Notification

Proffsigt sommarläger i Helsingborg och Enköping

Sweden Sports Academy anordnar Floorball Camp - sommarens höjdpunkt för ungdomar: "En fantastisk upplevelse för någon som älskar innebandy"

Floorball Camp arrangeras av Sweden Sports Academy som sedan 2004 har en gedigen erfarenhet av att arrangera sportläger i toppklass. På senare tid har man haft cirka 1300 deltagare per år - uppdelade på 10 olika sporter, fyra olika orter och under tre olika veckor.

Årets upplaga av Floorball Camp äger rum i Enköping vecka 26-27 och Helsingborg vecka 27.

– Sweden Sports Academy´s Floorball Camp är en fantastisk upplevelse för någon som älskar innebandy. Vi har väldigt duktiga tränare som fokuserar på den individuella utvecklingen. Lägret har dessutom olika inriktningar som gör att det passar alla, förutom Floorball Camp har vi även Floorball Day för de allra yngsta (8-11 år) där fokus är på att hitta glädjen till innebandyn, Floorball Målvakt där vi har målvaktstränare som fokuserar endast på målvakterna och Floorball Pro för de som är lite längre i utvecklingen och har hög ambitionsnivå där åldern är 13-16 år, berättar Niklas Mårtensson från Sweden Sports Academy och fortsätter:

– På Floorball Camp träffar man inte bara likasinnade innebandyspelare, man träffar även deltagare från andra idrotter som bor i samma byggnad. Allt från dans och cheerleading till fotboll och handboll. Efter långa, och ofta hårda träningsdagar brukar det alltid vara uppskattat med roliga kvällsaktiviteter som man kan göra tillsammans med de andra på lägret. Allt från lugna brädspel inomhus till spontanmatcher utomhus. Vi finns även på flera orter för att ge möjligheten för våra deltagare att vara med utan att behöva åka för långt.

Den största nyheten för året är nya lägerorten Enköping. Efter några år i Märsta har man valt att flytta vidare till Enköping.

– Valet av Enköping blev mer och mer självklart desto mer vi fick veta om staden, området och faciliteterna. På Floorball Camp i Enköping kommer man att bo på Westerlundska Gymnasiet och ha sina träningar i en av idrottshusets tre fullstora idrottshallar. Området har dessutom fantastiska möjligheter för aktiviteter utanför träningstid, både inomhus och utomhus.

Träningsupplägget har tagits fram av några av innebandyns främsta experter. Redan första åren hade man med profilstarka namn som Kimmo Eskelinen (SM-guld i Warberg), Alexander Nede (före detta landslagsspelare och känd för Zorro-finten) och Vidar Jonsson (SSL-tränare i Helsingborg). Sedan dess har Floorball Camp utvecklats med hjälp av fler innebandyprofiler, bland annat Micael Svensson (deltagit på 8 VM) och Andreas Harnesk (SM-guld med IKSU och Storvreta samt utnämnd till Årets tränare två år i rad).

Hur ser schemat ut ungefär på en dag, vad får man göra?

– Vi vaknar kl 7-8, därefter går man och äter frukost tillsammans. Första träningen i hallen brukar vara kl 9-10.30. Innan lunch har man en fysträning på 45 min tillsammans med antingen sin tränare eller en av våra fys- och teoriansvariga. Fysträning kan vara allt från lugna rörelseövningar och yoga till styrke- och konditionsträning, beroende på hur hårda de andra träningarna kommer att vara under dagen. Efter det äter de lunch och tar det lite lugnt innan de har en teorilektion som både kan vara generell och innebandyspecifik. Runt kl 14 äter de ett litet mellanmål för att hålla energin uppe. Kl 15-16.30 har de sin andra innebandyträning i hallen.

– När träningen är klar för dagen så är det dags för middag. Efter det kommer där vara flera roliga kvällsaktiviteter som de kan delta på. Även en del fritid kommer det vara då. Innan det är dags att göra sig redo för att sova har vi även kvällsmat så man inte behöver gå och lägga sig hungrig. Läggdags är kl 21:30-22:00.

– För att sammanfatta så är där två träningspass i hallen, ett fyspass och ett teoripass. Vi har 5 måltider per dag, frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Under dagen är det fullt fokus på innebandy och utveckling medan kvällen är till för att ha roligt, träffa nya kompisar och slappna av.

Får man prova på andra aktiviteter än innebandy också?

– På våra läger har vi fantastiska möjligheter för roliga aktiviteter runt skolorna och hallarna. Förutom alla spontanidrotter som händer på kvällarna så kommer det med ett stort lager av roligt material som mänsklig bowling på presenning och vatten, badmintonnät och rackets, brännboll, ”Crazygames”, brädspel och mycket mer!

I vilka hallar arrangeras Floorball Camp?

– I Helsingborg tränar vi i Västergårdshallen – samma hall som många av FC Helsingborgs ungdomslag tränar i. I Enköping tränar vi i idrottshuset som har tre fullstora idrottshallar och ligger precis bredvid Westerlundska gymnasiet där vi bor.

Varifrån brukar deltagarna komma?

– Ett normalt år har vi deltagare från hela Sverige och även internationellt. Det är något vi har varit väldigt stolta över men har tyvärr sett en minskning av de senaste två åren, av naturliga skäl.

Hur ser möjligheterna ut för övernattning?

– Vi bor på Westerlundska gymnasiet i Enköping och Gustavslundskolan i Helsingborg. Att våra deltagare övernattar på våra läger värderar vi väldigt högt. Vi har lyckats genomföra övernattningsläger både 2020 och 2021 med hjälp av en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och fått anpassa oss på olika sätt för att minska risken för smittspridning. Självklart måste vi – som alla andra – anpassa oss till de regler och restriktioner som finns. Säkerheten för våra deltagare är av högsta prioritet. Förhoppningsvis kan vi genomföra lägret i år utan några större begränsningar!

Mer information och hur du anmäler dig på: http://www.swedensportacademy.com/great-camps/floorball-camp/

Enköping
LägerNärÅlder
Floorball CampV.26 (28 juni-2 juli) & 27 (5 juli-9 juli)9-16 år
Floorball MålvaktV.26 (28 juni-2 juli)9-16 år
Floorball ProV.26 (28 juni-2 juli)13-16 år
Floorball DayV.26 (28 juni-2 juli)8-11 år
Helsingborg
LägerNärÅlder
Floorball CampV.27 (5 juli-9 juli)9-16 år
Floorball MålvaktV.27 (5 juli-9 juli)9-16 år
Floorball ProV.27 (5 juli-9 juli)13-16 år
Floorball DayV.27 (5 juli-9 juli)8-11 år