En märkbart berörd Veera Kauppi.
Foto: Peter Bohlin, IFF
VM 2021 (Damer)

Veera Kauppi efter finalförlusten: "Stolt över tjejerna"

ANNONS

Finska superstjärnans två mål räckte inte för att besegra Sverige i finalen.

Det blev inget VM-guld den här gången för Finland, vars senaste guldmedalj kom för 20 år sedan. Precis som de två senaste finalerna mot Sverige, 2015 och 2017, så kunde inte matchen avgöras efter full tid. Till skillnad från de finalerna så avgjordes dagens match i förlängningen, när Emelie Wibrons 4-3-mål fick hela taket i IFU Arena att lyfta.

– Det är en tomhet. Jag är så stolt över tjejerna, som gjorde ett sånt bra jobb idag, säger en besviken Veera Kauppi till Innebandymagazinet efter matchen och fortsätter.

–Jag tror inte det var någon annan som trodde på oss men vi visste att vi har det som krävs för att vinna. Det var nära idag, men Sverige spelade bra stundtals och hade verkligen tryck. Det är jättetråkigt men jag är så stolt över det laget.

Tycker du att ni har motbevisat eventuella tvivlare, trots utgången av dagens match?

– Ja, det tycker jag, det hade kunnat vara vi som stod där som vinnare. Som jag sagt tidigare så är ”Win the right games” ett bra uttryck. Det spelar ingen roll om vi förlorar med 100-0 i grundspelet om vi kommer spela så här i VM-finalen. Vi visste om att vi kunde det och då spelar det ingen roll vad folk utanför tycker. 

Finland förlorade mot Sverige i gruppspelet, ganska så klart. Då vilades Veera nästan hela matchen men idag var hon med fullt ut, och matchbilden blev helt annorlunda mot den i gruppspelet. Finland var bra matchen igenom och kunde lika gärna vunnit den här matchen.

– Det har varit en stor bubbla vi varit i under hela turneringen och nu kom vi ut från den. Det var nära idag. Jag har stått här tidigare med de här medaljerna och det känns inte kul, säger Kauppi.

Det här var Veera Kauppis fjärde senior-VM, och hon vann hela turneringens poängliga med 15 mål och 5 assist – detta trots att hon även vilades i stora delar mot Polen i kvarten. 

– Det är inte varje innebandyspelare som får spela ett VM, det är vartannat år och det är verkligen höjdpunkten i allas innebandykarriärer. Sen att det slutar så här…vi har jobbat så hårt för det här och lagt så mycket tid. Jag kanske kan vara lite glad för mina kompisar där i de blåa tröjorna, men det räcker helt enkelt inte. Vi har varit nära så många gånger och de yngre kanske ser att vi är nära, men att det krävs lite mer. Det lilla extra. Vi vill inte att Sverige alltid ska stå här.

Tycker du att ni kommer närmare och närmare Sverige?

– Det har varit jämnt tidigare också. Sen kan man tycka att vi kommer närmare och närmare, men det räcker inte än som vi ser. Men jag är säker att det kommer räcka någon dag!


TV: ”Media fokuserar väldigt mycket på de utländska stjärnorna”

Landslagsstjärnan Sofia Joelsson tycker att Sverige fortfarande är långt före de andra länderna.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: