Magnus Fredriksson om SSL-domaren som inte får fler uppdrag: "Det måste ha gått i ett vansinnigt tempo"
När de flesta av oss haft fullt upp med innebandy i helgen, som spelare, ledare, funktionär eller publik har en domare mer eller mindre på rekordtid blivit uthängd i media och bortplockad från resterande del av säsongen.
Jag har fått förklarat för mig från två olika källor att ett domarpar som dömt i ett par säsonger har blivit ledsna när de dömt en tävlingsmatch för 13-åringar, detta när en ledare i ett av lagen kritiserat och skrikit åt dem i en eller flera situationer.
Aktionen har inte resulterat i någon utvisning eller matchstraff. När jag studerar matchprotokollet på IBIS ser jag åtta gjorda mål och noll utvisningar.
Ledaren som skrikit åt domarna är själv domare på SSL-nivå.
Matchen spelades lördagen den 19:e mars och slutade någon gång vid 15.20-tiden. Lite senare på kvällen kom det tipsmail till Innebandymagazinet och gissningsvis till annan media om ett beslut att domaren ”XX” är bortplockad från uppdrag resterande del av säsongen. Inte avstängd men bortplockad.
Jag kan inte arbetsgången helt och hållet men fått information att Skånes Innebandyförbund varit inblandad och även SIBF:s domarkommitté för damer SSL. Det måste ha gått i ett vansinnigt tempo från match, utredning och till beslut, detta under någon eller några få timmar under en lördagskväll.
Jag undrar hur utredningen har gått till, finns det till exempel videobevis och hur säker kan man vara på att beslutsunderlaget har varit tillräckligt för att ett beslut inte tas förhastat. Jag var inte på plats på ungdomsmatchen och vet inte vad som har sagts, hur det har sagts eller varför.
Innebandymagazinet valde att skriva om SIBF:s beslut att befria domaren från uppdrag i ett kommande kvalspel och SM-slutspel. Vi har inte skrivit domarens namn eller publicerat bild på domaren. Med hänsyn till domaren. Vi gjorde värderingen att det är nyheten i sig som är det väsentliga och inte vem domaren är. Det är en viktig nyhet att berätta att en SSL-domare inte får döma, men för gemene man säger inte en domares namn så mycket. Däremot får det stora konsekvenser för personen i fråga.
Det är en tillgång för svensk innebandy att många har olika roller, som ideell ledare, som domare eller annan funktion. Alla som haft någon av dessa roller vet hur det är att vara engagerad. Att vara ledare kan handla om att kalla till match, se till att dräkterna är rätt, ta ut ett lag och att alla spelare trivs med sin position på plan, se till att någon sköter cafeterian, att någon tar sekretariatet, att IBIS är korrekt iklickat, att laguppställningen är utskriven att se till att spelaren som oftast inte får skjuts till matchen har någon att åka med. Själva matchen är en av en lång rad av uppgifter för en obetald ungdomsledare som är ryggraden för svensk innebandy. Ungdomsledaren har enligt de som tagit beslutet gjort fel i samband med denna match, men säg den ledare som inte gjort det oavsett andra uppdrag.
Innebandymagazinet ställdes inför situationen hur vi skulle hantera informationen. Vi valde att enbart fokusera på nyheten istället för personen. Jag lovar, vi har hamnat i olika typer av snarlika situationer massor av gånger de senaste 25 åren. Vi försöker alltid att göra rätt val.
Jag vill också säga:
Att jag inte vet vad som exakt har hänt i den där ungdomsmatchen. Jag är inte på någons sida och jag kan även förstå det domarpar som kände som de gjorde i den där matchen. Det är självklarhet att uppträda korrekt mot domare, som SSL-domare är det inget smart drag att hamna i en sådan här situation. Jag kan även ha förståelse för de som tagit ett beslut att inte ge domaren fler uppdrag men sättet och timingen känns sådär om jag ska vara ärlig.
Domarkommittén menar att förtroendet för domaren har försvunnit. Jag frågar mig, hur får man någonsin tillbaka det, hur gör man? Jag undrar också om det är många olika parter som kunna bekräfta vad som hänt eftersom det inte är utdömt någon form av straff i samband med matchen.
Många frågor…
Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?
Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.
UNIHOC SUPERSKIN MAX 29
Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen
Antal mål: 50
Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.
Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)
Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)