Innebandymagazinets Magnus Fredriksson med en krönika om VM i Uppsala.
Det är liksom inget snack om saken, innebandyn går framåt. Vi ska ut ännu mer i Europa och sedan erövra hela världen. Dam VM i Sverige är precis avslutat och våra svenska supertjejer har gjort bästa tänkbara PR för innebandyn under nio dagar i direktsänd TV i Sveriges Television.
Innebandyns magiska resa började någon gång i slutet av 1960-talet i förorterna i Göteborg, Stockholm och Malmö. När det svenska folkhemmet byggdes växte en ny idrott fram. Under 1970-talet spreds det sedan över hela landet även i mindre städer som Motala, Mariestad, Sala, Åstorp, Lund och Luleå som exempel. Innebandyn som började som en leksport blev snabbt en idrott att älska.
På 1980-talet bildades sedan Svenska Innebandyförbundet, alla distriktsförbund och Internationella Innebandyförbundet. Under 1990-talet spred sig sporten internationellt. På 2000-talet har vi sett vår idrott gå från 20-talet innebandyländer till dagens 75 anslutna till Internationella Innebandyförbundet.
Det är tack vare alla innebandyspelare runt om i Sverige och världen som innebandyn tagit sig hit vi är idag. Det är tack vare alla volontärer i vår idrott som vi vinner nya segrar varje år. Det är tack vare alla visionärer som innebandyn inte längre går att snacka bort.
En gång för många år sedan var jag drivande i frågan att VM skulle flyttas från veckorna före midsommar till mitt i säsongen. Jag såg framför mig direktsända matcher i Sveriges Television samtidigt som vädret utanför uppmanade de flesta att titta på TV.
Nu är vi mitt inne i ett fantastiskt TV-maraton i Sveriges Television. Sex matcher med damlandslaget och det kommer även bli sex direktsända matcher med herrlandslaget. Dessutom sänds ytterligare fyra matcher. På drygt två veckor kommer det att sändas 16 matcher i SVT. I direktsändning på bästa tänkbara TV-tid, bara avslutningshelgen i VM är det direktsändning i 14 timmar. Det är unikt och det är historiskt. Det är en helt ny värld för svensk innebandy att ta sats ifrån när SVT-festen är över.
Dam-VM i Uppsala har varit en succé. Arrangörerna har gjort ett fint arbete och konceptet att samla hela turneringen i magiska IFU Arena var rätt val. Som nation kämpar vi oss tillsammans igenom en pandemi med de utmaningar som ställs på en VM-arrangör.
Svensk Innebandy har visat att man kan slå sig in i en tuff Tv-värld. Detta genom ett helt nytt omtag och sätta en ny spelplan, sätta rätt team och lyckas bygga en stark ledningsgrupp. Framförallt gillar jag att ta del i svensk innebandy och vart vi är på väg med vår idrott. Det kanske är naivt men har man ett koncept som man vet, eller tror fungerar, ska man köra på det. För Svensk Innebandy handlar det om att fortsätta det som bland annat Mikael Ahlerup och Stefan Jonasson startat. Att arbeta affärsdrivet men också utifrån hjärtat och passionen.
Segerreceptet för hur innebandyn ska erövra världen behöver inte vara långt borta. Innebandyn har en extrem brant tillväxtkurva internationellt framför oss. Med hjärta och passion kommer vi nå nya nivåer framöver.
Att det var just Emelie Wibron som fick sista ordet i VM-finalen var vackert. 2021 kom hon tillbaka snabbt efter barnafödande, vann SM-guld och nu VM-guld som Sveriges bästa spelare. Sverige har nu vunnit fyra raka VM-finaler som gått till övertid, två finaler har vunnits på straffar och två i sudden death. Det är sådant som Tv-kanaler bara älskar att få sända!
Tack tjejer för showen i Uppsala, nu är det upp till bevis för de svenska grabbarna att leverera lika starkt i Helsingfors under veckan som följer!
Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?
Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.
UNIHOC SUPERSKIN MAX 29
Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen
Antal mål: 50
Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.
Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)
Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)