kais mora
Mathilda Lindgren och Ulla Valtola – två av Moras stora framtidshopp.
Foto: Tomas Brandt Wangel och Peter Lindblad
Superligan

KAIS Moras 15-åriga SSL-sejour kan vara över nästa månad

ANNONS

Sju raka förluster och prekärt tabelläge för Mora – men ordföranden är inte orolig för en degradering: ”Har ett såpass bra lag och en stark ledaruppsättning”

Anrika KAIS Mora har spelat i Superligan sedan säsongen 2007/08, men nu finns det en risk för att den sejouren tar slut. I skrivande stund ligger man under nedflyttningsstrecket, med två poäng  upp till tolfteplacerade Lund, ett lag som spelat en match mer än Mora.

En som däremot inte är särskilt orolig för att Mora spelar i Allsvenskan till hösten är klubbens ordförande Anders Forsberg, detta trots att tabelläget ser ut som det gör samtidigt som laget har sju raka förluster.

– Det är klart att det inte ser bra ut. Men vi har en match mindre spelad och ett betydligt lättare spelprogram än vad Lund har kvar. Den jobbigaste matchen är den sista vi har, mot Pixbo, men vi hoppas att den inte ska vara av betydelse, säger Forsberg till Innebandymagazinet.

I det spelschemat som Forsberg refererar till så väntar nu en tuff period för Mora, med matcher mot Endre, Västerås Rönnby, Täby och Sirius. 

–  Där har vi knipit en del poäng tidigare och det tror jag vi kan göra nu också. I så fall bör vi klara av det.

Mycket talar istället för att det kommer avgöras i de tre hemmamatcherna som stundar efter det, då man möter bottenkollegorna Lund och Jönköping samt Malmö, för att sedan avsluta säsongen mot Pixbo.

Finns det ingen oro alls att ni ska åka ur, som ligger och gnager?

– Inte för mig personligen. Jag är helt övertygad att vi grejar det här. Vi har ett såpass bra lag och en stark ledaruppsättning, samt ett bättre spelprogram jämfört med Lund. 

Vad är det som gör att Mora ligger näst sist i tabellen efter 18 spelade matcher?

– Förra årets Silly Season. Det är det enkla svaret. Vi har gått väldigt hårt på två femmor och de gör det riktigt bra under de förutsättningar som vi har haft, med en väldigt liten trupp. Nu har vi fått in ett par spelare till som gör att vi kan gå runt på lite fler än tidigare. Det känns bra när det är sånt tufft program.

De två spelare som Forsberg syftar på, som man fått in, är Josefin Svarfvar som är tillbaka efter sin skada, samt Emelie Lindbohm som lyfts upp från Moras allsvenska lag.

– Svarfvar är en otursförföljd spelare med två korsbandsskador på bara några år. Hon har varit lovande i väldigt många år och är fortfarande ung. Personligen tycker jag att hon är den i släkten Svarfvar (Lisa och Lina spelar i Falun) som har varit eller är den mest talangfulla. 

– Sedan har vi flyttat upp Emelie Lindbohm. Hon har spelat från start i ett par matcher nu i andrafemman, och det går bara bättre och bättre. 

KAIS Mora tappade i princip samtliga nyckelspelare inför den här säsongen, och många av värvningarna som man tog in var oprövade på den här nivån. Målsättningen som laget satte upp var att ta en slutspelsplats, men den ribban ser ut att vara svår att nå.

– Jag hoppas också på det (att man tar sig till slutspel), men serien har varit väldigt oviss. Det har varit en stor omsättning av lagen på båda sidor av slutspelsstrecket. Ibland känns det som vissa lag förlorar matcher som de ska vinna, och vice versa. 

– Tabellmässigt har vi inte räknat med att ligga under strecket. Sen har matcher flyttats, hade matchordningen hade varit annorlunda så hade kanske tabellen också sett annorlunda ut.

Mora tränas sedan två säsonger tillbaka av den förre förbundskaptenen Ulf Hallstensson. Förra året så slutade man femma i tabellen och åkte sedan ur i kvartsfinalen mot kommande svenska mästarinnorna Team Thorengruppen. 

Nu är läget alltså annorlunda och trots det prekära tabelläget så menar Forsberg på att Hallstensson och hans ledarskap sitter säkert. 

– Absolut. Vi i styrelsen har fullt förtroende för den här uppsättningen med Ulf Hallstensson i spetsen. De är väldigt omtyckta av spelartruppen och det finns en oerhörd kompetens. 

Det finns trots allt en överhängande risk att ni åker ur. Har ni i ledningen förberett ett scenario för det, en slags plan B?

– Jag kan inte säga att vi har en färdig ”plan B”, men vid sådana här tillfällen, som inför den här säsongen så har vi i alla fall funderat på en strategi, hur vi ska gå vidare och vilken inriktning vi ska ha.

– Men just nu är det mest aktuella att planera inför nästa säsong och vi kommer göra en väldigt mycket bättre Silly Season i år än vad vi gjorde förra året. Det förutsätter givetvis att vi håller oss kvar men det räknar jag med. Man vet aldrig med skador och sjukdomar, men håller vi oss friska och spelar som vi kan spela, då ser jag ingen fara – då klarar vi oss kanske klar med en marginal.

Hur kommer ni påverkas av en eventuell degradering till Allsvenskan? Då tänker jag dels sportsligt men kanske framförallt ekonomiskt.

detaljerade har vi inte varit. Men det beror mycket på hur det ser ut med sponsorer i ett sånt läge. Det har vi nog inte riktigt koll på, men just nu har vi ett ekonomiskt läge i föreningen som är det bästa som vi har haft på 15 år. 

Vad är det som ligger till grunden för det ljusa ekonomiska läget?

– Dels har vi anpassat vår verksamhet. En del av anpassningen har vi varit tvungna att göra då vår spelartrupp inte kostar lika mycket som den vi hade förra säsongen. Det är likadant på herrsidan. Vi har också lyckats behålla våra sponsorer till 95 procent och har varit lyckosamma i bidragssökandet med pandimistödet.

– Många av de större klubbarna, framförallt på herrsidan, är beroende av publikintäkter, men vi har normalt inte så jättemycket publik, med ett snitt på 400-500 på dammatcherna. Mycket av det är årskort som finns inbakade i sponsorpaketeten.

– Vi har lyckats bemästra pandemieffekterna även om vi kanske var en av de klubbarna som drabbades hårdast. Vi har två stora intäktsposter, Vasaloppet och vår Buster & Starlet Cup. Vi har tvingats ställa in den (cupen) två år i rad och det är en väldigt stor del av våra intäkter, så vi ser fram emot att köra den nu i april. Vi kommer få en bra ekonomisk avslutning på den här säsongen också, vilket vi kommer ha med oss in i nästa säsong. 

Skulle man klara sig kvar så finns det trots allt en fin grund att bygga på. Nyckelspelarna Matilda Lindgren och Jenny Axelsson förlängde nyligen sina kontrakt. Ulla Valtola, den finska supertalangen som hämtades in i somras, har acklimatiserat sig bra till SSL och sitter även hon på ett kontrakt över nästa säsong.

Dessutom berättar Forsberg att man har långt gångna förhandlingar med ett flertalet landslagsspelare från olika länder, men att alla de samtalen förutsätter att man stannar kvar.

Annons

Highlights: Warberg-KAIS Mora 2-1 SD

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: