Patrik ”Putte” Persson och Yvette Josefsson avvecklar sin populära verksamhet.
Produktguiden

Innebandybutiken lägger ner efter 17 år

ANNONS

Den under många år framgångsrika Innebandybutiken i Karlskoga kommer att lägga ner. Det kan Innebandymagazinet idag avslöja. "Det är dags för ett nytt kapitel i mitt liv. Jag vill göra något annat. Vi har kört det här i 17 år och jag har jobbat med innebandyn i 23 år. Det var rätt läge nu", säger VD:n Patrik ”Putte” Persson till Innebandymagazinet.

Innebandybutiken började egentligen som ett eventföretag, som ansvarade för expansionen av SIL-innebandyliga i Värmland och även andra turneringar. Med tiden började Patrik kränga prylar i samband med sina arrangemang och tillslut blev det försäljningsverksamheten som tog över. Först åkte han runt och sålde sina innebandyprodukter och när efterfrågan hela tiden ökade blev det tillslut ohållbart att inte han en egen lokal för verksamheten.

September 2005 startade Innebandybutiken, ganska snabbt var omsättningen på webben lika stor som den i butik.

– När vi startade var många skeptiska. Hemligheten med våra framgångar genom åren var att vi startade med internet samtidigt när vi öppnade vår butik i Karlskoga. Vi tänkte redan från start på marknaden utanför Karlskoga.

Första året omsatte man 245 000 kronor. 2009 flyttade butiken till större lokaler och gick från en omsättning på 1,5 miljoner snabbt upp till 6,5 miljoner. Under åren har det funnits butiker på flera platser i Sverige. Butiken i Örebro som stängdes 2018/19 i samband med en husrenovering. Butiken i Karlskoga är öppen säsongen ut innan den stängs för gott.

– Det här är ingen överilat beslut. Vi tog redan 2018 beslutet att vi skulle växla ner. Det här har varit en lång process där många varit inblandade. Det är viktigt att våra samarbetspartner mår bra av det här beslutet.

Hur har den sista tiden varit under pandemin?

– Vi har precis som nästan alla andra branscher haft det svårt under pandemin. När vi var igång igen fick vi mer än någonsin att göra. Från juli 2020 till Alla Helgonahelgen 2020 var jag ledig fyra dagar och jobbade säkert 10-16 timmar per dag. Vi öste på men sedan tvärnitade allt på bara någon dag. Beställningar som var bokade avbokades tvärt och efterfrågan på kläder och utrustning försvann mer eller mindre.

Du är såklart en av de stora innebandyprofilerna i Värmland och på många andra orter med ditt driv och engagemang i innebandyn som VD för Innebandybutiken. Om du ska tänka tillbaka på de här åren vad minns du då?

– Vi jobbade smart på internet, från första dagen var vår webbshop minst lika viktig som butiken. Vi gjorde filmer jättetidigt tillsammans med produktbilder på allt vi sålde på nätet.

– Vi har avverkat många olika webshoppar. Det kanske starkaste minnet var nog när vi hade testkört den första webshopen ett par gånger och det faktisk kom en riktigt beställning, med ett namn som vi inte visste vem det var. Det var speciellt. Sedan har vi sålt utrustning till personer från hela världen. En gång beställde ett ishockeylag från Dubai klubbor till hela laget.

Vad har varit roligast?

– Att hjälpa småkidsen, att se dem lämna butiken med glittriga ögon och lyckliga över att ha hittat rätt klubba. Vi har alltid varit måna om att hitta rätt klubba, inte nödvändigtvis den för 1300 kronor utan hellre den för 500 kronor så har pengarna räckt till glasögon och kläder för nästan samma peng.

Sverigekarta med butikens kunder.

Senaste räkenskapsåret visade att alla specialbutiker på innebandy hade tappat under pandemin. Innebandybutiken gick från en omsättning på 9 miljoner till 7 miljoner. Den senaste prognosen visar på en lägre siffra för 2021.

– Vår kurva liknar de andra butikerna. Eftersom det är ett planerat slut så har vi inte jagat som tidigare den sista tiden av naturliga orsaker.

Karlskoga med 27 000 invånare ligger i östra Värmland och centralort i Karlskoga kommun i Örebro län och är både landskapet Värmlands och Örebro läns näst största tätort. Det är här som 55-årige Patrik ”Putte” Persson har drivit Innebandybutiken tillsammans med sin fru Yvette Josefsson.

– Jag hoppas vi kan åka ut och resa en del efter detta äventyr. Om jag kommer känna tomhet? Det kommer jag naturligtvis att känna, innebandyn är en viktig del av mitt liv, jag har spelat innebandy i 40 år och kommer fortsätta med det två-tre gånger i veckan framöver. Men det blir utan att driva Innebandybutiken, och det ser jag fram emot. Jag känner mig färdig och det känns helt rätt att sluta nu.


TV: Robin Nilsberth om sin omtalade intervju efter VM-finalen

Berättar om sina uttalanden om Finland: "Många har åsikter om det"

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: