tonåringarna i ssl
Emma Heander och Mira Markström.
Foto: Patrik Palm, IBK Lund och Andreas Joakimsson.
Superligan

Topp 10: Superligans vassaste tonåringar i poängligan

ANNONS

Här är tonåringarna som gjort flest poäng i årets SSL.

Spelarna som är med på listan är som mest 18 år gamla. Det gör att en spelare som Linnea Hammar, som likt många andra spelare är född 2002 men som hunnit fylla 20, inte är med på listan.

1. Maja Ekström, Malmö

38 poäng (27+11) på 18 matcher

Maja Ekström fortsätter spotta in mål i Superligan. Ett mål till och hon har tangerat sitt målrekord från debutsäsongen 2019/20. Hon har på på 68 matcher i högstaligan gjort 74 mål – bara 14 spelare i historien (som spelat minst 68) matcher har ett högre målsnitt än så. Ekström ligger fyra i den totala skytteligan, bara slagen av Thorengruppens trio Emelie Wibron, Oana Kauppi och Sofia Joelsson.

2. Kajsa Johansson, Västerås Rönnby

26 poäng (14+12) på 18 matcher

Var inte den junior som var mest omskriven inför säsongen, men har snabbt vuxit fram som en av landets mest spännande spelare, då hon dessutom är ett år yngre än många spelare på den här listan. Har bildat en stark kedja ihop med sin namne Wilma och Mira Wickman och kommer bli en viktig pjäs i Västerås Rönnbys lagbygge framöver.

3. Mira Markström, Jönköping

19 poäng (8+11) på 15 matcher

Få har missat den här 05:ans framfart under säsongen. Gjorde i höstas sina första riktiga seniormatcher (undantaget en match i division 2 förra säsongen) och har tagit Superligan med storm. Nu håller vi alla tummarna för att Markström ska välja innebandyn framför ishockeyn, för då har vi många år framför oss av trollkonster på planen att se fram emot.

4. Minna Karlsson, Lund

17 poäng (9+8) på 18 matcher

Har inte varit lika framträdande som under sin debutsäsong förra året, men är alltjämnt en av Lunds viktigaste spelare.

5. Emma Heander, Lund

15 poäng (4+11) på 18 matcher

03:an fortsätter ta för sig i SSL och bjuder som alltid på ett fint tvåvägsspel, och Lund får skatta sig lyckliga över att hon skrev ett treårskontrakt inför säsongen.

6. Greta Koponen, Jönköping

13 poäng (9+4) på 18 matcher

Är ihop med Markström en av Jönköpings viktigaste spelare. Har gjort en riktigt fin säsong i högstaligan och visat att hennes bössa även håller på hösta nivån.

7. Nellie Öhgren, Thorengruppen

12 poäng (4+8) på 17 matcher

Gör sin första fulla säsong i Superligan och har haft en fin utveckling, och får en större roll i Veera Kauppis frånvaro.

8. Ulla Valtola, KAIS Mora

11 poäng (6+5) på 18 matcher.

Kom till Sverige med en stor hype och har levt upp till förväntningarna. Klarar Mora kontraktet har man en fin grund att bygga på med Valtola och Matilda Lindgren på backsidan.

9. Tess Nilsson, KAIS Mora

9 poäng (5+4) på 18 matcher

Värmlänningen är inne på sin tredje säsong i Mora. Startade i flera matcher i vårens slutspel  och har i år fått sitt genombrott. 

9. Mathilda Ekenlinde, Team Thorengruppen

9 poäng (5+4) på 18 matcher

En av de mer rutinerade och etablerade spelarna på listan. Har tagit en ordinarie tröja i ett stjärnspäckat Thorengruppen och går en spännande framtid till mötes. 

Annons

Highlights: Jönköping-Lund Elit 1-4

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: