Foto: Bosse Grängsjö
Superligan
De fem bästa målvakterna i SSL Dam i halvtid
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert listar de målvakterna som varit bäst enligt honom den första halvan av säsongen.

5. Jenny Axelsson, Mora - 77,31%

Det var jättesvårt att utse #5 då konkurrensen var stenhård från fyra fem målvakter där Jessica Rolf och Cornelia Palmér låg närmast till hands. Men jag fastnad för Moras Axelsson som inte har den bästa räddningsprocenten men hon är nog en av målvakterna som har allra mest att göra mellan stolparna med tanke på vilka spelare som Mora tappat i år. Axelsson är en av lagets största stjärnor och utan henne i laget så hade dalagänget legat bra mycket sämre i tabellen. Det hör ju inte hit men ändå värt att nämna att när Axelsson fick chansen i landslaget på EFT så var hon faktiskt den bästa målvakten och överglänste sina konkurrenter men denna ranking handlar om SSL och inte landslaget.  

4. Mathilda Östlund Visén – 85,43%

Sirius har inte rosat marknaden inledningsvis trots en riktigt bra silly season. Efter 11 spelade matcher ligger uppsalagänget sexa i tabellen med negativ målskillnad, vilket så klart inte talar för Östlunds Viséns fördel här. Men det är faktiskt inte så mycket som kan lastas på målvaktens axlar utan hade Sirius haft en normalbra målvakt hade de inte legat på slutspelsplats ens en gång. 

Jag tycker att Östlund Visén utvecklats jättemycket de två senaste säsongerna och har fått en helt annan pondus och självsäkerhet i målet nu än för ett par år sedan. Kanske att hon lämnade Täby något år för sent för att testa att stå på egna ben? Hade jag tagit med VM-turneringen i denna ranking så hade jag placerad Östlund Visén som #1 men i SSL har varken laget eller Östlund Visén presterat på topp.  

 

3. Stephanie Dalbjer, Nacka – 81,63%

Nackakeepern är en oerhört duktig målvakt som inte alls får den credden som hon förtjänar. I sina bästa stunder håller hon definitivt landslagsklass men så länge hon står i Nacka eller så länge som Nacka inte lyckas ta nästa steg så tror jag inte att hon kommer få chansen tyvärr. Jag har inte sett alla Nackas matcher i år men jag har sett många och det jag slås av varje gång är att Dalbjer ofta är den bästa målvakten på planen men tyvärr är det inte tillräckligt ofta hennes storspel räcker till poäng. Hade Nackas anfall bara varit hälften så bra som försvaret så hade man redan tagit nästa steg. Man har imponerade svårt för att göra mål men har man en målvakt av Dalbjers kaliber så kan det faktiskt räcka till slutspel ändå, så bra är hon för tillfället.     

2. Lara Heini, Pixbo Wallenstam – 86,16%

För två år sedan så var Heini odiskutabelt världens bästa målvakt men trots att Pixbos försvar bara blir bättre och bättre så skulle jag säga att Heini inte varit riktigt lika bra i år som hon varit under sina två första säsonger i SSL. Visst Pixbo har fortfarande släppt in överlägset minst mål men då ska man ha i tanken att Pixbos backuppsättning är den bästa som någonsin spelat i SSL ever med fem ordinarie landslagsspelare. Det är inte konstigt att de släpps in lite mål då. Faktum är att jag tror att Pixbos överlägsna försvarsuppställning påverkar Heini negativt nu då hon får på tok för lite att göra på matcherna. Men hon är fortfarande en av världens bästa målvakter. Som en liten parentes på vad jag menar med att hon gått tillbaka de senaste säsongerna så kan man kolla in VM 19 där hon spikade igen fullständigt och jämföra det med VM 21 där det inte alls gick lika bra och hon blev till och med utbytt i semifinalen. Det är inte alltid en fördel att ha överjävligtbra backar som målvakt. 

 

1. Frida Görtz, Endre – 83,33%

Endre är inte längre det stjärnspäckade topplag som man var förra säsongen men man ligger fortfarande kvar i toppen och slåss trots att man blivit trubbigare i anfallet. Anledningen till det beror mycket på att Görtz har konserverat slutspelsformen från förra säsongen och höjt högsta nivån ytterligare ett par snäpp den här säsongen. Har en ruggig förmåga att alltid höja sig när det behövs som mest. Tycker att hon denna säsongen blivit lite mer aggressiv i sitt spel och agerar mer med pondus än tidigare. Nu är det hon som agerar mot skytten istället för att reagera på skytten. 

Även om det är SSL som gäller så är det svårt att inte nämna VM då det är VM-år och inför VM hade jag henne som nummer ett och det hade jag även efter matchen mot Finland i gruppspelet och inför semifinalspelet. Men ”Kotten” valde Östlund Visén och det är svårt att klandra henne för det efter Siriuskeeperns två sista matcher. Så Östlund Visén var bäst i VM men Görtz har varit bäst i SSL. En härlig konkurrenssituation som svensk daminnebandy mår bra av efter ett par mörka målvaktsår. Men vem som varit bäst i halvtid spelar inte så stor roll utan det gäller att vara som bäst i ett slutspel och den kampen mellan Östlund Visén och Görtz där tror jag kommer bli magisk. Skulle tabellen stå sig att Endre slutar fyra och Sirius sämre är jag övertygad om att de kommer att mötas i kvartsfinalen också.  


Är det så här man ska rädda zorrostraffar i framtiden?

Kolla in den nya varianten för att försöka stoppa zorrostraffar

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: