TEAM THORENGRUPPEN
Foto: Tomas Brandt Wangel
Herrettan

Juniorerna imponerar i division 1: "Ett bra betyg på vår verksamhet"

ANNONS

Thorengruppens unga lag nära allsvenskt kval: "Blivit fler och fler juniorer"

Thorengruppen har en på många sätt lyckad säsong 2021/22. På damsidan leder man SSL, och på herrsidan besegrade man Storvreta igår och har goda chanser att nå slutspel. Dessutom har Team Thorengruppen Ungdom överraskat i division 1 Norrland.

Herr1an-laget ligger nämligen på tredje plats i tabellen - kanske mot alla odds, med tanke på att förutsättningarna varit allt annat än optimala.

– Säsongen har för många varit speciell med ett Corona-stopp från förra säsongen och en konstig situation angående spelare som inte spelat match på 10 månader innan serien startade. Vi har som många andra lag försökt att förbereda oss på bästa sätt, med en rekordlång försäsong. Men det har varit en del trassel under säsongen med sjukdomar och skador som säkert kan ha att göra med det långa covid-uppehållet förra säsongen. Med det sagt så är det bara att gilla läget, och vi har haft ambition att spela in juniorer i division 1, och ju längre säsongen har gått så har det blivit fler och fler juniorer i truppen och på planen. Just nu med tre omgångar kvar ligger vi på kvalplats till Allsvenskan och satsar för att ta oss till kvalet, säger tränaren Kristian Karlsson till Innebandymagazinet.

Att ha en ung trupp i Herr1an är kanske inget unikt. Men Team Thorengruppen Ungdom är inte vilket ungt lag som helst, menar Karlsson.

– Vi jobbar som en akademi med att skapa möjligheter att utvecklas som spelare, både den fysiska, tekniska och även den taktiska biten är viktiga verktyg som vi försöker hjälpa killarna med. De sakerna tillsammans med att utveckla sin attityd, inställning till sporten och sitt eget ansvar till att sträva framåt, att bli bättre, är viktiga pusselbitar i vägen till framgång tänker vi.

– I julas tappade vi lagkaptenen Gustav Hedström som flyttat till Västerås och nu spelar i Skälby, och hans yngre bros Erik Hedström spelade sin sista match 12 februari mot Sundsvall, det är två exempel på etablerade spelare som lämnat laget. Sedan har vi skador på alltifrån blindtarm till vader och baksida lår som spökat.

Men i deras och andra äldre spelares frånvaro har istället juniorer klivit fram och tagit för sig. Ser man till matcherna efter nyårsuppehållet så har laget av 16 startande spelare, tre femmor plus målvakt, haft i tur och ordning denna fördelning:

  • RIG hemma, 11 juniorer och 5 seniorer
  • Gimonäs hemma, 12 juniorer och 4 seniorer
  • Dalen borta, 12 juniorer och 4 seniore
  • Håsta borta, 10 juniorer 6 seniorer
  • Bollnäs borta, 12 juniorer och 4 seniorer
  • Sundsvall hemma, 10 juniorer och 6 seniorer
  • Timrå borta, 11 juniorer och 5 seniorer

Thorengruppen har i alla dessa matcher varit med och hotat, vunnit fyra och förlorat tre.

– Det är ett bra betyg på vår verksamhet att vi kan ha en ”next man up”-attityd och ta in en ny junior då vi saknar en etablerad spelare. Sammanlagt har vi haft 16 juniorer som spelat minst två matcher i division 1 Norrland. Orsakerna till att så många juniorer har fått chansen är många. Men de som har spelat har gjort sig förtjänt av sin plats, och skapat en konkurrenssituation för de spelare som är seniorer i laget. Vi kommer fortsätta bygga på unga spelare, men fäster också en stor vikt vid att ha äldre etablerade spelare som kan bidra med både rutin och kunskap. Så mixen här är väldigt spännande. De flesta etablerade spelarna har också en relativt ung ålder, dryga 20 år. Och även där finns stor utvecklingsmöjlighet som både spelare och individ i vår akademi.

Då laget har haft kvalplatsen nästan hela säsongen så har man inga planer på att ändra det vinnande konceptet i slutspurten på serien.

– Vi jobbar tillsammans och utmanar varandra på träning och match. Det blir en väldigt lärorik resa sista omgångarna för oss, en match i taget är en klyscha. Men precis så är det, en träningsvecka och match i taget, små steg framåt i utvecklingen varje tillfälle som ges.


TV: ”Division 1 måste bantas ner, det är två skikt i varenda serie”

Paneldiskussion om seriestrukturen med Magnus Fredriksson, Urban Karlsson och Ulf Andersson.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: