bäst i världen 2021
Veera Kauppi och Christoffer Suominen.
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan SSL

Kauppi tokhyllas av förra tränaren: "Som Messi"

Christoffer Suominen, Thorengruppens förre guldtränare, om världens bästa innebandyspelare 2021: Veera Kauppi.

För tredje gången i historien så vinner superstjärnan Veera Kauppi priset som världens bästa innebandyspelare. Hon kommer från ett 2021 som var minst sagt lyckat i klubblagssammanhang, där höjdpunkten var SM-guldet tidigare i våras. 

Då tränades hon och laget av Christoffer Suominen, som nu lämnat för en roll i Kalmarsund. Suominen har jobbat nära Veera under en längre tid och tycker att det var ett helt rätt val att utse henne till världens bästas pelare. 

–  Det är en komplett innebandyspelare som inte har visat upp hela sitt register än! Hon är fortfarande ung och har både nutid och framtid framför sig. Det är inte så att hon är färdigutvecklad eller klar, hon kan bli ännu bättre – och det vill hon bli, säger Suominen till Innebandymagazinet.

Vad är det som gör Veera Kauppi så bra, enligt dig?

– Det är många som fastnar vid hennes poängsnitt eftersom hon är farlig offensivt, men hon är otroligt viktig i det defensiva spelet. Hon spelar mest forward men har spelat center en del, både i landslaget och i Thorengruppen förra säsongen. Det är en komplett spelare på det sättet, hon kan vara riktigt giftigt offensivt men är också en riktigt stabil defensiv spelare. 

– Hon är duktig på att läsa spelet och positionera sig på ett bra sätt för att hindra genomspel. Det är hennes smartness som gör henne så komplett. Hon får för lite cred för sitt defensiva spel.

Vilka delar i hennes defensiva spel tycker du bör lyftas fram?

– Hon jobbar alltid extremt hårt för laget. Med hennes innebandy-IQ så positionerar hon sig oftast rätt. Hon ligger i position, har klubban i rätt läge, kan bryta och göra enkla saker. Det är därför många inte tänker på hennes defensiva spel eftersom det ser så enkelt ut. 

– Sen är hon en offensiv spelare i grunden som gör mycket poäng och är effektiv, men jag vet att hon själv också värdesätter det defensiva spelet. Hon tar stor stolthet i att göra det och det är unikt för den typen av spelare. Det gör henne otroligt komplett och unik.

Det känns som det är svårt att hitta svagheter i hennes spel?

– Det finns mer som hon inte har visat. Den tekniken, timingen och split vision hon har…det kommer bli ännu bättre. Bara hon får hålla sig skadefri och har den motivationen hon har, då är det mycket möjligt att hon prenumererar på den här titeln ett par år framöver.

Hur får man mest ut av Veera Kauppi som tränare? Är det bara att ge henne fria tyglar eller finns det vissa delar man kan använda henne mer i?

– Hon är såpass bra att hon vet vilka ytor hon ska söka. Hon har spelat såpass länge på hög nivå att hon känner igen situationer och är väldigt duktigt att positionera sig defensivt, och få det att se enkelt ut. Det är likadant offensivt, man ser att hon hänger upp den i krysset men inte vad som hände innan. 

– Hon läser spelet snabbare än andra, positionerar sig på planen på ett bra sätt och är otroligt noga med tekniska skills. Med tanke på hur komplett hon är så skulle hon kunna göra det jättebra som back också. Hon kan spela alla positioner. Som tränare måste man förstå att när det är en spelare som är såpass skicklig, så måste man kanske inte ge henne fria tyglar men man måste få henne att spela sitt spel.

I VM så arbetade du för det svenska landslaget genom deras program, Guldsteget. Där fick du även studera henne från ett motståndarperspektiv. Fanns det delar då som du såg som du kanske inte sett tidigare?

– Tittar man rent objektivt på det så är hon otroligt svår att kontrollera om man ska göra det i 60 minuter. Många snackar om att Sverige gjorde det väldigt bra under VM och stängde ner henne, men man ska inte glömma att hon hade ett jätteläge att avgöra matchen i sudden death. Det är omöjligt att stänga ner en sådan spelare en hel match! Det ska otroligt mycket till för att en sådan spelare ska nollas, hon gjorde ju poäng i finalen också. 

Suominen väljer också att jämföra Veera med en av tidernas främsta – kanske den allra främsta – herrfotbollspelare, argentinaren Lionel Messi. 

– Han (Messi) är så duktig en mot en, läser av vinklar på motståndarna, gör en snabb stegisättning och går förbi motståndaren. Veera är snarlik på det sättet fast i innebandyn. Hon är så duktig att läsa av när motståndarna hamnar med tyngden på fel ben, eller om de har fötterna åt fel riktning. Hon är oerhört skicklig på att manövrera sig på små ytor och flytta bollen några grader och vinklar, och så tar hon sig förbi, säger Suominen och fortsätter.

– Sätt dig och titta på en match med Veera Kauppi och kolla efter hur många gånger hon blir avväpnad av sin motståndare…det är inte många gånger. Det kan hända i backcheck-situationer men en-mot-en rättvänd, det är inte många spelare som tar bollen av henne då.

Thorengruppens förre tränare vill också lyfta fram Veeras syster Oona, som även hon haft en fin säsong i klubb- och landslag. Oona röstades fram som den sjunde bästa spelaren på samma lista. 

– Oona är otroligt bra linkspelare för Veera och hon är också duktig på att läsa spelet, och förvalta de grejer som kommer av att spela med Veera. Man glömmer lätt bort att de är så bra tillsammans, det är inte bara Veera, Veera, Veera. I min bok är hon åtminstone topp 10 eller 5 i världen men hon får för lite cred för det. Hon gör Veera bättre. 

– Vi hade Veera skadad några matcher förra säsongen och då klev Oona fram, hon lyfte sig en, två klasser för mig. Hon gjorde viktiga mål för oss, spelade med andra spelare och var precis lika bra. Hon hade precis samma rörelsemönster, ytor och spelare. Man är väldigt fel ute om man säger att det bara är Veera som gör Oona bra.

Är det redan nu dags att börja prata om Veera som tidernas bästa spelare?

– Det är en helt annan sport nu. Vi som hängt med länge har sett att spelet innebandy förändrats så mycket: Tempot, intensiteten, spelare, tränare, materialet, underlaget…allt är bättre. Det blir proffsigare runtomkring och lagen i SSL närmar sig varandra, det är samma sak internationell. 

– Men jag skulle säga att hon redan är där rent poängmässigt. Hon har gjort avtryck och kommer bli ihågkommen för sitt poängsnitt,  till att börja med. Sen har hon så sjukt många år kvar om hon får hålla sig skadefri. Det här kan bli en spelare som prenumererar på den här titeln.


TV: Så skyddar du ögonen - Synsam Sports bästa tips

Annons. Synsam Sports expert Lars Wulfing: Det här är viktigast att tänka på när du köper innebandyglasögon.

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-final dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Seger för Thorengruppen avgjorde matchserien Thorengruppen vann på nytt mot Västerås Rönnby Smakstart för Thorengruppen – vann mot Västerås Rönnby Drömstart för Västerås Rönnby – vann mot Thorengruppen

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten