Foto: IFF/Juha Leskinen
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Vilka ska axla deras mantlar in i framtiden?

ANNONS

"Svårt att se några yngre supersnipers som kommer att hänga med under många år framöver"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Sverige inledde VM med en planenlig seger. Lettlands förstaperiod var dock det som var mest uppfriskande i matchen. Letterna inledde helt respektlöst och kyligt och att man tog ledningen med 1-0 var inte helt orättvist och att Sverige ledde med 2-1 efter första 20 minuterna ska man vara glada för med tanke på matchbilden. I andra varvade Sverige upp men Letterna vägrade parkera bussen och kan Lettland ”bara” stänga ned lite mer framför eget mål, utnyttja sina chanser bättre och undvika utvisningsbåset så kanske man på allvar kan slå sig in bland de ”fyra stora” nationerna framöver. Bäst i Sverige i dag var helt klart Helsingborgs Linus Nordgren.

Kim Nilsson passerade i och med fredagens match Niklas Jihde som den svensk som gjort flest VM-poäng genom tiderna. Att Kim fortsatt levererar i världstoppen råder det inget snack om men hur är det egentligen med lyskraften hos våra svenska VM-stjärnor? Spelare som just Kim Nilsson, Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström har varit ”kidsens” givna idoler i över 10 års tid och de har sålt sina egna klubbmärken i parti och minut (har själv köpt mängder med Kim- och Galante-stickor till barnen under deras uppväxt). Men när denna 80-talisttrio tackar för sig, vilka spelare i dagens svenska trupp ska axla deras mantlar in i framtiden? De yngre fansen tittar oftast på målproduktion och trots att man inte hittar bättre innebandyspelare än Emil Johansson och Tobbe Gustafsson så får inte backar samma uppmärksamhet (samma fenomen som med Ronaldo, Messi och vår egen Zlatan). Tittar jag genom den svenska truppen har jag faktiskt lite svårt att se några yngre supersnipers som kommer att hänga med under många år framöver. Albin Sjögren och Omar Aldeeb är sylvassa men heller inte purunga. Kevin Haglund gjorde mål och är väl den enda av de yngre som då skulle kunna vara en möjlig arvtagare. Jag hoppas att jag har helt fel och att det i detta VM blir någon/några yngre spelare som äger scenen och pekar ut riktningen. Det behöver svensk innebandy.

Vad det gäller damernas VM så kan man välja att se saker från två sidor - den positiva eller negativa vinklingen… Att Sverige vinner en kvartsfinal i ett VM med 13-0 och har 64-6 i målskillnad på fem matcher visar fortsatt på hur otroligt överlägsna Sverige är år efter år. Som publik har åtminstone jag lite svårt att hitta den rätta euforin när den enda frågan som ställs är om Sverige ska vinna med 10 eller 20 mål. Men på uppsidan finns det drag det pratas om i IFU Arena vilket verkar gälla även när Sverige inte spelar. Sedan har media gjort ett starkt arbete med draghjälp av SVTs sändningar så hänger bara finskorna med en stund i finalen så kan nog Uppsala VM summeras som en succé.

Nu ser vi fram mot en helg med grymma VM matcher. Damerna spelar VM semi (och final) och herrarna möter ju Finland i gruppen.


TV: Sveriges första mål i herr-VM

Linus Nordgren gjorde Sveriges första mål i VM framspelad av debutanten Jesper Sankell.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: