SSL Dam
Oona Kauppi får fira jul som skyttedrottning i SSL
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan
De fem bästa anfallarna i SSL Dam i halvtid
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert listar anfallarna som varit bäst enligt honom den första halvan av säsongen.

5. Maja Ekström, Malmö FBC 

Säsongens stora överraskning i svensk innebandy så här långt och att som 19-åring ligga sexa i poängligan, i den mördande konkurrensen som råder bland forwards denna säsong, är nästa osannolikt bra. Dessutom så är alla andra på topptio spelare i topplag som har en otrolig omgivning omkring sig också. I Malmö är det bara två spelare som producerar till skillnad från hela femmor hos övriga. Maja snittar smått otroliga 2,1 mål per match och skulle hon höja snittet till 2,3 skulle hon slå målrekordet i SSL.  

Säsongen 2013/14 döpte jag en 17-årig malmötös vid namn Ellen Rasmussen till ”The next one” i svenska innebandy. Då spelade hon sin första säsong i Dam1an och jag påstod att hon skulle bli den nästa storstjärnan. Vet inte vad det är med vattnet nere i Skåne men nu verkar Malmö ha hittat en ny The next one och faktum är att Rasmussen aldrig förlorat poängligan i Malmö i förbundsserien, men nu är hon på väg att göra det för första gången då Ekström leder med sju poäng. Så det är väl bara att gå ner på knä och bocka och buga och kröna Ekström till den nya ”The next one”. 

4.  Oona Kauppi, Thorengruppen 

Lider lite med Oona som ständigt hamnar i skuggan av rampljuset av sin tvillingsyster. Veera är en av de bästa genom tiderna som jagat den där 26-håliga plastbollen, där varje hål väger ett gram. Så det är alltid hon som får den mesta mediatiden vilket får till följd att man ibland glömmer bort hur otroligt bra även Oona är. Faktum är att Oona är en klass bättre på att avsluta än syrran och just nu snittar hon lika många mål per match som när Veera satt målrekordet på 60 gjorda mål. Jag hoppas verkligen att hon lyckas slå det för det skulle hon vara värd. Dessutom har hon Sofia Joelsson och Maja Ekström som flåsar henne i nacken så förutsättningarna för att sätta rekord är väldigt goda. 

 

3. Sofia Joelsson. Thorengruppen

Jag hoppas att Oona slår målrekordet men inför säsongen så sa jag att just Joelsson skulle slå målrekordet samt att hon dessutom skulle göra över 100 poäng. Just nu ligger hon lite under snittet för att lyckas med det men det är inte omöjligt på något sätt. 

Nybroprodukten fick nästan hela förra säsongen spolierad av en knäskada men passade på att träna upp sig ordentligt under rehabtiden och kom tillbaka i bättre form än någonsin. Hon är redan nu en av de allra bästa avslutare vi har men jag tror trots det att hon är långt ifrån att ha nått sin fulla potential och jag tror att hon bara kommer fortsätta att utvecklas de kommande åren. 25-åringen är redan nu den bästa målgöraren genom tiderna i landslaget om man ser till hennes målsnitt och jag har aldrig sett Joelsson så bra som hon varit första halvan denna säsong. 

2. Wilma Johansson, Västerås Rönnby

Oj oj oj vilken säsong Wilma är mitt uppe i. Hon ”bytte ner” sig från Endre till Rönnby för att hon ville ha Harnesk som tränare och herregud vilken match in heaven det blev direkt. Under Harnesks vingar har Johansson utvecklats till den storstjärnan som alla sagt att hon hade i sig. Redan efter 11 omgångar i Västerås Rönnby har Johansson gjort lika många poäng, så när som på två, som hon gjorde båda säsongerna i Endre. Men i Endre spelade hon med flera stjärnspelare medan hon i Rönnby är helt själv och loket som drar västeråsarna framåt, vilket lett till lagets bästa placering så här långt på sex sju år. 

VM räknas ju inte in här men herregud vilket mästerskap hon gjorde. När vi ser tillbaka i historieboken om några år så var det där och då som supertalangen dog och superstjärnan föddes. 

Hur var det nu Zlatan sa? ”Det Carew gör med en fotboll, gör jag med en apelsin”. Fröken Johansson borde säga att det Zlatan gör med en apelsin, det gör jag med en innebandyboll i sömnen. 

 

1. Veera Kauppi. Thorengruppen

Vet inte om det går att skriva mer hyllningar om hur bra Veera Kauppi är som inte redan har skrivits. Finskan håller helt enkelt en klass som ingen annan är i närheten av att nå upp till, varken nu eller kanske aldrig tidigare hellre. Det har funnits spelare förut som varit på samma nivå men ingen har i mina ögon varit så extremt bra på precis allt som Veera. Anna Wijk till exempel hade sina passningar och sitt spelsinne men det har Veera också plus tio andra egenskaper som är lika bra.

Veera har alltid varit en lojal lagspelare trots sina superspetsegenskaper på planen och det var hon under debutsäsongen också då hon slog alla sina poängrekord. Men jag skulle nog vilja påstå att hon vuxit ut till en ännu mer laglojal spelare som tar ännu mer ansvar den här säsongen i att göra alla omkring henne ännu bättre samtidigt som hon fortsätter att ösa in poäng i en takt som få kan matcha. Hade hon varit en liten mer diva och egokär spelare hade hon säkerligen krossat hundrapoängs-drömgränsen redan. Men hon har alltid bedyrat att den personliga poängen inte betyder någonting om inte laget vinner och det är nog den första superstjärnan som jag faktiskt tror på riktigt menar det. 


Sveriges avgörande mål i VM-finalen

Kolla in suddenmålet som frälste Sverige

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: