Visbys klubbchef om avhoppen: "Påminner inte om varandra i sak"
Har tappat två tränare av liknande skäl – på bara ett år.
I måndags kom beskedet att Visbys huvudtränare Anton Olofsson säger upp sig. Han tog över laget efter förra säsongen efter att ha tränat Lerum, men det blev bara 13 -seriematcher för göteborgaren på Gotland.
– Detta är helt på Antons initiativ. Han har tappat energin och är utsliten. Han vill tillbaka till Göteborg, sa klubbchefen Joakim Bandholtz då.
När Innebandymagazinet ringer upp Bandholtz så utvecklar han situationen:
– Det är alltid människan som måste må bra först. Mår inte han bra kan man inte göra ett bra jobb – svårare än så är det inte i sak. Sen är det ju jättetråkigt. Vi tror på Anton och hoppades att han skulle kunna träna oss under flera säsonger, men funkar det inte så funkar det inte, säger Bandholtz till Innebandymagazinet och fortsätter:
– Det är ett tungt jobb. Får man ingen energi från jobbet, utan känner att det bara blir tyngre, tyngre och tyngre så…sen är det inte bara bra jobbsituationen. Det är allting privat: Man flyttar till Gotland ensam och han har varit helt själv. Det blir också en speciell situation, man kanske saknar kompisar, släkt och vänner. Det är inte helt kopplat till jobbet heller, att han mår dåligt. I slutändan är det helheten som får avgöra för hans del. Han känner inte att det funkar längre.
För nästan exakt ett år sedan – den 14 januari – aviserade Visbys dåvarande tränare Christoffer Lindberg att han skulle lämna laget. Orsak: Mental trötthet och energibrist. Med andra ord har två tränare lämnat Visby av liknande skäl två säsonger i rad, men Bandholtz är noga med att påpeka att det rör sig om två olika fall och säl.
– Det är lite både och skulle jag säga. I Antons fall så handlade det om andra saker, inte bara belastning på jobbet. Det är flera saker som spelar in. I Christoffers fall så var han ganska så junior i sin ledarroll – han visste inte riktigt vad han gav sig in på, hur mycket kvällsjobb det är och sånt – även om det kanske låter lite banalt.
– Utifrån sett kan jag förstå att det uppfattas att det påminner om varandra. Men i sak gör det inte det. Christoffer mådde inte dåligt på det sättet – han hade tänkt sig ett litet annorlunda jobb. Jag tror inte de går att jämföra. Däremot så tycker båda två att det är ett tungt jobb, det säger jag ingenting om. Men det är olika orsaker som gör att man slutar.
Även Visbys grannar Endre, som spelar i damernas SSL, har tappat två tränare under de senaste åren som också dem nämnt ord som ”energi” och ”arbetssituation” som en av orsakerna: Philip Tiding och Sabina Wedberg. Men att Gotland ska vara en gemensam faktor för det fyra fallen har Bandholtz svårt att se.
– Både Philip och ”Sabbe” som slutade är bosatta här så där är nog andra faktorer. Men jag har faktiskt ingen aning varför de slutade och det är inte min sak att recensera. Men är det något som är unikt med Gotland så är det att vi har jättebra förutsättningar. Det kanske gör att man får en inre press på sig själv, att kunna prestera som tränare. Det är mycket möjligt. Vi har ganska mycket publik, det är två tidningar, en webbportal och så är det radion. Det är klart att det blir annorlunda om man inte är härifrån. Men jag tror verkligen inte att det finns någon röd tråd i det.
– Vi har spelare som flyttar hem också. Det är tufft att flytta till Gotland, det är inget snack om det. Det är inte som att vara på fastlandet, där kan man ta bilen och vara hemma hos mamma och pappa väldigt snabbt. Här kan man inte göra det på samma sätt.
Den pågående pandemin är en annan aspekt som Bandholtz tar upp i just Olofssons fall.
– Sen är det en pandemi vi lever i också. Det är en väldigt speciell situation med alla pandemiregler. Det påverkar tränaryrket också säkert. Även privat också för Anton, att det inte är lika lätt att umgås med andra och man vill kanske inte göra det heller, om man är rädd för att få in smitta i laget och så vidare. Det finns så många olika faktor.
Han berättar också att man ”bara sitter och rullar tummarna och hoppas att nästa tränare ska fixa det”.
– Det är inte så heller, vi tittar givetvis hela tiden på hur vi ska göra för att underlätta dem. Vi har diskuterat om vi ska något form av delat ledarskap eller liknande, så man kan dela upp arbetsuppgifterna på annat sätt.
Visby har haft heltidsanställd tränare i sju, åtta säsonger nu, men Bandholtz menar på att det även kan finnas nackdelar med att ”ha en person som drar ett väldigt tungt lass”
– I många andra klubbar är kanske både huvudtränaren och assisterande arvoderar det. Då fördelar man arbetsuppgifterna lite tydligare mellan varandra. Vi har två assisterande och en huvudtränare och det är klart att de också har fördelat det, men jag tror nånstans att det lätt blir att ”jag tar det, för jag är heltidsanställd”. Det kan bli fel belastning också.
– Vi pratar om det och diskuterade det med Anton innan han kom: Det är inte så att vi inte ser att det är ett tufft jobb. Jag har själv varit tränare och vet att det är ett tufft jobb. Det tror jag alla tränare tycker.
Bandholtz har tidigare hjälpt till i Visbys bås som tränare men så lär inte bli fallet den här gången.
– Jag ska inte säga att jag inte är sugen, det handlar inte om det. Jag har andra arbetsuppgifter också. Våra assisterande tränare är duktiga och jag känner mig trygg. Jag kommer vara ganska nära laget men jag kommer inte ingripa eller vara med på matcher. De kommer greja det själva och det var de överens om, det var inga konstigheter.
Har ni en lista på aktuella namn nu?
– Jag pratar med tränare, det gör jag. Innan Anton sa upp sig så tittade vi på att förstärka ytterligare för honom, att jobba med vissa bitar som han tyckte var tyngre än andra. Det fanns kontakter tagna men man pratar alltid med folk i branschen.
Finns det möjlighet att köpa loss tränare som redan har ett jobb eller får ni gå på de som står utan?
– Vi pratar med alla. Men många tränare är under kontrakt och få lag är beredda att släppa dem. Vi är inte i ett läge där vi har de pengarna heller, att vi kan köpa loss dem från sina kontrakt. Samtidigt vill många tränare säkert fullfölja sin säsong också. Jag ska inte säga att det är uteslutet men det är väldigt långsökt.
Matchrapporter: Visby gjorde sex mål i tredje perioden – vann stort mot Strängnäs Visby avgjorde i sista perioden och vann mot Skälby Karlstad toppar tabellen efter seger mot Visby Visby segrare borta mot Hässelby Hagunda avgjorde i förlängningen mot Visby
Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?
Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.
Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN
Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun
Antal mål: 52
Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.
Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.
Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)