ibf falun
Thomas Brottman och Thomas Holmgren.
Foto: Jimmy Palm
Superligan

Det vill Holmgren förändra i Falun: "Det har gått ner sig under flera år"

ANNONS

Thomas Holmgren om sitt intåg i laget, vad han förändrat och hur mycket Thomas Brottman som finns i honom.

Nio omgångar. Så lång tid fick Nicklas Hedstål på sig som ny Falun-tränare innan klubben tog beslutet att avsluta samarbetet med Thomas Brottmans ersättare. 

Resultatmässigt hade det inte varit någon katastrof, då man hade vunnit sex av nio matcher, men när nyheten om kom ut så vittnade både ledning och spelartrupp om saker som inte stämde. 

Sportchefen Rickard Hedlund sa att man ville ha ett förändrat ledarskap och spelfilosofi jämfört med det som Thomas Brottman hade, men att det föll inte väl ut. Alexander Galante Carlström och Casper Backby pratade båda om förändringar som var svåra att ställa om till efter många år med ”Brolle”, samt att det var lite väl mycket rotation i formationerna. 

Ofta när tränarbyten sker i idrottsvärlden så sker de ofta som en reaktion på vad den tidigare tränaren bidrog med – man vill pröva något helt nytt. Det var alltså tanken med Hedstål, men det föll inte väl ut. 

När Falun sedan presenterade ersättaren Thomas Holmgren, som gjort sju säsonger i klubben, samtliga under Brottmans ledning, var det utifrån lätt att tro att man valt att gå tillbaka helt till det gamla Falun som formats av just Brottman. Men det är inget som Holmgren själv försöker uppnå – till viss del. Han vill istället sätta sin egen prägel.

– Alla tränare som försöker skapa en tidigare tränares verk skjuter sig själv i foten. Man får utgå från sig själv, annars blir det inte trovärdigt, säger Holmgren till Innebandymagazinet.

Kan man se något Thomas Brottman i dig, antingen som ledare eller tränar?

– Ja, men det är ingenting medvetet. Han har varit en tränare som tränat mig så jag har snappat upp saker därifrån. Men det är ingenting jag skrivit ner, som jag läst som ett mantra varje morgon, ”så här gjorde Brottman”. Det är bara erfarenheter från min egna karriär som ligger till grund för vilken ledare jag är nu.

Holmgren, som även fanns i båset när Falun tog guld i våras, klev in som huvudtränare i mitten av december och berättar nu att det då fanns spelare som ”hade lite sämre självförtroende” än vad han hade förväntat sig.

– De hade gått och väntat på lite tydlighet tror jag. Det är ingen raketforskning.

Vad bottnade det dåliga självförtroendet i? Berodde det på resultatraden eller handlade det mer om att de inte var nöjda med sina egna prestationer?

– Det var nog både och. Det är svårt för mig att svara på då jag inte var med innan. 

Vad vill du främst förändra på när du klev in i laget?

– Dels ville jag skapa en tävlande kultur på träningarna, något som jag tycker har gått ner sig under flera år. Sen ville jag ha en tydlighet i vad vi ska göra. Det blir mycket lättare att spela då.

Hur vill du få tillbaka tävlingskulturen?

– Det är bara att förklara för dem vad som gäller: Hur vi tacklar motgångar i det här laget. Vi kan inte sätta oss och sura med offerkoftan på vid sidan och slå klubban i sargen. Man får bita i och  låta den ilskan driva en till att göra ett bättre jobb. 

Det roterades friskt i formationerna innan du tog över – är det något du försökt åtgärda med, att få mer kontinuitet i femmorna?

– Ja, det hör ihop med tryggheten. Vi har försökt hålla lite mer kontinuerligt inom femmorna nu. 

Ser vi på idrottsvärlden i stort så har det blivit populärt för lag att anställa tidigare spelare och klubbikoner som nya tränare. Argumenten man ofta hör då är att han eller hon ”kan klubben” – och det kan just Thomas Holmgren. Han kom dessutom närmast från klubbens lag i Herr1an. och tycker han kan dra fördel av att ha gjort många säsonger i Falun. 

– Ja, det kan jag säkert göra. Jag känner laget och de flesta grabbarna sedan tidigare. Jag vet vad de går för och vad de kan. Det är kanske en liten fördel i det här fallet.

Men det behöver inte alltid vara en fördel. Att ta tuffa beslut och peta eller bänka personer som man spelat med och känt under många, många år är inte alltid det lättaste.

– Jag tycker det är jobbigt. Men när jag har dividerat klart med mig själv så landar jag i att det viktigaste är att vinna – då kommer jag gå på det jag tror kommer gynna laget.

Klart är att Holmgrens handlingar har gynnat laget, för sedan hans intåg ha man tagit 20 av 24 poäng. De enda poängtappen har kommit i suddenvinsterna mot Växjö och Kalmarsund samt strafförlusten mot Storvreta. 

Under Holmgrens ledning snittar man 2,5 poäng per match jämfört med 1,89 med Hedstål som tränare. Falun leder serien och ses som den kanske största guldfavoriten av alla.

– Vi ska bara gasa på nu och positionera oss bra inför ett slutspel. Sedan får man ta det därifrån, vilka det blir och hur det blir.

Vilka ser du som era största utmanare till guldet, i den superjämna tabellen?

– Växjö är våra främsta konkurrenter. De har gjort det bra och spelar en innebandy som är svår att möta. 

Annons

Highlights: Falun-Linköping 6-4

Matchrapporter: Formstarka IBF Falun vann mot Nykvarns IBF IBF Faluns segerrad fortsätter efter 10-4 mot Warberg IBF Falun fortsätter att vinna – har nu tre raka segrar Tuff match slutade med seger för IBF Falun mot Kalmarsund Storseger för IBF Falun borta mot IBK Dalen

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: