det skulle dröja till den sjuttonde matchminuten innan Jesper Lindström skulle göra Kalmarsunds historiska, första mål i en SM-final. Han gör det efter en fantastisk fin passning från Kevin Haglund nere i sarghörnet.

Kalmarsund fick behålla ledningen i tre minuter för när det återstod 20 sekunder kvar att spela så klev en viss Alexander Galante Carlström in i handlingen och blev historisk med poäng nummer 1056 i SSL-karriären – därmed passerar han Mika Kohonen och är nu tidernas främsta poänggörare i svensk innebandy. Även detta målet kom till efter en fin passning, den hör gången från Emil Lundmark som slog en fin diagonala.

Som väntat var mycket boll för Falun i första, länge mållöst som sagt men det saknades inte målchanser. Däremot en ovanligt dåliga skärpa i avsluten från båda lagen, målvakterna behövde sällan ta till de avancerade räddningarna. Lite avvaktande spel till en början men efter första målet började det öppna upp sig mer. Kedjan med Holmgren, Lundmark och Ruud giftigast i Falun, de skapade heta chanser i varje byte.

I andra perioden behövde vi inte vänta länge alls på första målet. Återigen var det Galante Carlström som klev fram när klockan stod på 01.45, när han förvaltade en Falun-kontring genom att avlossa ett skott i krysset. 14 (!) sekunder senare utökade Dalalaget till 3-1, när Omar Aldeeb bjöds på ett drömläge efter ett misslyckat Kalmarsunds-uppspel. Strängnäs-sonen gjorde inga misstag och drygade ut ledningen.

Det kunde sedan stått 4-1 för Galante Carlström fick chansen på straff, men då stod Calle Bending-Sörling vägen när det hade gått elva minuter av andra. Faluns fjärde mål skulle istället komma med två minuter kvar när man förvaltade matchens första powerplay – Malte Lundmark målskytt. Han blev däremot inte den sista att få måljubla för när minuten återstod så fick Kim Nillson bli finalmålskytt för första gången i karriären – målet kom till efter ett snabbt frislag.

Kanske slappnade Kalmarsund av lite för mycket efter att förmodligen ha varit ganska nöjda med matchbilden i första perioden, hur som helst så bjöd de Falun på för mycket i början av andra perioden. Särskilt 3-1-målet var en alldeles för enkel bjudning som man inte brukar ha råd med för att slå Falun. Tredjefemman var det som släppte in det målet och därefter gick smålänningarna ner på två femmor. Resten av perioden var ganska jämn, men Kalmarsund hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna och när man väl når fram så var Johan Rehn hur stabil som helst. Kim Nilssons reducering i slutminuten var otroligt viktig för Kalmarsunds möjligheter att ta ikapp detta, inte minst mentalt.

Vi fick se en rivstart även i tredje. Tim Andersson Carlsson avlossade sin fruktade bössa i powerplay och reducerade för Kalmarsund till 4-3. Därefter skulle det dröja till matchens 57:e minut innan vi fick se ett mål – och det var helt klart värt väntan för den neutrale åskådaren. Faluns bollkonstnären Emil Ruud driver in på mål och avslutar mellan benen – rakt upp i krysset. Inför matchen beskrev coach Thomas Holmgren Ruud som ett ”tekniskt under som ofta bjuder på show”, det fick vi sannerligen prov på. Kalmarsund fick in en reducering på slutet via Filip Langer, men det räckte inte i slutändan.

IBF Falun är svenska mästare 2021/21 – blev första herrlaget någonsin att ta sju SM-guld!

Du kanske även vill läsa:
Betyg: Falun-Kalmarsund (SM-final)
Plus Betyg: Falun-Kalmarsund (SM-final)
TV: Emil Ruuds drömmål avgjorde SM-finalen TV: Faluns guldfirande med fansen i Avicii Arena
Tobias Lindström: "Man blev nästan tårögd i slutet"
Plus Tobias Lindström: "Man blev nästan tårögd i slutet"