VISBY IBK
Anton Olofsson (t.h) lämnar Visby.
Foto: Magnys C Lydahl
Allsvenskan norra

Visbys klubbchef om avhoppen: "Påminner inte om varandra i sak"

Har tappat två tränare av liknande skäl – på bara ett år.

I måndags kom beskedet att Visbys huvudtränare Anton Olofsson säger upp sig. Han tog över laget efter förra säsongen efter att ha tränat Lerum, men det blev bara 13 -seriematcher för göteborgaren på Gotland.

– Detta är helt på Antons initiativ. Han har tappat energin och är utsliten. Han vill tillbaka till Göteborg, sa klubbchefen Joakim Bandholtz då.

När Innebandymagazinet ringer upp Bandholtz så utvecklar han situationen:

– Det är alltid människan som måste må bra först. Mår inte han bra kan man inte göra ett bra jobb – svårare än så är det inte i sak. Sen är det ju jättetråkigt. Vi tror på Anton och hoppades att han skulle kunna träna oss under flera säsonger, men funkar det inte så funkar det inte, säger Bandholtz till Innebandymagazinet och fortsätter: 

– Det är ett tungt jobb. Får man ingen energi från jobbet, utan känner att det bara blir tyngre, tyngre och tyngre så…sen är det inte bara bra jobbsituationen. Det är allting privat: Man flyttar till Gotland ensam och han har varit helt själv. Det blir också en speciell situation, man kanske saknar kompisar, släkt och vänner. Det är inte helt kopplat till jobbet heller, att han mår dåligt. I slutändan är det helheten som får avgöra för hans del. Han känner inte att det funkar längre.

För nästan exakt ett år sedan – den 14 januari – aviserade Visbys dåvarande tränare Christoffer Lindberg att han skulle lämna laget. Orsak: Mental trötthet och energibrist. Med andra ord har två tränare lämnat Visby av liknande skäl två säsonger i rad, men Bandholtz är noga med att påpeka att det rör sig om två olika fall och säl.

– Det är lite både och skulle jag säga. I Antons fall så handlade det om andra saker, inte bara belastning på jobbet. Det är flera saker som spelar in. I Christoffers fall så var han ganska så junior i sin ledarroll – han visste inte riktigt vad han gav sig in på, hur mycket kvällsjobb det är och sånt – även om det kanske låter lite banalt.

– Utifrån sett kan jag förstå att det uppfattas att det påminner om varandra. Men i sak gör det inte det. Christoffer mådde inte dåligt på det sättet – han hade tänkt sig ett litet annorlunda jobb. Jag tror inte de går att jämföra. Däremot så tycker båda två att det är ett tungt jobb, det säger jag ingenting om. Men det är olika orsaker som gör att man slutar.

Även Visbys grannar Endre, som spelar i damernas SSL, har tappat två tränare under de senaste åren som också dem nämnt ord som ”energi” och ”arbetssituation” som en av orsakerna: Philip Tiding och Sabina Wedberg. Men att Gotland ska vara en gemensam faktor för det fyra fallen har Bandholtz svårt att se. 

– Både Philip och ”Sabbe” som slutade är bosatta här så där är nog andra faktorer. Men jag har faktiskt ingen aning varför de slutade och det är inte min sak att recensera. Men är det något som är unikt med Gotland så är det att vi har jättebra förutsättningar. Det kanske gör att man får en inre press på sig själv, att kunna prestera som tränare. Det är mycket möjligt. Vi har ganska mycket publik, det är två tidningar, en webbportal och så är det radion. Det är klart att det blir annorlunda om man inte är härifrån. Men jag tror verkligen inte att det finns någon röd tråd i det. 

– Vi har spelare som flyttar hem också. Det är tufft att flytta till Gotland, det är inget snack om det. Det är inte som att vara på fastlandet, där kan man ta bilen och vara hemma hos mamma och pappa väldigt snabbt. Här kan man inte göra det på samma sätt.

Den pågående pandemin är en annan aspekt som Bandholtz tar upp i just Olofssons fall.

– Sen är det en pandemi vi lever i också. Det är en väldigt speciell situation med alla pandemiregler. Det påverkar tränaryrket också säkert. Även privat också för Anton,  att det inte är lika lätt att umgås med andra och man vill kanske inte göra det heller, om man är rädd för att få in smitta i laget och så vidare. Det finns så många olika faktor.

Han berättar också att man ”bara sitter och rullar tummarna och hoppas att nästa tränare ska fixa det”.

–  Det är inte så heller, vi tittar givetvis hela tiden på hur vi ska göra för att underlätta dem. Vi har diskuterat om vi ska något form av delat ledarskap eller liknande, så man kan dela upp arbetsuppgifterna på annat sätt.

Visby har haft heltidsanställd tränare i sju, åtta säsonger nu, men Bandholtz menar på att det även kan finnas nackdelar med att ”ha en person som drar ett väldigt tungt lass”

– I många andra klubbar är kanske både huvudtränaren och assisterande arvoderar det. Då fördelar man arbetsuppgifterna lite tydligare mellan varandra. Vi har två assisterande och en huvudtränare och det är klart att de också har fördelat det, men jag tror nånstans att det lätt blir att ”jag tar det, för jag är heltidsanställd”. Det kan bli fel belastning också. 

– Vi pratar om det och diskuterade det med Anton innan han kom: Det är inte så att vi inte ser att det är ett tufft jobb. Jag har själv varit tränare och vet att det är ett tufft jobb. Det tror jag alla tränare tycker. 

Bandholtz har tidigare hjälpt till i Visbys bås som tränare men så lär inte bli fallet den här gången.

– Jag ska inte säga att jag inte är sugen, det handlar inte om det. Jag har andra arbetsuppgifter också. Våra assisterande tränare är duktiga och jag känner mig trygg. Jag kommer vara ganska nära laget men jag kommer inte ingripa eller vara med på matcher. De kommer greja det själva och det var de överens om, det var inga konstigheter.

Har ni en lista på aktuella namn nu?

– Jag pratar med tränare, det gör jag. Innan Anton sa upp sig så tittade vi på att förstärka ytterligare för honom, att jobba med vissa bitar som han tyckte var tyngre än andra. Det fanns kontakter tagna men man pratar alltid med folk i branschen. 

Finns det möjlighet att köpa loss tränare som redan har ett jobb eller får ni gå på de som står utan?

– Vi pratar med alla. Men många tränare är under kontrakt och få lag är beredda att släppa dem. Vi är inte i ett läge där vi har de pengarna heller, att vi kan köpa loss dem från sina kontrakt. Samtidigt vill många tränare säkert fullfölja sin säsong också. Jag ska inte säga att det är uteslutet men det är väldigt långsökt.


Highlights: Täby-Visby 6-4

Matchrapporter: Visby IBK tog bonuspoängen borta mot AIK Täby FC vände underläge och vann Visby IBK utklassade Sätra på hemmaplan Visby IBK utklassade Tullinge på bortaplan Visby IBK bröt Salem segersvit

FAKTA

Vilken klubba gör flest poäng i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest poäng: ZONE HYPER AIR SL 27 OVAL

Spelare: Oskar Weissbach, Pixbo Wallenstam IBK

Antal poäng i SSL 2021/22: 41


Blad: HYPER BLACK

Köp bladet här (pris: 299 kr)Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten