Foto: AC.Kårhag
Allsvenskan (Dam)

Förutsättningarna inför slutspurten i Södra/Västra Allsvenskan

ANNONS

En genomgång om vad som gäller inför de tre sista omgångarna i Damallsvenskan.

I helgen spelas den tredje sista omgången i Damallsvenskan runt om i landet och det börjar dra ihop sig till kvalspel och degraderingar. Få full koll på Södra och Västra serien och vilka lag som har något att spela för eller för den delen inte har något att spela för under slutspurten. Samt hur och när kvalet till SSL spelas. 

Allsvenskan Södra

Lagen som kvalar till SSL

Kalmarsund har säkrat både seriesegern och en kvalplats. Enda Allsvenska laget som gjort rent hus och inför helgens match har Kalmarsund 16 raka trepoängare.

IBK Göteborg kunde ha säkrat den andra kvalplatsen tidigare i veckan men det blev bara två poäng mot tabelltrean Lindome. Lindome och Warberg har fortfarande en matematisk chans att snuva Göteborg på en kvalplats men då måste Lindome vinna sina två sista matcher och Warberg sina tre sista samtidigt som Göteborg inte tar en enda poäng till på sina två matcher. Skulle det bli så måste både Lindome och Warberg ta in cirka 30 mål i målskillnad också.  

Lagen som stannar kvar

Lindome IBK - Göteborgarna har en lite liten chans att ta sig till kval men misslyckas man med det kan man trösta sig med att kontraktet redan är säkrat. Warberg ser också ut att klara kontraktet men inte helt säkrat än.

Laget som får kvala sig kvar

Tabellsjuan får kvala sig kvar och där ligger Lindås just nu. Men det är bara tre poäng upp till Växjö och Craftstaden på säker mark. Sedan är det bara en poäng ner till Pixbo och två till Munka-Ljungby. Så det är här som den största spänningen finns i den södra serien. Vem klarar sig kvar, vem får kvala och vilka åker ur? 

Lagen som åker ut

Fagerhult Habo är det enda laget som är helt säker på att få spela i Dam1an nästan säsong. Det ser även mörkt ut för Hovslätt men där finns en lite chans kvar att mirakelrädda kontraktet. 

Helgens matcher

2022-02-26 14:00Hovslätts IK - Craftstadens IBK Oskarshamn
2022-02-26 14:00Lindome IBK - Lindås Rasta IBK
2022-02-26 15:00Växjö IBK - Fagerhult Habo IBK
2022-02-26 15:00Warberg IBF - IBK Göteborg
2022-02-26 16:00FBC Kalmarsund - Munka-Ljungby IBK

 

 

Allsvenskan Västra

Lagen som kvalar till SSL

Här är det fortfarande helt öppet även om Katrineholm och Västerås IBS har kopplat ett grepp med nio poäng kvar att spela om. Skoghall ligger sex och fyra poäng efter toppduon och Hagfors Uddeholm ligger nio och sju poäng ifrån. Båda de lagen har fortfarande en teoretisk chans att ta en kvalplats och båda möter dessutom Västerås. Så det mesta talar för att Katrineholm tar en kvalplats och att Västerås och Skoghall krigar om den andra. 

Lagen som stannar kvar

Skoghall är det enda laget som helt kan slappna av och koncentrera sig på att jaga en kvalplats istället för att oroa sig för kontraktet. 

Laget som får kvala sig kvar

Just nu ligger Rönnby Västerås Ungdom på sjunde platsen vilket innebär kval för att hålla sig kvar. Men det är riktigt tight runt strecket. Rönnby har en poäng upp till Västra Mälardalen och sedan fem poäng upp till Lockerud. Neråt är det bara två poäng till Fröjered och sedan sju poäng ner till IBF Linköping. Så det troligaste sceneriet är att Rönnby kommer att slåss med Västra Mälardalen och Fröjered om vem som kommer stanna kvar, vem som får kvala sig kvar och vem som får lämna. 

Lagen som åker ut 

Nykvarn Ungdom hade inte marginalerna med på sin sida och på tok för många uddamålsförluster knäckte dem. Även Kumla har spelat färdigt i Allsvenskan. Det forna SSL-laget Linköping IBK har fortfarande chansen att ta sig upp för att kvala sig kvar. Men det är nästan bara i teorin.

Helgens matcher

2022-02-26 13:00Västerås IBS - Västra Mälardalen IB
2022-02-26 14:00Hagfors IF Uddeholm - Rönnby Västerås IBK Ungdom
2022-02-26 14:00Kumla IBK - Skoghalls IBK
2022-02-26 14:30FBC Katrineholm - IBF Linköping
2022-02-26 15:00IBK Lockerud Mariestad - Nykvarns IBF Ungdom
2022-02-27 12:30Linköping IBK - Fröjereds IF

 

SSL-kvalet

Kvalet till SSL drar igång den 19-20 mars och det är bäst av tre som gäller. Ettan i Södra serien möter tvåan i Västra serien och tvåan i Södra serien möter ettan i Västra. Segrarna i de båda matchserierna möter varandra i play off 2 där segraren efter bäst av tre matcher spelar i SSL.

Så här ser kvalet ut i dagsläget med befintliga tabellplaceringar. Fetmarkerade lag har säkrat sin plats.

Kalmarsund-Västerås IBS

Göteborg-Katrineholm 

Annons

TV: Mira Markströms nya klassaktioner

Jönköpings 16-åriga supertalang fortsätter göra succé i SSL.

 

 

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: