Foto: Tomas Brandt Wangel och Roland Osbeck
Svenska Superligan

SSL och Allsvenskans bästa radarpar

ANNONS

De bästa radarparen i SSL och Allsvenskan samt en analys av vikten av att ha ett bra radarpar i laget och hur man stoppar ett radarpar.

Allt som ofta kan man läsa i intervjuer med spelare som öser in poäng att att det beror på en bra omgivning och duktiga lagkamrater där man har en fin kemi med varandra. Vi i media buntar gärna ihop spelare två och två så fort de gjort lite poäng tillsammans och kallar dem för ett magiskt radarpar som det gnistrar kemi om. 

Men vilka spelare i SSL och Allsvenskan har egentligen rätten att kalla sig för ett tvättäkta radarpar? Nedan har vi satt ihop en lista med de bästa radarparen den pågående säsongen. Bäst av alla är en 20-årig avslutare från Timrå IC med en 21-årig framspelare från Sandåkerns SK. Men nu förtiden spelar Axel Hjälm och Hampus Öhgren tillsammans i Thorengruppen. 

Även de bästa radarparet i SSL Dam spelar i Thorengruppen och det är Emelie Wibron och Sofia Joelsson. Duon är även ett pålitligt radarpar i det svenska landslaget sedan några år tillbaka. För ovanlighetens skull så är det Wibron som gjort mest mål för annars brukar det ju vara tvärtom. Men duon kan även skryta med att de ligger på en fjärdeplats också på listan fast då med Joelsson som avslutare. 

Bästa radarparen i SSL och Allsvenskan   

PlaceringMålgörareFramspelareLagMål
1Axel HjälmHampus ÖhgrenTeam Thorengruppen SK20
2Emelie WibronSofia JoelssonThorengruppen IBK16
3Sam MadaniOscar KristensenBele Barkarby IF IBF15
4Felix LanverOskar WeissbachPixbo Wallenstam IBK14
4Oona KauppiVeera KauppiThorengruppen IBK14
4Sofia JoelssonEmelie WibronThorengruppen IBK14
7Maja EkströmEllen RasmussenMalmö FBC12
8Martin KarlssonSimon PalménLinköping IBK11
8Pelle TareniusSebastian PalmqvistMullsjö AIS11
8Alexander Galante CarlströmOmar AldeebIBF Falun11
8Elin RoosEllen BäckstedtEndre IF11
8Kasper HydénAlbin JanssonLindås Rasta IBK11
8Fredrik BjörkmanSimon CederströmIK Sätra11
8Joel EkströmFredrik BäckmanFBC Lerum11
8Hanna NordstrandTilde SandlundÅkersberga IBF11
16Patrik SchantzPatrik KareliussonDjurgårdens IF IBS10
16Daniel SonidssonAnton ÅkerlundIBK Dalen10
16Oskar WeissbachFelix LanverPixbo Wallenstam IBK10
16Aron OhlssonIsak PalménLillån IBK10
16Joel EkströmNoah JohanssonFBC Lerum10
16Helena LundqvistTherese GustafssonTelge SIBK10

För ett par säsonger sedan hade jag ett snack med dåvarande Pixbotränaren Per Tjusberg, som idag är assisterande förbundskapten för damlandslaget. Vi pratade då om vad det krävs för att bli ett radarpar, hur viktigt det är med ett radarpar i laget och hur man stoppar en livsfarlig duo. 

- I korthet krävas det tre huvudingredienser för att skapa ett radarpar, sa Tjusberg till Innebandymagazinet då:

 

1. En rightare och en leftare, att kunna spela över centrallinjen och att skjuta direkt är att av de bästa sätten att göra mål i innebandy.
 

2. En bra direktavslutare och en bra passningsspelare.
 

3. Förmågan att förstå varandras rörelser, det som brukar kallas ”kemi”.

Hur viktigt är det att ha ett bra radarpar i laget?

- Att har ett framgångsrikt radarpar är förstås ett starkt offensivt verktyg, men det finns också en sårbarhet i att bygga sin framgång på samarbetet mellan två spelare. Skador, formsvackor och motståndarnas taktik kan sätta stopp för ett radarpars produktion och då gäller det att ha fler verktyg och anfallslösningar som skapar målchanser. Här finns det förstås otaliga exempel inom idrottsvärlden där lag blivit lamslagna då enskilda spelare saknats eller inte kommit upp i nivå.

Hur stoppar man ett radarpar?

- I grunden handlar det förstås om att sätta press på passningsläggaren och markera målskytten. Men det kan vara lättare sagt än gjort och mer avancerade försvarsnycklar handlar om att förstå i vilka situationer du inte kan göra båda uppgifterna och måste prioritera. Därför är det bra att inkludera målvakten i försvarsstrategierna, där målvakten vet från vilka ytor och situationer avsluten kommer att komma. För att underlätta roller och uppgifter kan det vara ett bra läge att matcha en viss formation med tydliga defensiva uppgifter mot radarparet.


TV: "Det gick knappt att prata med honom i en veckas tid"

Casper Backby om Alexander Galante Carlströms storhet.

  

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: