ssl dam
Foto: Magnus C Lydahl
Superligan

Är det första steget mot Rönnbys nya storhetstid vi ser?

ANNONS

Nyförvärvet Wilma Johansson har stulit de flesta rubrikerna hos västeråsarna i år men det är en egen produkt som gjort störst skillnad.

Västerås Rönnbystjärnan Jonna Sjöberg hade en tung start på säsongen då hon blev skadad precis innan seriestarten och fick stå vid sidan av och titta på de fem första matcherna. Under den perioden snittade Rönnby 1,6 poäng per match men sedan Sjöberg blivit fit for fight har laget tagit 2,5 poäng de åtta senaste matcherna och forwardsstjärnan har gjort mål i varje match hon spelat. 

– Det var självklart tufft att bli skadad precis innan serien satte igång då jag kände mig i bra form efter vår försäsong. Men jag har känt att jag har kommit in i det snabbt efter skadan och känner att jag har utvecklats mycket som spelare det senaste året, säger Sjöberg till Innebandymagazinet. 

Kanske satte skadan även stopp för hennes VM-chanser för när VM-truppen plockades ut saknades Sjöberg, som varit med till och från under flera års tid. Men det var just en skada som sedan gjorde att 23-åringen fick chansen att spela VM trots allt och ta sin första VM-guld på hemmaplan i Uppsala. 

När Sofia Joelsson åkte på en huvudskada och tvingades avbryta mitt under VM var det Jonna som kallades in precis till slutspelet skulle börja.  

– Det var helt fantastiskt att få vara med och ta VM-guld på hemmaplan, om än tråkigt att det skedde på Joelssons bekostnad. Det var självklart speciellt att komma in mitt i VM, men alla välkomnade mig otroligt bra så jag kände mig som en del av truppen direkt.

Rönnby var ett av Sveriges bästa lag på 10-talet och tog bland annat tre SM-guld. Men på senare år har man tappat lite av fornstora dagars glans och slutat 6-8 i tabellen och åkte ur kvartsfinalen sex år i rad. Men den här säsongen har man tagit flera kliv framåt och i halvtid parkera man på en tredjeplats.     

– Jag skulle säga att det är hårt jobb som ligger bakom vår utveckling. Vi har lagt mycket mer tid på både teknik, taktik och fysik de senaste två åren. Detta kombinerat med ett par lyckade värvningar ligger bakom vår utveckling i år.

Med tanke på er historik senaste sex säsongerna med uttåg i kvartsfinalen, hur viktigt är det för er att sluta topp fyra? 

– Det klart vi kämpar för att komma topp fyra, inte minst för att få hemmaplansfördel i en möjlig kvartsfinalserie. Men det är mycket kvar av säsongen, så det gäller att fortsätta prestera och hålla fokus på varje match och inte titta för mycket i tabellen. 


Highlights: Jönköping-Västerås Rönnby 4-9

Se målen från Rönnbys senaste match

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: