Foto: Erik Hellquist
Landet runt

Proffsfotografen: Så tar du perfekta bilderna till introfilmen!

ANNONS

Proffsfotografen avslöjar hemligheterna till den perfekta lagbilden.

Att varje år ta en lagbild på föreningens lag är en självklarhet för många, men hur tar man en riktigt bra bild. Innebandymagazinet har pratat med en av Sveriges vassaste fotografer som valts till årets fotograf samt vunnit flera SM-medaljer i bland annat porträtt och dokumentära bilder.  

– Jag vill få bilderna så rena och så symmetrisk som det går och gärna med ett leende. Jag poängterar ofta att de är representanter för sin förening och man ska vara stolt för klubbmärket, säger Erik Hellquist till Innebandymagazinet. 

Erik har jobbat som heltidsfotograf sedan 1990, först som pressfotograf och sedan många år i egen regi. Lagfoton och spelarkortbilder har han tagit under hela 2000-talet.

– Det finns såklart olika utmaningar att fota lagfoton och ta individuella bilder.  De enskilda bilderna tar jag mot vit bakgrund som jag slår ut med ljuset och så använder jag idrottshallens golv. Där är egentligen utmaningen hur de vill posera, ju yngre desto svårare. Jag tar ofta olika alternativ. 

Porträttbilderna används inte enbart på hemsidor och tidningar. Hur tänker du kring bilder som ska användas på jumbotroner eller stora bildskärmar?

– Då väljer jag ofta en mörkare bakgrund till de äldre juniorlagen och seniorlagen. Det brukar bli snyggare till introfilmer eller hur de tänkt att använda bilderna.

Hur blir det en bra lagbild? 

– Jag gillar att man ser var man är. Är det en idrottshall ska det synas. Jag gillar inte draperade bakgrunder. Jag vill att uppställningen ska vara så ren och symmetrisk som det går. Jag bygger upp tre eller ibland till och med fyra rader om det är en stor trupp. Jag ställer dem sittande, stående, stående på bänk. Jag försöker placera spelarna på ett sätt som får det att smälta in bra. Jag tycker det är enklare ju äldre spelarna är. Lag med riktigt små lirare får ibland bli vad det blir, det viktigaste är att alla syns bra. Det kan vara charmigt det också. 

Vad får man inte göra som fotograf?

Det absolut viktigaste är att se alla, ge dem uppmärksamhet. När det är just deras tur är de det viktigaste som syns. De måste slappna av men ändå ha kvar sin personlighet. Jag måste hålla uppe spelarnas och ledarna koncentration och samtidigt få dem att må bra och känna sig bekväma. 

Hur skapar du en bra känsla i enskilda bilder?

– Att jag ser spelaren, få dem att ha kul och känna sig viktiga. Jag kan låta dem testa en egen pose men också styra dem till något som jag vet fungerar. Sedan får man vara lite fånig och smårolig själv och samtidigt berömma den mycket.

Hur ska en spelare stå och posera för en bra bild?   

– När jag fotar ishockeyspelare blir det oftare en naturligare posering då deras klubbor är längre än en innebandyklubba. När jag tar yngre spelare kan jag använda tekniken att de kan vara knästående med ena benet. Då är det lätt att få det snyggt. Annars kör jag stående med båda händerna på klubban, lite snett. 

Annons

TV: Experterna: Bästa sättet att rädda zorrostraffar

Peter Runnestig och Alexander Nede om knepen för målvakter för att få ett övertag mot Zorroskyttarna: "Det hade jag gjort"

  

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: