nya stjärnskottet
Maja Helman.
Foto: Per Wiklund, IFF
VM 2021 (Damer)

15-åringen som seniordebuterade i ett landslag

ANNONS

Polskan Maja Helman kom till Sverige som sexåring – för innebandyns skull.

Inför årets säsong hade 15-åriga polskan Maja Helman, född 2006, aldrig spelat någon seniorinnebandy. Hon representerar Malmö och deras JAS-lag, men får inte spela seniorspel i Sverige då hon är för ung. Men när VM 2021 drog igång för ett par veckor sedan så fick hon känna på spel med vuxna, då hon var uttagen i Polens trupp. 

Helman kom till Sverige redan i sexårsåldern och började då spela för Malmö, den enda klubb hon representerat i sin hittills unga karriär.

– Min pappa är innebandytränare. Han tog mig till några innebandyträningar när jag var liten och jag fick testa på lite, och utvecklas med honom. Han sa att ”Sverige är bäst på Innebandy, varför ska vi inte flytta hit då?”. Det tyckte vi lät helt okej och vi flyttade hit med ungefär hela familjen, säger Maja Helman till Innebandymagazinet.

Helmans första mål i VM:

Inför mästerskapet var hennes enda erfarenhet från seniorinnebandy de fyra matcher hon spelade med Polen i 6-Nations Floorball Challenge tidigare i år. Nu delade hon helt plötsligt plan med storheter som Eliska Krupnova och Corin Rüttiman, så att kalla hennes första seniormatcher för ”speciella” låter inte helt fel.

– Det är något helt annorlunda att spela med vuxna. Det är världens bästa spelare som kommer hit och spelar, det är roligt att komma in, säger hon och fortsätter:

– Speciellt när man haft många spelare utomlands som har spelat i vårat lag som kommit tillbaka hem. Det känns skönt att få känna på hur man spelar mot världens bästa spelare.

Helmans facit i VM blev nio poäng på sju matcher (34:a i poängligan) för sitt Polen som slutade femma. Däremot får hon vänta på  innan hon kan börja spela med vuxna även i klubblagsammanhang. 

Maja Helmans zorrostraff

Vad tycker du om den regeln, som just nu hindrar dig från att spela seniorspel i erat Dam1an-lag exempelvis?

– Jag fattar regeln. Man är ju rädd om såna som mig, man behöver växa till sig till A-laget. Det är både positivt och negativt för man vill ju utvecklas så mycket som möjligt och komma upp snabbt. Samtidigt så tar man hand om unga talanger, och väntar tills de har utvecklats tillräckligt så det inte blir onödiga skador i A-laget.

Tycker du regeln borde ändras?

– Man kan alltid söka dispens för unga spelare. Det är egentligen laget som väljer hur man göra. Men jag tycker regeln är bra ändå, att man vill vänta så att man inte kommer in i damspelet och blir skadad för snabbt. 

Samtliga personer som Innebandymagazinet har varit i kontakt med, som jobbar nära Helman, påtalar vilken stor talang vi har att göra med. Nästa år är det dags att söka gymnasium och den givna frågan är ju om hon siktar på att komma in på RIG uppe i Umeå.

– En del av mig är i Malmö så ska jag verkligen flytta så långt och lämna hemmet? Det är lite svårt för mig. Jag försöker hitta ett gymnasium i närheten, vi har ju Malmö Idrottsgymnasium. Nästan hela laget går där, så det finns många gymnasium i närheten jag kan välja. 

Räkna också med att se mer av Helman i framtida VM, fortsatt i Polens tröja. Skulle en hypotetisk situation uppstå, där hon skulle kunna byta landslag till Sverige, så har hon sin plan klar. 

– Sverige är ett jättebra landslag. Det är många som vill komma in där. Samtidigt…jag är inte svensk. Jag känner inte att jag bara ska lämna mitt land, flytta och säga att ”Sverige är bättre, jag väljer dem”. Det är här mitt hjärta är och hela min familj är från Polen. Sverige är ett jättebra landslag och det skulle säkert vara jättekul att få spela där, men jag hade faktiskt tackat nej tror jag. Jag har ju ett lag och jag är född där jag är född. Man ska alltid välja själv och spela där man är född.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: