schweiz
Julia Ravelius.
Foto: Swiss Unihockey
Internationellt

Gör succé i Schweiz: "Jag trivs superbra"

ANNONS

Gick från spel i Allsvenskan till schweiziska högstaligan – öppnar för att stanna.

Forwarden Julia Ravelius, född 1994, hade fram till årets säsong spenderat hela sin karriär inom Stockholms-innebandyn. Hon fostrades i Högdalen och hon gjorde sin SSL-debut i Huddinge, men hennes enda fulla säsong i högstaligan kom i Tyresö Trollbäckens tröja 2016/17.

Vi känner främst igen henne från Allsvenskan där hon varit en fruktad poänggörare. De tre senaste säsongerna har hon representerat Hammarby med 64 poäng på 44 matcher som facit. 

När Allsvenskan stängdes ner fick Ravelius flera anbud från SSL-klubbar men hon valde att stanna kvar. Det var först i somras som hon bytte klubb, men inte heller den här gången blev det något spel i Superligan. Istället sökte hon sig söderut, till schweiziska högstaligalaget Zug United – ett val hon knappast har ångrat.

– Jag trivs superbra! Innebandyn är rolig, jag har en jättebra livssituation här där jag även utvecklas mycket i min civila karriär och landet är helt fantastiskt, säger Ravelius till Innebandymagazinet.

Det har blivit 19 poäng på hennes första 13 matcher i Schweiz, detta i ett Zug som i skrivande stund ligger sexa i tabellen. Förra säsongen slutade man fyra och åkte senare ut i kvartsfinalen. Hon är seriens femte bästa poänggörare, och ligger strax före kända namn som Carin Rüttiman (6:a) och Philippa Blom (9:a).

– Jag har höga krav på mig själv men den började helt okej efter ett långt uppehåll, i och med att Allsvenskan stängdes ned förra säsongen. Den blir bättre och bättre tycker jag och jag är förhoppningsvis som bäst när slutspelet drar igång i februari. 

Hur har omställningen varit att spela och bo i ett annat land, både på och utanför planen?

– Det har varit en ganska stor omställning ändå, att lämna familj och vänner hemma som jag vanligtvis träffar nästan varje dag, det har blivit många face-time samtal (skratt). 

– På planen tycker jag att spelet skiljer sig åt mycket jämfört med i Sverige. Till exempel är det mer kontringar här och spelet är inte lika uppställt. En annan skillnad är att den spelare i varje lag som gjort mest poäng bär en speciell tröja. Den största skillnaden måste nog ändå vara energin, att alla spelare och publik klappar händerna och hejar nästintill hela tiden. 

Ravelius bor i centrala Schweiz och berättar att det finns mycket saker att göra utanför planen. Då landet är så litet kan hon lätt åka till samtliga delar av landet samt till grannländerna Frankrike, Tyskland, Italien, Österrike och Liechtenstein.

– En spelledig dag ser oftast ut som att vi tar tåget cirka tre timmar enkel väg, kollar på en sjö eller ett berg och sedan åker tre timmar hem igen. Det hade varit helt galet att göra i Sverige men här är det vardag. Därtill bjuder järnvägarna på en fantastiskt utsikt vill jag lova så det är välinvesterade timmar på tåget.

Staden Zug Foto: Tambako The Jaguar, Flickr

De svenska klubbar som vill värva över Ravelius till nästa säsong får dock sikta in sig på en ordentlig övertalningskampanj, då on sitter på ett ettårskontrakt där ambitionen är att förlänga vistelsen i Schweiz.

– Vi för just nu en diskussion om nästa säsong så vi får se hur det slutar. Jag känner mig nog inte helt klar i Schweiz.


Highlights: Thorengruppen-Mora 16-3

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: