Allsvenskan 2022/23
Partille firar den allsvenska platsen
Foto: AC.Kårhag
Allsvenskt kval

Så gick det i kvalet till Allsvenskan

ANNONS

Under söndagen spelades de sista kvalmatcherna upp till Allsvenskan och sex nya lag är klara för spel i Allsvenskan 2022/23.

Följande sex lag spelar i Allsvenskan kommande säsong.

Hagunda IF

Hagunda fick en gratisplats i kvalet efter att ha slutat trea i Dam1an GUD(Gästrikland, Uppland och Dalarnas gemensamma serie) men eftersom Storvretas andralag vann serien fick de inte kvala utan Hagunda fick platsen istället. Det firade man med att slå Onyx i två matchen med 7-4 och 9-6 i play off 1.

I Play off 2 så mötte man Lillån IBK som slutade tvåa i Dam1an Region (Värmland, Örebro och Västmanlands gemensamma serie). Där spelade man 3-3 i första matchen och i den avgörande matchen vann man med 8-7 efter bland annat fyra poäng av Linette Kouru. 

Kommande säsong blir Hagundas första i Allsvenskan. 

Täby FC

Täby slutade tvåa i Stockholms1an och fick möta överlägsna serievinnarna i Dam1an Region GS 86 AIF. Där vann Täby båda matcherna med först 4-2 sedan även 7-3.  

I play off ställdes man mot Bele Barkarby som slutade sjua i Allsvenskan Östra och det blev en otroligt jämn fight som slutade med en Täbyseger i första matchen med 3-2 och i den avgörande matchen blev det 4-4 där Bele hade flera farliga chanser i spel 6-5 i slutet. 

Täby har redan ett SSL-lag och kommer nu även ha ett lag i Allsvenskan också för första gången. 

AIK IBF

AIK vann Stockholms1an och fick möta trean från Dam1an Region som var BKI Sunnanå. Det blev en jämn kamp där AIK:s vinst på bortaplan med 2-5 bäddade för avancemanget då de sedan förlorade med 3-4 hemma. Men den totala målskillnaden på 8-6 skickade dem vidare. 

Även i play off 2 skulle det bli en gastkramare för AIK som inledde med att vinna första matchen mot Bergs IK med 5-3. Precis som i första rundan förlorade man sedan matchtvå med uddamålet (2-3) men gick vinnande ur kvalkampen tack vare bättre målskillnad. Totalt 7-6. Den förre Endrespelaren Mathilda Groth Nilsson blev matchhjälte med två mål. Groth Nilsson var även med när AIK var uppe i Allsvenskan förra gången säsongen 19/20. 

FBC Partille

Partille vann en mycket jämn serie i Västsvenska och fick möta Smålands tvåan CL98IC. I kvalet blev det dock inte så jämnt utan där körde Partille över Kalmarlaget med hela 22-6 i total målskillnad.     

Partilles segertåg skulle fortsätta även i Play off 2 där man ställdes mot Rönnby Västerås som kom från Allsvenskan Västra. Där vann Partille hemma med 4-3 och i den avgörande matchen blev det väldigt spännande där båda lagen turades om att vara klara för Allsvenskan. Rönnby ledde med 4-2 i början av sista perioden och var då i Allsvenskan. Partille reducerade till 3-4 med fem minuter kvar och då var båda lagen vidare. Men med cirka en och en halv minut kvar så gjorde Saga-Maja Andersson 4-4 och då var det bara Partille som var klara för Allsvenskan. 

Kommande säsong blir Partilles första i Allsvenskan. 

Växjö IBK

Växjö hade siktet inställt på kvalspel men inte för att hålla sig kvar utan för att kvala sig upp till SSL. Men efter en mindre bra insats i serien slutade man sjua och fick kvala sig kvar istället. Där åkte man på oväntat tufft motstånd från seriesegrarna i Smålands2an, Olofströms IBK. Den uppmärksamme läsaren reagerar förstås på att Olofström kommer från Blekinge men Småland och Blekinge har en gemensam serie. Efter 5-5 i första matchen vann sedan Växjö med 5-2 i den svårspelade hallen i Olofström.

Samma scenario skulle utspela sig även i paly off 2 där Växjö kryssade mot serietvåan i Västsvenska FBC Lerum. Eftersom man spelade 3-3 i första matchen kunde inget av lagen bli den bästa kvalförloraren så det var bara vinst som gällde i sista matchen. Där lyckades till slut Växjö vinna men det var med näst minsta möjliga marginal då de vann med 3-2, sista målet inprickat av Filippa Öberg. Som innebar att Växjö stannade kvar i Allsvenskan och får en ny chans på SSL nästa säsong.  

Bergs IK

Bergs IK fick precis som Hagunda en gratisplats efter att ha slutat fyra i Dam1an Östergötland. I första rundan mötte de IBK Alingsås som vann Dam1an i Västergötland på målskillnad. Berg vann hemma med 6-2 och förlorade borta med 3-4 och gick vidare med totalt 9-6 i målskillnad.

Men i play off 2 förlorade man mot AIK med 3-5 och sedan vann man andra matchen med 3-2. Eftersom båda lagen hade vunnit varsin match fick målskillnad avgöra och då gick AIK vidare med totalt 7-6 i målskillnad. Men eftersom det fanns en vakant plats i Allsvenskan så fick även den bästa kvalförloraren en plats i Allsvenskan och det var Berg som blev det med totalt 3 poäng och minus ett i målskillnad. Så på vägen hem i bussen fick Berg reda på att drömmen om den första säsongen i Allsvenskan blev sann.   

Sedan tidigare är Gamla Stan och Klockarberget klara för den geografiskt utsedda Allsvenskan Norra. 

Nedan en tabell över hur många poäng som lagen i kvalet spelade in. De fetmarkerade är de lagen som vann sin respektive kvalkamp och de ofetade är således kvalförlorarna.  

Lagpoängmålskillnad
Hagunda 4+1
Täby4+1
Partille4+1
Växjö4+1
AIK3+1
Berg3-1
Lillån1-1
Bele11
Lerum1-1
Rönnby1-1

Det roligaste innebandyklippet någonsin

Kolla in straffen som gick helt fel från början till slut

Den här artikeln handlar om: