BÄST I VÄRLDEN 2021
Foton: IFF
Internationellt

Veera Kauppi utsedd till världens bästa innebandyspelare 2021

ANNONS

Veera Kauppi har återtagit tronen som världens bästa innebandyspelare. Det står klart efter att Innebandymagazinet utnämnt henne till världens bästa damspelare. “En speciell dag för mig”, säger hon till Innebandymagazinet.

24-årige finländskan Veera Kauppi vinner priset för tredje gången, den första titeln vann hon som rekordung 20-åring 2017, nu fyra år senare är hon namnet på allas läppar.

– Tack till alla som har röstat på mig. Om jag är bäst, så är det viktigaste för mig att mitt lag är bäst. Det är väldigt stort och speciellt att bli utsedd till världens bästa innebandyspelare. Jag jämför mig med tidigare årgångar av mig själv jag strävar efter att blir bättre och bättre hela tiden, säger Kauppi.

Veera Kauppi är uppvuxen i Tammerfors i Finland och spelade innan flytten till svenska SSL i Koovee. Sedan 2018 har hon spelat för Umeåklubbarna IKSU och Thorengruppen. Förra säsongen snittade hon 3,60 poäng per match och hittills den här hösten har snittet varit 3,17 poäng per match. I det nyss avslutande VM-turneringen gjorde hon 15+5 på sina 6 spelade matcher.

Veera Kauppi menar att det finns många vassa spelare bland topp 4-nationerna, inte minst finns det flera världsstjärnor i regerande svenska mästarinnorna.

– Jag måste nämna Emelie Wibron, Sofia Joelsson och min syster Oona. Wibron kan allt, Joelsson som kommit tillbaka från skada och min syster som levererat bra under 2021. Sedan finns det även schweiziskor och tjeckiskor som är mycket bra. Det finns många bra spelare i världstoppen. Jag vill tacka min familj i Finland, för jag hade inte varit där jag är just nu utan det stöd de har givit mig. Min syster Oona har förstås också en avgörande betydelse för mig.

Är du förvånad att du fick priset i år igen?

– Både och. Jag har vunnit priset tidigare och varit som bäst i de finaler som jag spelat under 2021. Individuella priser är inget som du kan räkna med att få utan jag gillar att spela och så får andra avgöra mina prestationer.

Hur skulle du beskriva ditt 2021?

– Det har gått upp och ner. Jag har haft lite skador under våren och under hösten. Men jag har varit bäst när det gäller. I våras kom jag tillbaka bra och kunde prestera i slutspelet och samma sak med VM i Uppsala. Det blev en bra VM-turnering även om jag hade lite problem även där.

Inget VM-guld men väl SM-guld och Svenska Cupen-titeln?

– Igen tyvärr ingen fullträff för finska landslaget. Jag måste säga att det är tungt efter varje VM-turnering mentalt, speciellt efter detta VM. Det har varit välbehövligt juluppehåll i Finland hos mormor och morfar att släppa innebandyn för ett par dagar. Vi ville verkligen vinna VM-guld. Jag är väldigt glad för de två andra titlarna jag vann under 2021.

Vad är din hälsning till innebandyvärlden inför det nya året 2022?

– Jag tror att när vi åker och spelar match måste vi alla njuta varje gång. Vi vet aldrig nu vad som händer med tanke på Corona. Min hälsning till alla är att ta hand om varandra och njuta av att idrotta. Jag personligen ska göra allt vad jag kan för att mitt lag Thorengruppen ska spela SM-final i Stockholm i april.

Foto: IFF

Motivering: Veera har haft ett fantastiskt år. Hon har inte bara varit överlägsen i SSL:s poängliga, hon tog SM-guld med Thorengruppen efter att ha avgjort finalen med två mål. Senare på året gjorde hon även det avgörande målet i Svenska Cupen-finalen. I slutet av året utsågs hon till MVP i VM-turneringen i Uppsala. Hennes offensiva kvalitéer är unika.

Fakta: Veera Kauppi
Född: 19 juli 1997.
Position: Forward.
Fattning: Right.
Klubb: Thorengruppen IBK.
Moderklubb: Koovee, Tampere.
Landskamper: 65.
Landslagspoäng: 160 (101 mål & 59 assists).
Meriter: Svensk mästare (2020, 2021). Champions Cup-guld (2019). Svenska Cupen-guld (2021). Världens bästa innebandyspelare (2017, 2018, 2021). 


 
Världens bästa innebandyspelare 2021
1. Veera Kauppi, Finland
2. Ida Sundberg, Sverige 
3. Emelie Wibron, Sverige 
4. Flurina Marti, Schweiz 
5. Sofia Joelsson, Sverige 
6. Eliška Krupnová, Tjeckien 
7. Oona Kauppi, Finland
8. Jana Christianová, Tjeckien 
9. Wilma Johansson, Sverige 
10. Lara Heini, Schweiz 
 
Världens bästa spelare år för år
2021: Veera Kauppi, Finland
2020: Eliška Krupnová, Tjeckien
2019: Anna Wijk, Sverige
2018: Veera Kauppi, Finland
2017: Veera Kauppi, Finland
2016: Anna Wijk, Sverige
2015: Anna Wijk, Sverige
2014: Anna Wijk, Sverige
2013: Emelie Lindström, Sverige
2012: Emelie Lindström, Sverige 
2011: Emelie Lindström, Sverige
2010: Hermine Dahlerus, Sverige
2009: Karolina Widar, Sverige 
2008: Simone Berner, Schweiz 
2007: Karolina Widar, Sverige

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2007 på damsidan, vilket gör detta till 15:e gången ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder.


TV: "Vi vill lyfta fram kvinnors röst inom professionell idrott"

Veera Kauppi om företaget med tvillingsystern Oona.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Du kanske även vill läsa:
World's best floorball player 2021: Veera Kauppi
World's best floorball player 2021: Veera Kauppi
Kauppi tokhyllas av förra tränaren: "Som Messi"
Kauppi tokhyllas av förra tränaren: "Som Messi"
Topp 10: Världens bästa innebandyspelare 2021
Topp 10: Världens bästa innebandyspelare 2021
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Den här artikeln handlar om: