bäst i världen 2021
Veera Kauppi och Christoffer Suominen.
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan

Kauppi tokhyllas av förra tränaren: "Som Messi"

ANNONS

Christoffer Suominen, Thorengruppens förre guldtränare, om världens bästa innebandyspelare 2021: Veera Kauppi.

För tredje gången i historien så vinner superstjärnan Veera Kauppi priset som världens bästa innebandyspelare. Hon kommer från ett 2021 som var minst sagt lyckat i klubblagssammanhang, där höjdpunkten var SM-guldet tidigare i våras. 

Då tränades hon och laget av Christoffer Suominen, som nu lämnat för en roll i Kalmarsund. Suominen har jobbat nära Veera under en längre tid och tycker att det var ett helt rätt val att utse henne till världens bästas pelare. 

–  Det är en komplett innebandyspelare som inte har visat upp hela sitt register än! Hon är fortfarande ung och har både nutid och framtid framför sig. Det är inte så att hon är färdigutvecklad eller klar, hon kan bli ännu bättre – och det vill hon bli, säger Suominen till Innebandymagazinet.

Vad är det som gör Veera Kauppi så bra, enligt dig?

– Det är många som fastnar vid hennes poängsnitt eftersom hon är farlig offensivt, men hon är otroligt viktig i det defensiva spelet. Hon spelar mest forward men har spelat center en del, både i landslaget och i Thorengruppen förra säsongen. Det är en komplett spelare på det sättet, hon kan vara riktigt giftigt offensivt men är också en riktigt stabil defensiv spelare. 

– Hon är duktig på att läsa spelet och positionera sig på ett bra sätt för att hindra genomspel. Det är hennes smartness som gör henne så komplett. Hon får för lite cred för sitt defensiva spel.

Vilka delar i hennes defensiva spel tycker du bör lyftas fram?

– Hon jobbar alltid extremt hårt för laget. Med hennes innebandy-IQ så positionerar hon sig oftast rätt. Hon ligger i position, har klubban i rätt läge, kan bryta och göra enkla saker. Det är därför många inte tänker på hennes defensiva spel eftersom det ser så enkelt ut. 

– Sen är hon en offensiv spelare i grunden som gör mycket poäng och är effektiv, men jag vet att hon själv också värdesätter det defensiva spelet. Hon tar stor stolthet i att göra det och det är unikt för den typen av spelare. Det gör henne otroligt komplett och unik.

Det känns som det är svårt att hitta svagheter i hennes spel?

– Det finns mer som hon inte har visat. Den tekniken, timingen och split vision hon har…det kommer bli ännu bättre. Bara hon får hålla sig skadefri och har den motivationen hon har, då är det mycket möjligt att hon prenumererar på den här titeln ett par år framöver.

Hur får man mest ut av Veera Kauppi som tränare? Är det bara att ge henne fria tyglar eller finns det vissa delar man kan använda henne mer i?

– Hon är såpass bra att hon vet vilka ytor hon ska söka. Hon har spelat såpass länge på hög nivå att hon känner igen situationer och är väldigt duktigt att positionera sig defensivt, och få det att se enkelt ut. Det är likadant offensivt, man ser att hon hänger upp den i krysset men inte vad som hände innan. 

– Hon läser spelet snabbare än andra, positionerar sig på planen på ett bra sätt och är otroligt noga med tekniska skills. Med tanke på hur komplett hon är så skulle hon kunna göra det jättebra som back också. Hon kan spela alla positioner. Som tränare måste man förstå att när det är en spelare som är såpass skicklig, så måste man kanske inte ge henne fria tyglar men man måste få henne att spela sitt spel.

I VM så arbetade du för det svenska landslaget genom deras program, Guldsteget. Där fick du även studera henne från ett motståndarperspektiv. Fanns det delar då som du såg som du kanske inte sett tidigare?

– Tittar man rent objektivt på det så är hon otroligt svår att kontrollera om man ska göra det i 60 minuter. Många snackar om att Sverige gjorde det väldigt bra under VM och stängde ner henne, men man ska inte glömma att hon hade ett jätteläge att avgöra matchen i sudden death. Det är omöjligt att stänga ner en sådan spelare en hel match! Det ska otroligt mycket till för att en sådan spelare ska nollas, hon gjorde ju poäng i finalen också. 

Suominen väljer också att jämföra Veera med en av tidernas främsta – kanske den allra främsta – herrfotbollspelare, argentinaren Lionel Messi. 

– Han (Messi) är så duktig en mot en, läser av vinklar på motståndarna, gör en snabb stegisättning och går förbi motståndaren. Veera är snarlik på det sättet fast i innebandyn. Hon är så duktig att läsa av när motståndarna hamnar med tyngden på fel ben, eller om de har fötterna åt fel riktning. Hon är oerhört skicklig på att manövrera sig på små ytor och flytta bollen några grader och vinklar, och så tar hon sig förbi, säger Suominen och fortsätter.

– Sätt dig och titta på en match med Veera Kauppi och kolla efter hur många gånger hon blir avväpnad av sin motståndare…det är inte många gånger. Det kan hända i backcheck-situationer men en-mot-en rättvänd, det är inte många spelare som tar bollen av henne då.

Thorengruppens förre tränare vill också lyfta fram Veeras syster Oona, som även hon haft en fin säsong i klubb- och landslag. Oona röstades fram som den sjunde bästa spelaren på samma lista. 

– Oona är otroligt bra linkspelare för Veera och hon är också duktig på att läsa spelet, och förvalta de grejer som kommer av att spela med Veera. Man glömmer lätt bort att de är så bra tillsammans, det är inte bara Veera, Veera, Veera. I min bok är hon åtminstone topp 10 eller 5 i världen men hon får för lite cred för det. Hon gör Veera bättre. 

– Vi hade Veera skadad några matcher förra säsongen och då klev Oona fram, hon lyfte sig en, två klasser för mig. Hon gjorde viktiga mål för oss, spelade med andra spelare och var precis lika bra. Hon hade precis samma rörelsemönster, ytor och spelare. Man är väldigt fel ute om man säger att det bara är Veera som gör Oona bra.

Är det redan nu dags att börja prata om Veera som tidernas bästa spelare?

– Det är en helt annan sport nu. Vi som hängt med länge har sett att spelet innebandy förändrats så mycket: Tempot, intensiteten, spelare, tränare, materialet, underlaget…allt är bättre. Det blir proffsigare runtomkring och lagen i SSL närmar sig varandra, det är samma sak internationell. 

– Men jag skulle säga att hon redan är där rent poängmässigt. Hon har gjort avtryck och kommer bli ihågkommen för sitt poängsnitt,  till att börja med. Sen har hon så sjukt många år kvar om hon får hålla sig skadefri. Det här kan bli en spelare som prenumererar på den här titeln.


TV: Så skyddar du ögonen - Synsam Sports bästa tips

Annons. Synsam Sports expert Lars Wulfing: Det här är viktigast att tänka på när du köper innebandyglasögon.

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: