årets spelare 2021/22
Foto: Thörnbergs Sportfoto
Superligan

Första fyra nomineringarna till Årets Spelare

ANNONS

Här är de första spelarna som blivit nominerade för det prestigefyllda priset.

Varje år, efter säsongsslut, så utses årets spelare i svensk dam- och herrinnebandy. Juryn består av består av representanter från Svensk Innebandy, landslagen, Föreningen Svenska Superligan och media. Vinnarna presenteras sedan i samband med SM-finalerna den 23 april.

Nu har de första nomineringarna – av fem – offentliggjorts. Den första damspelare som presenteras är Västerås Rönnbys Wilma Johansson.

Johansson lämnade i somras Endre för spel i Rönnby och har under hennes trejde säsong i högstaligan krossat sitt poängrekord. I de två första säsongerna blev det 33 poäng men under 2021/22 har hon stått för 57. 

22-åringen fick i vintras också sitt internationella genombrott efter en fin genomförd VM-turnering.

– En spelare som tidigt spåddes en lysande framtid med sin tekniska skicklighet och en stor spelförståelse. Nu har stortalangen Wilma Johansson blivit storstjärna och levererat under de mest avgörande momenten – både i klubblaget Västerås Rönnby IBK och i landslaget, skriver Svensk Innebandy på sin hemsida om Johansson.

Under tisdagen blev också veteranen Emelie Wibron nominerad. Thorengruppens lagkapten kommer från en storstilad säsong där hon vann poängligan efter 50 mål och 35 assist.

– Team Thorengruppen IBK:s Emelie Wibron har under många år varit ledande inom svensk innebandy. Nu har hon stått för en imponerande säsong där hon kammat hem guld i både Svenska Cupen och VM samt vann poängligan i SSL Dam. Det hela som nybliven tvåbarnsförälder, skriver Svensk Innebandy.

Den första herrspelare som nomineras är Jonathan Edling, Helsingborg. Likt Johansson så har målvakten briljerat i både klubb- och landslag under säsongen. Edling storspelade i VM när Sverige bärgade guldet och blev senare utsedd till världens tredje bästa spelare, och bästa målvakt. 

– Över 2021/2022 års säsong har han visat prov på sin enormt höga lägstanivå och under VM-finalen i Helsingfors var han inget annat än en svensk mur, skriver Svensk Innebandy.

På tal om VM i Helsingborg: Den andra herrspelare att bli nominerad heter Tobias Gustafsson. Backjätten blev utsedd till världens bästa spelare i vintras och kan nu få ytterligare ett fint pris.

– Med hjärta och driv visar Storvreta IBKs Tobias Gustafsson vägen på planen för både klubblag och landslag. Den hårdskjutande backen var även den som gjorde det matchavgörande målet under VM-finalen i Helsingfors 2021, lyder motiveringen.


TV: "Svenska Cupen-finalen skulle vi ha vunnit"

Pixbo Wallenstams Ida Sundberg om rivaliteten med Thorengruppen.

Den här artikeln handlar om: