finland
Har finska ligan gått förbi SSL som den bästa herrligan i världen?
Foto: Esa Takalo/Salibandy.fi och Juha Hautakangas/IFF
Internationellt

Finska pampen: Vi har världens bästa herrliga

ANNONS

Finsk innebandys VD: "Vi har världens bästa herrliga"

Finsk innebandyns verkställande direktör Pekka Ilmivalta sedan 18 månader tillbaka har på finska förbundets sida gjort ett uttalande om sina tankar om finsk innebandy just nu.

Jag har varit i hjärtat av innebandyn i ett och ett halvt år nu. Hela den tiden har plågats av corona. Men det finns mycket att göra. Det behövs nya reformer och samarbeten i framtiden. Innebandy har speciella egenskaper som sport, sätt att sticka ut från andra lagsporter. Att synliggöra dessa styrkor för de som redan är engagerade i sporten såväl som för andra idrottsfantaster är nyckeln till det arbete som ska ta finsk och internationell innebandy till nästa nivå. Av dessa styrkor vill jag särskilt lyfta fram ett par saker:

1. Hälsa, välbefinnande och säkerhet

Innebandyns hjärta är gedigen hälsa. Att röra på sig, vara tillsammans och glädjen att leka. Genom dem vill vi främja finländarnas fysiska och psykiska välbefinnande på alla möjliga sätt. På samma sätt är säkerhet en viktig del av sporten. Det är ingen självklarhet, men säkerheten måste ständigt uppmärksammas.

2. Sättet att vinna  

Du vill vinna inom sporten – ofta till varje pris. På tävlingen kan fair play glömmas bort, även i innebandy. Här finns mycket att arbeta med, respekt för motståndare, domare och andra spelare. Mindre smutsiga knep, regeljippon och byråkrati. I hjärtat av fair play och glädjen handlar det om att göra det tillsammans och att lyckas tillsammans.

3. Skolgång och studier är en del av innebandykarriären

Innebandy organiseras redan professionellt i många klubbar. Faktum är dock att även när den är som bäst är innebandyn fortfarande högst semiprofessionell. Därför är det viktigt att utöver fritidsintressen och spel ta hand om en gedigen skolgång, ett framåtblickande av lärande och utbildning. Inställningen till att kombinera studier och fritidsintressen måste stärkas ytterligare där tränare och klubbledare har förståelse för att ungdomar läser för prov eller tentor.   

4. Alla är välkomna

Innebandy passar alla – oavsett ålder, storlek, kön, ursprung eller socioekonomisk status. Förutom spelarna är andra roller viktiga: tränare, domare, funktionärer, lagledare, vårdnadshavare, frivilliga och så klart fans.

Världens bästa innebandy

Finsk innebandy har en realistisk chans att bli bäst i världen. Det som är väldigt speciellt och exceptionellt med Finland är att vi redan har världens bästa liga för män.

På sociala medier blinkar innebandyns ”NHL-produkt”. Faktum är dock att vi kan göra F-ligan ännu bättre, mer populär och även mer internationellt attraktiv. I det här jobbet räcker det inte att vi blinkar åt vänner i andra sporter. Vi måste hitta och djärvt pröva nya arbetssätt och hitta våra egna lösningar.  

Hur låter det? Skulle detta kunna ta finsk innebandy till nästa nivå och kan alla inom sporten jobba för detta tillsammans, undrar Pekka Ilmivalta.


TV: Landslagsspelaren om tuffa resan mot att bli vältränad

Casper Backby berättar om vändningen när han var yngre.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: